ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych to musimy jeszcze być w stanie wypić ten napar. Nie tylko smak bardzo mocno wyekstrahowanej herbaty jest gorszy, ale również jej składniki mogą nie być dla nas korzystne.

Badania naukowe dowiodły, że bez znaczenia jak zmienimy parametry parzenia, wszystkiego nie damy rady rozpuścić. Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej rozpuszczonych w wodzie substancji rozpuszczalnych, uzyskujemy parząc herbatę około 30 minut, używając wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza (herbata zielona) stosując dozę około 1 g suszu na 20 ml wody. Każdy, kto ma ochotę przetestować tę technikę od razu odkryje, że taka herbata jest trudna do wypicia, cierpka, gorzka i praktycznie pozbawiona aromatu.

Herbata zielona japońska Genmaicha Premium 50g
Herbata zielona japońska Genmaicha Premium 50g

Jeśli chcemy wyciągnąć z herbacianych liści do maksimum korzystnych polifenoli to niestety musimy liczyć się z tym, że wydostaniemy z niej także kofeinę i garbniki, których duża ilość może działać drażniąco. Zbyt duża ilość przyjmowanej kofeiny może doprowadzić do bólu głowy, problemów z koncentracją, nerwowości oraz problemów ze snem. Za dużo garbników może źle wpływać na nasz układ pokarmowy, powodując podrażnienie i bóle brzucha. Ogranicza to także przyswajanie innych korzystnych substancji, zwłaszcza żelaza.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

Herbata Dilmah Zielona Herbata z Kwiatami Jaśminu, opinie

Jeśli lubicie herbatę jaśminową to nie będziecie zawiedzeni, jeśli jednak chcielibyście się przekonać do tego[...]

Yerba mate kurupi. Najlepsza yerba do terere?

Jest to klasyczna yerba mate produkowana w Paragwaju. Pochodzi z Misjones, a konkretnie z Santa[...]

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Paluszki Mister Choc z czekolady deserowej z nadzieniem o smaku mięty i zielonej herbaty, opinie

W składzie produktu nie znajdziemy jakiejkolwiek herbaty, a tym bardziej jej zielonej wersji. Są za[...]

Yerba mate boldo

Boldo to południowoamerykańskie zioło dodawane często do yerba mate con hierbas czyli mieszanek ziołowych. Boldo[...]

Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk

Herbaciarnia W Spichlerzu Słupsk dane kontaktowe: telefon: 59 842 40 81 wew. 331, adres: Słupsk,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.