Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Przepis na Masala Chai rozgrzewająca indyjska herbata z mlekiem, porady

Przepis na narodowy napój w Indiach czyli Chai Masalę. ‚Masala’ w języku hinduskim to ‚przyprawa’ lub coś ostrego. Czyli krótko mówiąc jest to herbata z przyprawami.

Masala Chai: przepis

Żeby przygotować Masala Chai potrzebujemy specjalną mieszankę. Na rynku dostępnych jest wiele różnych mieszanek i również przepisów na samą masalę jest bardzo wiele. Wynika to z faktu, że w Indiach przepis przekazywany jest w każdej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jednak część składników występuje zawsze i są to: imbir, cynamon, goździki i kardamon. Możemy również znaleźć przepisy z dodatkiem czarnego pieprzu, lukrecji itp.

Do przygotowania Masala Chai potrzebujemy garnek, ponieważ mieszankę przypraw będziemy gotować. Nie zalewamy jej tak jak zwykłą herbatę dlatego, że potrzebny nam jest odwar nie napar. Napar powstaje po zalaniu suszu gorącą wodą. Odwar polega na tym, że musimy wygotować mieszankę żeby otrzymać bardzo intensywną esencję.

W przepisach znajdziemy różne proporcje wody i mleka. Na początek możemy przyjąć pół litra mleka na pół litra wody i modyfikować proporcje w zależności od gustu. Można użyć różnych rodzajów mleka jednak zwykłe krowie mleko również świetnie się sprawdza. Dodajemy przynajmniej łyżkę stołową mieszanki przypraw. Należy zagotować mleko z wodą i przyprawami, a następnie gotować od 15 do 20 minut. Po tym czasie dosypujemy czarną, mocną herbatę. Zawartość garnka należy zamieszać, aby dobrze zamoczyć i rozprowadzić herbatę. W tym momencie możemy albo zdjąć masalę z palnika albo pozostawić ją jeszcze na małym ogniu. Herbata powinna parzyć się w przyprawowej esencji około 5 minut. Następnie przecedzamy masalę do czajnika, w którym będziemy ją podawać. Na koniec obficie słodzimy. Zalecamy 3-4 łyżki cukru na litr napoju, jednak poziom słodkości to kwestia bardzo indywidualna. Ważne, żeby był to cukier trzcinowy ponieważ Hindusi o burakach za wiele nie wiedzą. Jeżeli chcemy uzyskać smak zbliżony do oryginału to aromat trzciny powinien być obecny w naszej masali. Mieszamy aby cukier dobrze się rozpuścił i masala jest gotowa. Kolor powinien nieco przypominać kawę z mlekiem.

Herbata czarna korzenna indyjska
Herbata czarna korzenna indyjska

Jest kilka odmian takiej masali. Na przykład mokacha. Można zrobić ją z bitą śmietaną na zimno, z dodatkiem kakao.

Najlepsza herbata do przyrządzenia Masala Chai

Z pewnością musi to być mocna czarna herbata. Oryginalnie powinna to być herbata z prowincji Assam lub Darjeeling jednak obecnie częściej spotykamy first flash’e czyli bardziej delikatne herbaty z tamtych regionów. Jeżeli uda nam się kupić mocną assamską herbatę to jest to jak najbardziej właściwy wybór. Najczęściej jednak obecnie przyrządza się Masalę na herbatach z Ceylonu. Dają one mocny napar. Nawiązując do angielskiej tradycji należy wspomnieć, że typowa mieszanka angielska herbat- english breahfast tea to mieszanka Assama z Ceylonem właśnie. Jest to herbata mocna, dająca tak dobry i silny napar, że można dodawać spokojnie cukru, mleka i nie zabija to smaku tej herbaty.

Jak podawana jest Masala Chai w Indiach

W Indiach w większości przypadków masala sprzedawana jest na ulicznych straganach. W dużym kotle przy ulicy gotuję się napój i każdy kto przechodzi może kupić porcję masali. Sprzedawca nabiera ją chochlą z garnka do glinianej czarki. To ciekawe, bo gliniane, nieszkliwione czarki są zawsze jednorazowe. Chodzi o to, żeby tej samej czarki nie dotknął ustami nikt niższego stanu. Dlatego po wypiciu zostaje ona stłuczona i zdeptana. Jest to całkiem przyjazne dla środowiska rozwiązanie, gdyż po takiej czareczce zostaje tylko kupka prochu. Przy takim użytkowaniu rodzi się również potrzeba codziennego lepienia i wypalania czarek. Kiedyś ubożsi handlarze masali lepili czarki własnoręcznie. Można je było lepić w rękach, nie mając nawet koła a następnie wypalało się je w ziemnym piecu. Obecnie są wyspecjalizowani ceramicy, którzy się tym zajmują jednak nadal są to czarki niskiej jakości, typowo jednorazowe. Każde naczynie jest sygnowane dlatego turyści zwykle zabierają czarki ze sobą jako pamiątki. Można uzbierać swoją kolekcję ponieważ każda czarka jest trochę inna.

