Wracając z wakacji chcemy jak najdłużej cieszyć się żywymi wspomnieniami i pamięcią o miłych doznaniach, których doświadczyliśmy w odwiedzonym miejscu. Oprócz wielu zdjęć i pamiątek, często kupujemy również lokalne specjały, które mają przedłużyć przyjemne odczucia z urlopu. Odległe podróże do krajów znajdujących się w sąsiedztwie równika mogą kusić odwiedzeniem plantacji kawowca i zakupem paczki kawy do domu. Wszyscy wiemy, że kawa ma być świeża i powinna pochodzić z jednego regionu. Gdzie zatem napić się najlepszej kawy czy kupić najlepsze ziarno, jak nie w krajach, które jej uprawę kultywują od setek lat? Odpowiedź nie jest jednoznaczna i właśnie w celu rozwinięcia tematu powstał niniejszy tekst. Na samym początku, musimy zwrócić uwagę na to, że wiele z krajów, o których tu mowa, to kraje biedne.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Słaba jakość kawy w miejscach turystycznych
Właściciele plantacji żyją tylko z ich uprawy i są bardzo zależni od sytuacji na rynku kawy oraz od kapryśnych warunków naturalnych. Jeśli więc wybieramy się na plantację, warto docenić wysiłek plantatorów i wesprzeć ich, kupując kawę. Taka paczka kawy będzie również miłą pamiątką z wyprawy lub ciekawym prezentem dla bliskich. Należy natomiast uważać na miejsca komercyjne, słynące na cały świat plantacje czy ciekawostki kawowe np. kawa kopi luwak. Te bardzo często nastawiają się wyłącznie na zarabianie pieniędzy, w zamian serwując podłą jakość kawy. Pomimo argumentu potrzeby wsparcia lokalnych plantacji, nie sposób pominąć aspektu jakości sprzedawanej kawy. Poniższe argumenty są dużym uproszczeniem problemu i nie należy traktować ich zero-jedynkowo. Popularne turystycznie szlaki kawowe najczęściej nie serwują odpowiedniej jakości swojego surowca, a może nawet nie chcą tego robić. Turysta jawi się jako klient łatwy i rządny atrakcji na wakacjach, taki, któremu można sprzedać wszystko bez względu na jakość. Ponieważ najczęściej nie wraca w to samo miejsce, nie trzeba się martwić o reklamacje lub ponowny zakup.
Wypalanie kawy niższym kosztem
Taka kawa nie musi smakować, wystarczy by była lokalna. Zdarza się zatem, że wielu nieświadomych turystów wydaje zdecydowanie zbyt duże pieniądze za produkt przeciętnej jakości. Produkcja kawy wymaga jej wypalenia – ma to decydujący wpływ na efekt osiągnięty w filiżance gotowego naparu. Wypalanie kawy powinno odbyć się w stabilnych warunkach, przy użyciu zaawansowanego technologicznie sprzętu i nie da się go odtworzyć prostszymi środkami. Ponieważ trudniej jest sprzedać turyście zielone ziarno, którego w takiej formie nie będzie w stanie użyć, często dla osiągnięcia celów marketingowych wypala się je nieprzystosowanym sprzętem, przypalając ziarno. Nawet najlepsza kawa wypalona w taki sposób będzie smakowała co najwyżej przeciętnie. Jak widać, decyzję o kupnie kawy każdy powinien podjąć sam.
Gdzie najlepiej kupować kawę wysokiej jakości?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go stać, a naciąganiem turystów i skupieniu wyłącznie na pieniądzach. O ile w pierwszym przypadku wydaje mi się zasadnym wsparcie takiego producenta, mimo gorszej jakości, to w drugim należy zdecydowanie potępić i przestrzec przed żerowaniem na niskiej świadomości konsumentów. Jeśli naszym celem jest smak i najwyższa jakość, lepszym rozwiązaniem będzie poszukanie kawy z interesującego nas regionu, wypalonej przez profesjonalne palarnie w miejscu, gdzie żyjemy na co dzień.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Oznaczenie liści herbaty
Co oznaczają litery na opakowaniu herbaty? Na opakowaniach herbaty często można znaleźć oznaczenie literowe mówiące[...]
mar
Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą
Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]
lip
Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce
Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu.[...]
mar
I wtedy piję herbatę
Jedyne co łączy treść tego tekstu z herbatą to wy, którzy to czytacie i moje[...]
1 Comments
cze
Jak wybrać najlepszą bombillę do yerba mate? Wady i zalety
Zważywszy na różnorodność modeli rurek nasuwa się pytanie, jaką bombille wybrać? Niestety nie ma na[...]
paź
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną
mar
Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą
Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]
sie
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności
Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]
kwi