Herbata Oolong (Ulung, Wulung)

Niebieska herbata Oolong, zwana też smoczą herbatą, to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście poddaje się częściowej fermentacji (półfermentacji) i pozostawia na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Obcieranie brzegów liści pomaga późniejszej fermentacji. Proces fermentacji trwa do chwili, gdy listki herbaty nabiorą barwy czerwono-zielonej. Liście nie łamią się i zyskują jedyny w swoim rodzaju aromat: orzechowy. W Polsce często błędnie zalicza się herbatę Oolong do herbaty czerwonej wraz z Pu-erhem (a nawet rooibosem!).

Herbata oolong Jin Xuan Nai Xiang
Herbata oolong Jin Xuan Nai Xiang

Herbata Oolong: inne nazwy

Inne nazwy umownie nazywanej w Polsce herbatą niebieską to: oolong, wulong, olong, ulong, czarny smok, smocza herbata, herbata pół-zielona, czerwona herbata niskiej fermentacji, czy herbata turkusowa. W Chinach nazywa się ją Qing. To słowo określa kolor: pomiędzy morzem a niebem.

Herbata oolong Green Orchid Tie Guan Yin 7,5g
Herbata oolong Green Orchid Tie Guan Yin 7,5g

Produkcja herbaty Oolong

Proces produkcji Oolonga zaczyna się od wystawienia na słońce, świeżo zebranych listków herbaty. Herbata przechodzi proces więdnięcia. Wyparowuje woda i na jej miejsce w listkach gromadzi się powietrze. Tlen zaczyna reagować z enzymami w listkach i następuje fermentacja enzymatyczna, czyli oksydacja.

Następnie fermentacja jest wspomagana przez potrząsanie liści herbaty i przerzucanie ich w wiklinowych koszach. Ten proces powoduje, że listki obcierają się i wykruszają się ich krawędzie. Dzięki temu łatwiej przebiega fermentacja.

Fermentacja jest następnie przerywana przez podgrzanie liści do temperatury 250 stopni Celsjusza. Zwykle używa się do tego wielkich woków lub kotłów.  Samo podprażanie odbywa się na sucho. Następnie listki herbaty są rolowane, skręcane i formowane do ostatecznej postaci zależnej od gatunku i regionu produkcji. Możemy spotkać Oolongi znacznie różniące się od siebie smakiem i wyglądem ze względu na różny stopień fermentacji poszczególnych gatunków. Fermentacja herbaty Oolong może wahać się od 10 d0 70 %. Niżej fermentowane cechuje łagodny aromat zbliżony do herbaty zielonej. Herbata Oolong, która przeszła nieco wyższy proces fermentacji ma bardziej kwiatowy, owocowy i orzechowy aromat. Wysoka fermentacja daje słodowy smak.

Pochodzenie herbaty Oolong: legendy

Z herbatą niebieską związane są dwie legendy. Pierwsza z nich mówi o księciu smoków, który za swoje winy  został skazany na więzienie w małym jeziorze. Nastała wielka susza i jeziorko zaczęło wysychać. Książę smoków Czarny Smok był już bliski śmierci, gdy pojawiła się piękna dziewczyna z pobliskiej wsi. Dziewczynie zrobiło się żal umierającego smoka, więc zabrała go do wioski i używając  – z nagromadzonych zapasów – resztek wody całej wsi,przywrócić go do życia. Smok odzyskał zdrowie, a niedługo później na wioskę przyszła zaraza. Wszyscy zachorowali (łącznie z piękną dziewczyną), a smok wdzięczny za ratunek, postanowił oddać własne życie, żeby uzdrowić mieszkańców. Konając wypluł z siebie smoczą perlę, z której wyrósł pierwszy krzak Oolonga. Napar z liści tej cudownej herbaty uzdrowił całą wioskę. A na cześć smoka, nazwano herbatę Oolong, czyli czarny smok.

Druga historia opowiada o myśliwym, który nazywał się Hu Liang. Myśliwy wędrując do domu z łowów, niósł na plecach wiklinowy kosz, który postanowił przykryć gałązkami z przypadkowo napotkanego krzaczka. Po długiej wędrówce – gdy dotarł do domu – okazało się, że gałązki słodko i przyjemnie pachną. Myśliwy postanowił zaparzyć znalezione liście. Okazało się, że napar jest wyjątkowo smaczny, orzeźwiający i słodkawy. Niedługo myśląc stwierdził, że liście muszą pochodzić z magicznego krzaczka. W środku nocy pobiegł  w góry, szukając magicznego ziela. Nazbierał więcej liści, ale niestety po powrocie okazało się, że napar z nich jest cierpki i w niczym nie przypomina tego, co pił poprzednio. Doszedł do wniosku, że ważne były procesy, którym były poddane listki w czasie wędrówki. Po ich odtworzeniu okazało się, że napar jest znów pyszny. I tak opracował proces produkcji herbaty niebieskiej, którą nazwano na jego cześć, Hu Liang, co również oznacza: czarny smok.

Herbata oolong z Tajwanu Tsui Yu 150g
Herbata oolong z Tajwanu Tsui Yu 150g

Plantacje herbaty Oolong

Najsłynniejsze plantacje herbaty Oolong znajdują się w Chinach w prowincji Fujian, Anxi i Guang Dong. Najbardziej znane oolongi to między innymi Orient Beuty – bardzo dobry tajwański oolong lub również tajwański Formosa Oolong. Z Chin natomiast Duża Czerwona Szata, Cztery Duże Krzewy, Złoty Żółw Wodny, Biały Koguci Grzebień oraz słynna Żelazna Bogini Litości.

Parzenie herbaty Oolong

Herbatę przygotowujemy w proporcji: jedna mała łyżeczka niebieskiej herbaty na filiżankę herbaty (ok. 120 ml). Temperatura parzenia wynosi 90°C. Czas parzenia w zależności od jakości niebieskiej herbaty wynosi od 1 do 5 minut. Jeżeli chcemy zwiększyć moc herbacianego naparu należy użyć więcej liści, a nie wydłużać czas parzenia.

Niebieską herbatę Oolong możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do nawet kilkunastu razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.

Herbata Oolong: właściwości

Niebieska herbata Oolung zawiera bardzo mało kofeiny, dlatego spokojnie można ją pić wieczorem, bez obawy o nadmierne pobudzenie przed snem. Właściwości niebieskiej herbaty:

  • jest bakteriobójcza,
  • wspomaga procesy przemiany materii,
  • zwiększa odporność i witalność,
  • działa uspokojajająco i relaksująco,
  • zmiejsza wystąpienie nadciśnienia tętniczego.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.