ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Kraj pochodzenia kawy

Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą z nich jest kraj, z którego pochodzi kawa. Każdy region świata charakteryzują inne warunki klimatyczne, różna mineralizacja gleby i metody uprawy plantacji, wszystkie te czynniki mocno wpływają na smak i aromat. Porównując kawę z Brazylii z tą z Kenii, zobaczymy znaczną różnicę w rodzaju i intensywności kwasowości. Różnorodność kawy sprawia, że możemy ciągle znajdować nowe smaki, bez informacji o pochodzeniu, skazani jesteśmy na wybór kawy po nazwie marki, która niewiele mówi.

Data palenia

Kolejna istotna informacja to data palenia, ponieważ kawa bardzo szybko się starzeje. Świeżo wypalone ziarno zawiera ogromną ilość aromatów, które tak jak w niezamkniętym flakoniku perfum, szybko się ulatnia. Tego procesu nie da się zatrzymać, dlatego istotne jest, aby zawsze sięgać po najświeższe ziarno. Zatajenie tej informacji na paczce kawy jest dużym problemem, ponieważ nawet najlepsze ziarno, będzie przeciętne po przekroczeniu trzech miesięcy od jego wypalenia.

Dripper do kawy Hario V60-01 plastikowy biały
Dripper do kawy Hario V60-02 plastikowy biały

Metoda obróbki kawy

Na etykietce powinna się też znaleźć informacja o metodzie obróbki kawy, a więc to w jaki sposób miąższ został usunięty z pestki kawowca. Będzie miało to wpływ na smak naparu. Niepojawienie się tych danych, powinno wywołać naszą czujność. Świadczy to o tym, że producent nie traktuje konsumentów poważnie, a najczęściej ma za zadanie ukryć mankamenty produktu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na ciastka z zieloną herbatą Matcha

Do przygotowania pysznych ciastek z zieloną herbatą będziemy potrzebowali: 150 g masła (zimnego), 100 g[...]

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]

3 Comments

Matcha Cappuccino, przepis na Matcha Cappuccino

Czy można przygotować zieloną herbatę Matcha jak Cappuccino? Można, wystarczy podmienić kawę na Matchę.

Działanie Yerba Mate, właściwości Yerba Mate

Yerba mate jest bardzo bogata w przeróżne substancje odżywcze i niektórzy chcieliby nazywać ją warzywem,[...]

Zielona herbata Lung Ching

Herbata zielona Lung Ching, czyli Smocza Studnia to jedna z najbardziej znanych herbat zielonych na[...]

Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?

Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą, Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna: recenzja, test, opinie

Herbata Big-Active (Bio-Active) Zielona z Pigwą vs Oxalis Zielona Pigwa-Cytryna! Sprawdziliśmy jakość liści, kolor herbaty,[...]

Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt

Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.