Badania prowadzone od dekad pokazują, że herbata – drugi najbardziej popularny napój na świecie – może pomagać w przewlekłych chorobach, w tym chorobach serca, nowotworach i cukrzycy. Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją redukować), wpływać pozytywnie na kości oraz pobudzać obszary mózgu odpowiedzialne za zwiększoną uwagę, dobry nastrój a nawet rozwiązywanie problemów.
American Journal of Clinical Nutrition z grudnia 2013 roku wskazuje na 12 nowych artykułów poświęconych związkom pomiędzy herbatą a ludzkim zdrowiem. Artykuły oparte są o publikacje światowej sławy naukowców, którzy wzięli udział w Piątej Międzynarodowej Konferencji Naukowej na temat Herbaty i Ludzkiego Zdrowia. Naukowcy pochodzą między innymi z Uniwersytetu Stanu Kalifornia, Uniwersytety w Glasgow (UK), Uniwersytetu w Pittsburghu (Instytutu ds. Raka i Zakładu Epidemiologii).
Polifenole zawarte w liściach herbaty mogą powodować utratę wagi
Polifenole i zawarta w herbacie kofeina powodują wzrost zużycia energii i utlenianie tłuszczu, dzięki temu łatwiej jest utrzymać idealną wagę ciała. Wyniki jednej analizy sugerują wzrost zużycia energii nawet o 100 kalorii w ciągu 24 godzin lub 0,13 kalorii na mg katechiny zawartej w naparze herbacianym. Naukowcy doszli do wniosku, że badani pijący zieloną herbatę stracili średnio 2,9 kg w ciągu 12 tygodni przy zachowaniu swojej obecnej diety. Badania populacji wskazują również, że regularnie pijący herbatę mają niższe indeksy masy ciała (BMI) i mniej tkanki tłuszczowej niż niepijący herbaty. Ponadto zielona herbata zwiększają utlenianie tłuszczy w ciągu 24 godzin o średnio 16% lub 0,02 g tłuszczy na 1 mg katechin.
Herbata może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów
Polifenole w zielonej herbacie mogą pomagać hamować rozwój niektórych nowotworów. Na przykład w podwójnie ślepym badaniu, okazało się, że podawanie 600 mg/d katechin z zielonej herbaty, redukuje rozwój raka prostaty. Naukowcy poinformowali, że po roku tylko u 9% badanych, którym podawano zieloną herbatę z katechiną, następował rozrost raka prostaty, podczas gdy w grupie placebo rozwój raka prostaty występował u 30% badanych.
Setki, jeśli nie tysiące badań laboratoryjnych i badań epidemiologicznych wskazują na właściwości przeciwnowotworowe w związkach występujących w herbacie. Herbata wpływa pozytywnie i chroni przed rakiem przewodu pokarmowego, rakiem płuc, rakiem prostaty, rakiem piersi i rakiem skóry. Mechanizm działania herbaty przy ochronie przed rakiem obejmuje właściwości antyoksydacyjne, a także poprawę skuteczności chemioterapeutyków.
Katechiny z herbaty dobrze wpływają na serce i ciśnienie krwi
Liczne badania wskazują, że herbata wspiera zdrowie serca i prawidłowe ciśnienie krwi i ma związek ze zmniejszeniem wystąpienia ryzyka choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru i zawału serca.
Wyniki badań opublikowanych przez Claudio Ferri z Uniwersytetu L’Aquila we Włoszech, wskazują, że czarna herbata zmniejsza ciśnienie krwi, a wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym pomaga przeciwdziałać negatywnym skutkom diety wysoko-tłuszczowej na ciśnienie krwi i przepływ krwi tętniczej. Badanym z nadciśnieniem kazano wypijać filiżankę herbaty po posiłku, który zawierał 1 g tłuszczu na 1 kg masy ciała. Wyniki sugerują, że herbata pomaga zwiększać przepływ krwi po posiłku przy diecie wysoko-tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych przez Ferri, herbata zapobiega poprawie przepływu krwi z 7,8% do 10,3% i obniża zarówno skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi o -2,6 i -2,2 mm Hg.
„Nasze badania opierające się na wcześniejszych pracach wyraźnie pokazują, że picie nawet jednej filiżanki dziennie wpływa pozytywnie na tętnice i ciśnienie krwi. Wyniki te wskazują, że w skali populacji, picie herbaty może znacząco zmniejszyć częstotliwość występowania udarów mózgu, ataku serca i innych chorób układu sercowo naczyniowego” – podsumował dr Ferri.
Flawonoidy w herbacie poprawiają wytrzymałość kości
Osteoporoza jest poważnym problemem na świecie, ale nowe badania nad działaniem herbaty sugerują, że polifenole w niej zawarte mogą przyczynić się do poprawy jakości i wytrzymałości kości. W jednym z badań stwierdzono, że picie herbaty o 30% zmniejsza ryzyko złamań biodra u mężczyzn i kobiet powyżej 50 roku życia. Badanie z udziałem 150 kobiet w okresie po-menopauzowym, wykazało, że 500 mg wyciągu z zielonej herbaty (czyli 4-6 filiżanek dziennie), poprawia stan kostny, zwiększa siłę mięśni i zmniejsza prawdopodobieństwo stanów zapalnych mięśni. Liczne badanie wykazały, że zielona herbata zapewnia utrzymanie gęstości kości i zmniejsza utratę masy kostnej.
Herbata poprawia nastrój, czujność i pomaga rozwiązywać problemy
Wyniki badań opublikowanych w Marian Journal of Clinical Nutrition, pokazują, że picie herbaty poprawia czujność i koncentrację, a badani są bardziej skupieni na powierzonych zadaniach. W badaniu pacjenci, którzy pili herbatę otrzymywali dokładniejsze wyniki. Efekty otrzymano po wypiciu 2-3 filiżanek herbaty w ciągu 90 minut. Wiele badań wskazuje na dużą rolę herbaty w polepszaniu uwagi, nastroju i wydajności.
Tekst po polsku na podstawie: www.eurekalert.org/pub_releases/2013-11/pc-nrs110613.php
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
219 Produkty
Herbata aromatyzowana
79 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na czekoladki z Yerba Mate, Yerboladki
Jeśli lubicie oryginalne smaki, a ponadto jesteście fanami Yerba Mate mam dla was niesamowity przepis[...]
kwi
Co to jest Blue Matcha. Niebieska matcha – właściwości, opinie
Herbata mielona to coś, co kojarzy nam się niezmiennie z Japonią i tamtejszą kulturą herbacianą. Jest[...]
kwi
Herbata w sporcie. Dlaczego warto zaparzyć Rooibosa i Yerba mate do bidonu?
Kiedy potrzebujemy orzeźwienia, pobudzenia, nawodnienia i witamin, świetnie sprawdzi się herbata. Rooibos, yerba mate, a[...]
paź
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]
cze
Herbata mleczny oolong jako mrożona herbata z lodami waniliowymi
Herbata mleczny oolong to nie tylko wielokrotne parzenie w gaiwanie, ale także pomysł na przepyszną[...]
maj
Yerba mate tereré
Yerba mate terere to tradycyjny napój przygotowywany z yerba mate. Popularny zwłaszcza w Paragwaju ale[...]
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
Herbata na jesień
Wśród korzennych przypraw dobrze sprawdzi się anyż i kardamon, choć nie wszyscy decydują się na[...]
sie