Czy herbata aromatyzowana jest zdrowa?

Herbata aromatyzowana jest dla nas zdrowa. Wiele osób ma jednak wątpliwości. Przede wszystkim zastanówmy się co znaczy, że coś jest zdrowe? W domyśle chodzi nam o to, czy dany produkt nam nie zaszkodzi, a nie o to czy posłuży on naszemu zdrowiu. Trudno przecież oczekiwać, że aromat będzie miał jakieś dobroczynne właściwości zdrowotne, ponieważ jego zadanie jest zupełnie inne.

Pamiętajmy, że w przypadku herbaty mówimy o niewielkim dodatku substancji aromatycznych i wciąż pijemy głównie napar herbaciany, który ma udowodniony wieloma badaniami korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Herbata owocowa brzoskwinia-pomarańcza organiczna 50g
Herbata owocowa brzoskwinia-pomarańcza organiczna 50g

Co do samych aromatów, trzeba przyznać, że jest sporo kontrowersji. Obawiamy się „chemii” w naszych produktach spożywczych, zapominając, że właściwie każdy przemysł przetwórczy jest skazany na mniejszy lub większy udział chemii. Producenci branży spożywczej konkurują ze sobą, starając się przede wszystkim poprawiać swoje produkty tak, by podobały nam się bardziej niż inne. Poprawia się ich kolor, smak i aromat. W ostatnim czasie coraz wiekszą uwagę przywiązujemy do składu na etykietce i niespodziewanie pojawia się kolejne kryterium. Dobry skład.
Świadomi tego producenci zabiegają o to, by nie tylko produkt podobał się klientom, ale również jego etykieta.

Produkty aromatyzowane naturalnie to takie, które posiadają dodatek substancji zapachowej pochodzenia naturalnego. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że to nie znaczy wcale, że substancja ta pozyskana została z danego owocu czy przyprawy. Opracowano szereg różnych technik produkcji naturalnych aromatów pochodzących z zupełnie zaskakujących źródeł. Kto by pomyślał, że aromat wanilii można wyprodukować z otrąb ryżu, truskawki z łuski gorczycy zaś malin z drewna cedrowego? Niezbędne jest do tego często odpowiednie użycie mikroorganizmów.

Czy te aromaty są bezpieczne dla nas? Odpowiadając na to pytanie trzeba pamietać, że skoro są dopuszczone jako aromaty do użycia w przemyśle to znaczy, że zostały przebadane i nadają się do jedzenia. Nad składem aromatyzowanych produktów czuwają odpowiednie przepisy i dyrektywy unijne. Polska Federacja Producentów Żywności także określa i definiuje dodatki do żywności.

Herbata zielona truskawkowa z rabarbarem
Herbata zielona truskawkowa z rabarbarem

Większość z nas raczej nie ma nic przeciwko temu, by truskawkowy aromat nie pochodził z truskawek, lecz z gryki. Jeśli jednak jest to dla nas problem istnieje rozwiązanie.

Wybierać należy produkty, gdzie określono źródło aromatu. Mamy więc w składzie naturalny aromat truskawkowy i już wiemy, że zgodnie z przepisami 95% tego aromatu musi pochodzić z truskawek.

Jeśli to dla nas za mało, możemy upewnić się jeszcze, że dana herbata jest organiczna, ponieważ organiczne będą także jej dodatki.

Dla szczególnie wrażliwych, dostępne są mieszanki pozbawione aromatów. Zawsze też możemy przygotować sobie w domu swoją własną aromatyzowaną herbatę, używając do tego przygotowanych przez siebie dodatków z pewnych źródeł. Uzyskamy niepowtarzalny produkt i dużą satysfakcje.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: REGULATION (EC) No 1333/2008 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 16 December 2008 on food additives, pfpz.pl – AROMATY. Wytyczne przemysłu spożywczego UE, zdroweiwpraktyce.pl – Co się tak naprawdę kryje za pojęciem „aromat naturalny”?

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.