ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nasiona melona z Lu’an to zielone herbata, która pochodzi z miasta Lu’an w prowincji Anhui. Określenie nasiona melona nie odnosi się do jej smaku, lecz do kształtu liści, które wydłużone i nieco owalne, przypominają pestki melona. Nietypowe w tej herbacie jest zastosowanie, nie tak jak w większości herbat zielonych najmłodszych listków, lecz drugiego listka na łodyżce. Liście są także nieco podprażane. Proces produkcji poza tym nie odbiega znacząco od typowej obróbki liści. Do prażenia używa się wyłącznie węgla drzewnego.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Zbiory Liu An Gua Pian

Liu An Gua Pian pochodzi z drugiego zbioru, ponieważ drugi listek musi odpowiednio podrosnąć zatem nie można go pozyskać w czasie zbioru pierwszego. W połowie kwietnia odbywa się zbiór gdzie pozyskuje się dla wygody cały wierzchołek pąkowy, lecz potem oddziela się drugi liść, który służy do produkcji Lu’an Gua Pian. Pozostałe oczywiście nie są wyrzucane, produkuje się z nich poniekąd przy okazji inne herbaty na przykład Chun Mee.

Historia herbaty Liu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona z dynastii Tang i powstała w VIII wieku. W czasach dynastii Ming czyli w XIV i XV wieku herbata ta była uznana za jedną z najlepszych w Chinach i przypisywano jej właściwości pomagające chronić przed udarem słonecznym oraz leczyć jego objawy. Ponadto Lu’an Gua Pian miała poprawiać wzrok i regulować sen. W późniejszych czasach herbata z Lu’an była częścią daniny dla dworu cesarskiego. Pojawia się ona w wielu tekstach z różnych okresów Państwa Chińskiego, co pozwala sądzić, że była to herbata słynna i znana.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach[...]

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]

1 Comments

Świeża herbata z prowincji Darjeeling. Herbata Darjeeling

Ogrody w Darjeeling zostały założone przez Anglików w czasach kolonialnych. Wielki wpływ na ich powstanie[...]

Gorzka herbata – właściwości

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]

Najlepsza herbata na kaszel. Przepis na herbatę na ból gardła

Jakim naturalnym sposobem poradzić sobie z kaszlem? Herbata ziołowa bardzo pomaga w leczeniu kaszlu i[...]

Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3

Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!

Kocanka piaskowa

Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.