Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów. Oryginalnie pochodzi z regionu Anxi i znana jest od XIX w.
Nazwa herbaty w tłumaczeniu znaczy Żelazna Bogini Miłosierdzia. Inni tłumaczą jako Żelazna Bogini Litości, spotkać też można Żelazna Bodhisattva Miłosierdzia. Niezależnie od tłumaczenia chodzi tutaj o bóstwo Guanyin. Jest to jedyna żeńska postać w buddyjskim panteonie i przedstawiana jest zwykle jako medytująca lub stojąca kobieta z chustą na głowie. Jest to bóstwo miłosierdzia i litości a także współczucia.
Dlaczego jednak właśnie tej bogini poświęcono tak wyjątkową herbatę? Wiąże się z tym legenda. Otóż w Chinach mieszkał swego czasu ubogi chłop w ubogiej wiosce. Wei – bo tak się nazywał – co dzień chodził na swe pole pracować. Pewnego razu zauważył w zaroślach opuszczoną świątynię Guanyin, w której stała jej figura. Wei mijał świątynie co dzień, lecz dotąd jej nie zauważył. Jako, że był pobożny postanowił zaopiekować się przybytkiem i figurą Guanyin. Nie było go stać na wyremontowanie świątyni, ale mógł ją chociaż posprzątać. Wyciął więc zarastające ją krzaki, zamiótł podłogę i wyczyścił figurę. Odtąd dwa razy w miesiącu przychodził sprzątać świątynie i palić w niej kadzidło. Po wielu miesiącach przyśniła mu się bogini przemawiająca do niego. We śnie dowiedział się, że powinien udać się do niewielkiej jaskini za świątynią, gdzie znajdzie nagrodę za swe dobre uczynki. Wei udał się na miejsce i okazało się, że w niewielkiej grocie znalazł sadzonki herbaty. Zabrał je na swoje pole i pielęgnował aż powstała niewielka plantacja. Roślinami podzielił się z sąsiadami, ponieważ herbata okazała się wyśmienita i nadawała się do sprzedaży. Jej popularność szybko rosła, a uboga wioska podniosła się z nędzy. Tak oto bogini odmieniła życie biednego Wei i jego sąsiadów.
Właśnie na jej cześć nazwano herbatę jej imieniem. Skąd jednak tie w nazwie? Dlaczego żelazna? Tutaj zdania są podzielone. Jedni uważają, że figura bogini o którą dbał Wei była właśnie z żelaza, inni natomiast uważają, że to przez większą wagę herbaty. Okazuje się, że podobne herbaty zajmujące tę samą objętość ważą mniej. Chodzi o to, że listki Tie Guan Yin są duże i ciaśniej zwinięte co sprawia, że sucha herbata zajmuje mniej miejsca.
Co do samej herbaty warto zauważyć, że gości niezmiennie w wielkiej dziesiątce chińskich herbat. Doceniana jest szeroko za swój smak i charakterystyczny kwiatowy aromat. Występuje wiele odmian tej herbaty, może być fermentowana w różnym stopniu co wpływa na jej smak. Rozróżnia się różne w zależności od zbioru, zdarzają się także odmiany podprażone.
Parzenie jest dość typowe. Używamy około 3 g na 150 ml wody w temperaturze 85-90 st.C i parzymy około 1-1,5 minuty po obudzeniu liści. Warto czasem skrócić czas parzenia przy drugim zalaniu gdy liście są już w pełni rozwinięte.
Uważa się powszechnie, że prawdziwą pełnię smaku i aromatu ta herbata odsłania jedynie przed tymi, którzy żyją poczciwie i z miłością do innych tak by przypodobać się bogini miłosierdzia. Ci natomiast, którzy prowadzą samolubny żywot pozbawiony współczucia nie będą w stanie rozsmakować się w Tie Guan Yin.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Wietnamska herbata
Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]
mar
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Przepis na Pink Coconut na hibiskusie
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]
lip
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Jak zaparzyć yerba mate krok po kroku
Parzenie yerba mate jest dużo prostsze niż mogłoby się wydawać i łatwo wchodzi w nawyk.[...]
cze
Dlaczego kawa jest kwaśna? Kawy o niskiej kwasowości
Spór o kwasowość to wynik tego, że juz dawno zapomnieliśmy, że to co pijemy, to[...]
lis
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Rooibosa domowym sposobem
Rooibos bardzo dobrze nawadnia nasz organizm, dlatego w lecie dobrze sobie zaparzyć to afrykańskie zioło,[...]
maj