Czas parzenia herbaty ma znaczenie. Nawet, gdy wyciągniemy maksymalną ilość rozpuszczalnych składników z liści herbacianych to musimy jeszcze być w stanie wypić ten napar. Nie tylko smak bardzo mocno wyekstrahowanej herbaty jest gorszy, ale również jej składniki mogą nie być dla nas korzystne.
Badania naukowe dowiodły, że bez znaczenia jak zmienimy parametry parzenia, wszystkiego nie damy rady rozpuścić. Tradycyjne parzenie pozwala nam rozpuścić w naparze najwyżej około 60% katechin. Najlepsze wyniki, czyli najwięcej rozpuszczonych w wodzie substancji rozpuszczalnych, uzyskujemy parząc herbatę około 30 minut, używając wody w temperaturze 80 stopni Celsjusza (herbata zielona) stosując dozę około 1 g suszu na 20 ml wody. Każdy, kto ma ochotę przetestować tę technikę od razu odkryje, że taka herbata jest trudna do wypicia, cierpka, gorzka i praktycznie pozbawiona aromatu.
Jeśli chcemy wyciągnąć z herbacianych liści do maksimum korzystnych polifenoli to niestety musimy liczyć się z tym, że wydostaniemy z niej także kofeinę i garbniki, których duża ilość może działać drażniąco. Zbyt duża ilość przyjmowanej kofeiny może doprowadzić do bólu głowy, problemów z koncentracją, nerwowości oraz problemów ze snem. Za dużo garbników może źle wpływać na nasz układ pokarmowy, powodując podrażnienie i bóle brzucha. Ogranicza to także przyswajanie innych korzystnych substancji, zwłaszcza żelaza.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Prażona herbata Hojicha (japońska)
Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]
cze
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Herbaciane kosmetyki. Kosmetyki z herbatą: część 2
Wiadomo, że herbata jest zdrowa, poprawia nam samopoczucie oraz chroni przed starzeniem. Dlaczego więc nie[...]
sty
Jak herbata wpływa na organizm
Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]
lip
W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha
Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]
mar
Akcesoria do Yerba Mate
Podczas wyboru matero warto zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych cech jakie są pożądane przy rożnych[...]
wrz
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art
Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]
mar