Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Sri Lanka (nazwa obowiązująca od 1974 roku – wcześniej Ceylon) to państwo położone w Azji Południowej. Ciepły klimat, góry oraz spora ilość opadów sprzyjają wzrostowi herbaty, czyniąc herbatę cejlońską jedną z bardziej rozpoznawalnych na świecie.
Historia herbaty na Ceylonie (Sri Lanka)
Strona Sri Lanka Tea Board, barwnie opisuje historię herbaty na tej wyspie. W górach masywu centralnego i na wzgórzach na południu, w dawnych czasach rósł gęsty i dziewiczy las, nazywany „Krajem Iluzji”. Podobno był zamieszkiwany przez duchy i demony. Czyhały tam też inne niebezpieczeństwa, bardziej przyziemne, jak węże, drapieżne zwierzęta czy zdradliwe osuwiska. Przez długi czas, las nie był odwiedzany przez przeciętnego człowieka. Aż do przybycia na wyspę Brytyjczyków. Szybko znaleźli oni sposób na ujarzmienie dzikich terenów. W 1840 roku, na Cejlonie było już ponad 200 plantacji kawy. W 1897 roku, w szczycie kawowego szaleństwa, pod uprawą znajdowało się ponad 113 000 ha ziemi. Jednak kawowy sen nie trwał długo. W 1880 roku plantacje zostały zniszczone przez grzyba- rdzę kawową. Na wielkich obszarach już przygotowanych pod uprawę postanowiono wypróbować herbatę. Szybko okazało się, że warunki dla jej rozwoju są idealne. W ten sposób Sri Lanka stała się herbacianą wyspą.

Herbata Ceylon obecnie
Obecnie na Sri Lance, herbatę uprawia się w 7 regionach (lub dystryktach):
- Kandy
- Nuwara Eliya
- Uda Pussellawa
- Uva
- Dimbula
- Sabaragamuwa
- Ruhuna
Te z kolei obejmują podregiony oraz właściwe „Tea Estate” – ogrody herbaciane. Każdy z nich produkuje herbatę o specyficznych cechach. Na stronie Tea Boad, możemy przeczytać krótką charakterystykę poszczególnych herbat, z zastrzeżeniem jednak, że nawet pomiędzy ogrodami w tym samym regionie, można spotkać znaczne różnice w smaku. Zbiory herbaty, w związku z wielką różnorodnością klimatu, odbywają się przez cały rok. Głównymi pracownikami na planatcji są kobiety, które dzień w dzień zbierają pączek i dwa listki z krzewów herbacianych. Dziennie, wprawna zbieraczka zanosi do punktu ważenia około 20 kg liści.

Jedynie herbaty spełniające wszystkie wymogi certyfikacji mogą oficjalnie nosić nazwę herbat cejlońskich. Głównym „ciałem” sprawującym kontrolę nad herbacianym życiem na Sri Lance jest Sri Lanka Tea Board. Jednym z jej przywilejów jest przynawanie rozpoznawalnego globalnie loga- lwa, oznaczającego oryginalną herbatę najwyższej jakości.
Cejlon OP Dimbula Uduwela i Ceylon Lovers Leap
Dzisiaj przygotowałam dwie herbaty cejlońskie. Są to herbaty czarne: Sri Lanka znana jest właśnie przede wszytkim ze swoich czarnych herbat.
Pierwsza z nich to Ceylon OP Dimbula Uduwela. OP oznacza orange pekoe, czyli herbatę składającą się z drugiego listka. Herbaty z tym oznaczeniem charakteryzują się długimi i sztywnymi liśćmi.
Cechy charakterystyczne herbat z regionu Dimbula to piękny złoto-czerwony kolor naparu, świeżość pozostająca w ustach po wypiciu oraz delikatny smak jaśminu zwłaszcza w zbiorach od marca do maja.

Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka lub cukru. Swoją przygotowałam według zaleceń : łyżeczka herbaty i parzenie w 96 stopniach przez 3 minuty. Otrzymałam esencjonalny ciemny napar, w smaku słodki i przyjemny. Napar wytrzymał nawet powtórne parzenie.
Drugą herbatą była Ceylon Lovers Leap. Herbata ta pochodzi z regionu Nuwara Eliya, najbardziej znanego regionu herbacianego Cejlonu. Cechą charakterystyczną herbat z Nuwara Eliya to ich bladość. Odznaczają się najjaśniejszym kolorem spośród wszystkich cejlońskich herbat.
Zaparzyłam ją tak jak poprzednio: łyżeczka suszu, 96 stopni i 3 minuty. Napar, rzeczywiście dużo jaśniejszy. W smaku aromatyczna i słodka. Również dała się zaparzyć drugi raz.

Obie herbaty bardzo mi posmakowały. Zdecydowanie zachęcają do dalszego poznawania herbat ze Sri Lanki. A czy Wy macie jakąś ulubioną herbatę z Cejlonu?
Źródło: pureceylontea.com
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Rodzaje białej herbaty, skąd pochodzi i jak jest produkowana biała herbata (1/2)
Herbata biała jest uważana za jedną z najdroższych herbat. Nie istnieje najdroższy rodzaj herbaty, a[...]
kwi
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?
Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]
2 Comments
lip
Herbata mleczny oolong. Milk oolong
Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]
1 Comments
kwi
Angielska tradycja picia herbaty. Five o’clock tradycyjna angielska herbata
Każdy słyszał o słynnym angielskim five o’clock'u jak i o angielskiej miłości do herbaty. Wieść[...]
maj
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty
Herbata Che Thai Nguyen, opinie
Pierwsze parzenie uwalnia słodkawy aromat, który jest bardzo przyjemny i mógłbym wąchać same zalane liście[...]
1 Comments
sie
Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?
Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]
1 Comments
lip