Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Najnowsze badania: picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty

Badania prowadzone od dekad pokazują, że herbata – drugi najbardziej popularny napój na świecie – może pomagać w przewlekłych chorobach, w tym chorobach serca, nowotworach i cukrzycy. Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją redukować), wpływać pozytywnie na kości oraz pobudzać obszary mózgu odpowiedzialne za zwiększoną uwagę, dobry nastrój a nawet rozwiązywanie problemów.

American Journal of Clinical Nutrition z grudnia 2013 roku wskazuje na 12 nowych artykułów poświęconych związkom pomiędzy herbatą a ludzkim zdrowiem. Artykuły oparte są o publikacje światowej sławy naukowców, którzy wzięli udział w Piątej Międzynarodowej Konferencji Naukowej na temat Herbaty i Ludzkiego Zdrowia. Naukowcy pochodzą między innymi z Uniwersytetu Stanu Kalifornia, Uniwersytety w Glasgow (UK), Uniwersytetu w Pittsburghu (Instytutu ds. Raka i Zakładu Epidemiologii).

Polifenole zawarte w liściach herbaty mogą powodować utratę wagi

Polifenole i zawarta w herbacie kofeina powodują wzrost zużycia energii i utlenianie tłuszczu, dzięki temu łatwiej jest utrzymać idealną wagę ciała. Wyniki jednej analizy sugerują wzrost zużycia energii nawet o 100 kalorii w ciągu 24 godzin lub 0,13 kalorii na mg katechiny zawartej w naparze herbacianym. Naukowcy doszli do wniosku, że badani pijący zieloną herbatę stracili średnio 2,9 kg w ciągu 12 tygodni przy zachowaniu swojej obecnej diety. Badania populacji wskazują również, że regularnie pijący herbatę mają niższe indeksy masy ciała (BMI) i mniej tkanki tłuszczowej niż niepijący herbaty. Ponadto zielona herbata zwiększają utlenianie tłuszczy w ciągu 24 godzin o średnio 16% lub 0,02 g tłuszczy na 1 mg katechin.

Herbata może obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów

Polifenole w zielonej herbacie mogą pomagać hamować rozwój niektórych nowotworów. Na przykład w podwójnie ślepym badaniu, okazało się, że podawanie 600 mg/d katechin z zielonej herbaty, redukuje rozwój raka prostaty. Naukowcy poinformowali, że po roku tylko u 9% badanych, którym podawano zieloną herbatę z katechiną, następował rozrost raka prostaty, podczas gdy w grupie placebo rozwój raka prostaty występował u 30% badanych.

Setki, jeśli nie tysiące badań laboratoryjnych i badań epidemiologicznych wskazują na właściwości przeciwnowotworowe w związkach występujących w herbacie. Herbata wpływa pozytywnie i chroni przed rakiem przewodu pokarmowego, rakiem płuc, rakiem prostaty, rakiem piersi i rakiem skóry. Mechanizm działania herbaty przy ochronie przed rakiem obejmuje właściwości antyoksydacyjne, a także poprawę skuteczności chemioterapeutyków.

Katechiny z herbaty dobrze wpływają na serce i ciśnienie krwi

Liczne badania wskazują, że herbata wspiera zdrowie serca i prawidłowe ciśnienie krwi i ma związek ze zmniejszeniem wystąpienia ryzyka choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym udaru i zawału serca.

Wyniki badań opublikowanych przez Claudio Ferri z Uniwersytetu L’Aquila we Włoszech, wskazują, że czarna herbata zmniejsza ciśnienie krwi, a wśród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym pomaga przeciwdziałać negatywnym skutkom diety wysoko-tłuszczowej na ciśnienie krwi i przepływ krwi tętniczej. Badanym z nadciśnieniem kazano wypijać filiżankę herbaty po posiłku, który zawierał 1 g tłuszczu na 1 kg masy ciała. Wyniki sugerują, że herbata pomaga zwiększać przepływ krwi po posiłku przy diecie wysoko-tłuszczowej. W badaniach przeprowadzonych przez Ferri, herbata zapobiega poprawie przepływu krwi z 7,8% do 10,3% i obniża zarówno skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi o -2,6 i -2,2 mm Hg.

“Nasze badania opierające się na wcześniejszych pracach wyraźnie pokazują, że picie nawet jednej filiżanki dziennie wpływa pozytywnie na tętnice i ciśnienie krwi. Wyniki te wskazują, że w skali populacji, picie herbaty może znacząco zmniejszyć częstotliwość występowania udarów mózgu, ataku serca i innych chorób układu sercowo naczyniowego” – podsumował dr Ferri.

Flawonoidy w herbacie poprawiają wytrzymałość kości

Osteoporoza jest poważnym problemem na świecie, ale nowe badania nad działaniem herbaty sugerują, że polifenole w niej zawarte mogą przyczynić się do poprawy jakości i wytrzymałości kości. W jednym z badań stwierdzono, że picie herbaty o 30% zmniejsza ryzyko złamań biodra u mężczyzn i kobiet powyżej 50 roku życia. Badanie z udziałem 150 kobiet w okresie po-menopauzowym, wykazało, że 500 mg wyciągu z zielonej herbaty (czyli 4-6 filiżanek dziennie), poprawia stan kostny, zwiększa siłę mięśni i zmniejsza prawdopodobieństwo stanów zapalnych mięśni. Liczne badanie wykazały, że zielona herbata zapewnia utrzymanie gęstości kości i zmniejsza utratę masy kostnej.

Herbata poprawia nastrój, czujność i pomaga rozwiązywać problemy

Wyniki badań opublikowanych w Marian Journal of Clinical Nutrition, pokazują, że picie herbaty poprawia czujność i koncentrację, a badani są bardziej skupieni na powierzonych zadaniach. W badaniu pacjenci, którzy pili herbatę otrzymywali dokładniejsze wyniki. Efekty otrzymano po wypiciu 2-3 filiżanek herbaty w ciągu 90 minut. Wiele badań wskazuje na dużą rolę herbaty w polepszaniu uwagi, nastroju i wydajności.

Tekst po polsku na podstawie: www.eurekalert.org/pub_releases/2013-11/pc-nrs110613.php


Dodaj komentarz