Masala Chai: historia

Masala to narodowy napój w Indiach, mimo tego jej historia nie jest aż tak długa jak mogłoby się wydawać. Zanim Indie stały się brytyjską kolonią herbata nie była zbyt znana wśród Hindusów. Wszystko zaczęło się od czasów kolonialnych. Herbata była już wtedy w Anglii znana i bardzo ceniona. Rosnący popyt na herbatę wśród Anglików spowodował, że postanowili oni założyć własne plantacje herbaciane w swojej kolonii- Indiach. Tak więc w Darjeelingu i w Assamie powstały pierwsze imperialne plantacje. Już w połowie XX wieku zaspokajały one połowę brytyjskiego zapotrzebowania na herbatę.

Hindusi patrzyli dość obojętnie na Anglików i ich herbatę. Anglicy stwierdzili jednak, że skoro jest to kolonia brytyjska, a co za tym idzie teren imperium brytyjskiego to należy kultywować tam angielskie obyczaje. Po pierwsze: Hindusi mają pić herbatę bo są Brytyjczykami poniekąd. Po drugie: wizja zbytu na miejscowym rynku (wtedy około 200 milionowym), bez kosztów transportu była bardzo atrakcyjna dla kupców. Wśród Hindusów zaczęto więc promować picie herbaty. Nie spotkało się to jednak z entuzjastycznym przyjęciem przez miejscową ludność. Anglicy zaczęli więc wprowadzać przerwy na herbatę w brytyjskich placówkach, fabrykach, na plantacjach, na których pracowali Hindusi. Skoro mieli przerwę, którą musieli wykorzystać na picie herbaty to siłą rzeczy zaczęli tę herbatę pić. Poza tym rozpoczęto szeroko zakrojoną kampanię promocyjną ‚pijcie herbatę’ itd. Na wiele różnych, nie raz śmiesznych sposobów, próbowano herbatę zakorzenić w Indiach co zresztą się udało.

Hindusi rozsmakowali się w herbacie ale Anglicy, jako że byli Anglikami to promowali herbatę na swój angielski sposób czyli z cukrem i mlekiem. Wywołało to kolejne skutki, otóż Hindusi postanowili zrobić konkurencję. Zaczęli sprzedawać własną herbatę. Każdy przedsiębiorczy Hindus zaczął sobie robić małe straganiki, sklepiki, herbaciarenki, w których serwowano herbatę z mlekiem. Pojawił się jednak problem ponieważ, jako że herbata była dość droga wiele osób chciało zaoszczędzić na niej dodając więcej wody i mleka a mniej herbaty.

Herbata korzenna Masala Chai, przyprawy do przygotowania Masala Chai
Herbata korzenna Masala Chai, przyprawy do przygotowania Masala Chai

Aby zniwelować fakt, że napar był taki słaby dodawano korzeni, które okazały się tańsze niż herbata. Używano goździków, cynamonu, kardamonu po to aby wzmocnić napar. Hindusom taka wersja herbaty z przyprawami bardzo przypadła do gustu. Brytyjczycy w ogóle nie chcieli się na to zgodzić. Herbata ma być z mlekiem, z cukrem, po angielsku z żadnym tam kardamonem czy cynamonem. Stąd zaczęła się kolejna kampania mająca na celu nakłonienie Hindusów aby pili klasycznie angielską herbatę. Jednak bez skutku. Hindusi tak pokochali swoją masalę, że w żaden sposób nie chcieli się skusić na typową angielską herbatkę no i tak właściwie masala do dziś jest tam pijana, cały czas doceniana. Stąd wziął się narodowy napój, obecnie miliard Hindusów wypija dziennie całe morze masali.

Mieszanka kardamonu i cynamonu spotkała się między innymi dlatego z tak wielkim zainteresowaniem ze strony Hindusów ponieważ okazała się zgodna z recepturami ajurwedy czyli starohinduskiej medycyny ludowej gdzie wszystkie te składniki występowały. Została więc uznana za bardzo zdrową.


Dodaj komentarz