Negatywne właściwości czarnej herbaty

Herbata, jak wiele innych spożywanych przez nas produktów ma pewne właściwości negatywne dla naszego organizmu. Nie mówi się o nich wiele, ponieważ przyćmiewają je korzyści dla zdrowia, jakie płyną z regularnego picia tego napoju. Lekarze i badacze substancji zawartych w herbacie są zgodni co do tego, że herbata jest zdrowa, a jej picie daje mnóstwo korzyści. Niektórzy jednak mogą doświadczyć, w określonych warunkach, negatywnych skutków jej picia i o tym warto pamietać.

  • Najbardziej znaną negatywną cechą herbaty, a właściwie zawartych w niej tanin, jest ograniczanie przyswajania żelaza z posiłków. Osobom mającym problem z poziomem żelaza i jego przyswajalnością odradza się popijanie herbatą posiłków oraz picie jej bezpośrednio po jedzeniu.
  • Tanina, jako substancja drażniąca, może także powodować nudności oraz ból żołądka przy większych ilościach, zwłaszcza, gdy pijemy herbatę na czczo. U niektórych osób może występować wyjątkowa wrażliwość na taninę.
  • Sporo także mówi się o działaniu kofeiny, która jako substancja aktywna w herbacie może wywoływać porządane pobudzenie, ale także nieprzyjemne objawy u osób na kofeinę szczególnie wrażliwych. Może pojawić się uczucie niepokoju i rozdrażnienia, a także problemy z zaśnięciem. Takim osobom warto polecić herbatę o niższej zawartości kofeiny lub całkowicie bezkofeinową. Warto także nie pić jej tuż przed snem.
  • Kofeina jest w stanie także oddziaływać na zwieracz żołądka powodując u osób z refluksem pojawienie się tej dolegliwości. Niektórzy skarżą się także na zgagę. Są także osoby, które skarżą się na ból głowy, który wynika również z wysokiej dawki kofeiny przy większych ilościach herbaty.

We wszystkich tych sytuacjach wymagane jest wypicie znacznej ilości herbaty lub wyjątkowa wrażliwość na te substancje. Jeśli jesteś jedną z osób o dużej wrażliwości zapewne wiesz o tym od dawna. Nie znaczy to jednak, że musisz całkowicie zrezygnować z herbaty.

Jeśli występują u ciebie niepożądane objawy zawsze możesz parzyć herbatę słabszą, lub poszukać takiej, która nie będzie powodowała dolegliwości dzięki niższej zawartości kofeiny. Unikaj picia herbaty przed snem i na pusty żołądek. Unikaj także dużej ilości herbaty. Parz ją krócej lub spróbuj zimnego parzenia polegającego na zalaniu liści herbacianych zimną wodą. Wtedy do naparu przedostaje się nieco inna kompozycja związków w niej zawartych i napar taki z pewnością będzie mniej drażniący.

Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki dla naszego zdrowia i samopoczucia. Wiele zależy od jakości surowca oraz spożywanych ilości, a także indywidualnej wrażliwości. Korzystne właściwości herbaty są jednak znacznie liczniejsze niż ewentualne niepożądane skutki. Mowa tu oczywiście o rozsądnych ilościach napoju ponieważ znane są przypadki przedawkowania herbaty jak choćby historia kobiety, która zatruła się fluorem pijąc latami herbatę parzoną ekstremalnie mocno.
Przede wszystkim więc obserwujmy swoje ciało i samopoczucie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Po więcej szczegółów zapraszamy do: The Impact of Tannin Consumption on Iron Bioavailability and Status: A Narrative Review, Nicole M Delimont, Mark D Haub, Brian L Lindshield, Putative Roles of Plant-Derived Tannins in Neurodegenerative and Neuropsychiatry Disorders: An Updated Review – Ghulam Hussain, Jia Huang, Azhar Rasul, Haseeb Anwar, Ali Imran, Javeria Maqbool, Aroona Razzaq, Nimra Aziz, Ehtisham Ul Haq Makhdoom, Muhsin Konuk, Tao Sun, Effect of caffeine on lower esophageal sphincter pressure in Thai healthy volunteers – S Lohsiriwat, N Puengna, S Leelakusolvong

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.