Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj trochę nietypowo, co wynika z mojego zaskoczenia pewną hmm… naparo-herbatą. Jakiś czas temu, spacerując spokojnie między regałami w supermarkecie natknęłam się na taki oto wynalazek: Herbatę Śródziemnomorską. Niestety (albo na szczęście) herbata ta nie jest dostępna w Polsce, ale nie to jest chwilowo najważniejsze. Bardziej zastanowiło mnie, co jeszcze można zrobić z herbatą, by “zachęcić” do jej wypicia?

Magiczny składnik herbaty śródziemnomorskiej
Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką? Widziałam już różne dodatki do herbat, ale takie coś? Chociaż może jeszcze mało wiem o świecie. W zasadzie mieszanki z opuncją czy jagodami goi już się nieco oswoiły. Ta jednak to dla mnie spora nowość. Poza listkami oliwki, znajdziemy w składzie zieloną herbatę, hibiskus, cytrynę, azahar (białe kwiaty “gorzkiej pomarańczy”), nagietek lekarski, truskawkę, dziką różę oraz aromaty. Niestety nie jest podane ani co to za zielona herbata, ani skład procentowy poszczególnych ziół i aromatów.

Skąd pomysł na herbatę śródziemnomorską?
Skąd przyszło komuś do głowy by herbatę zmieszać z listkami z oliwki? Szczerze powiedziawszy nie wiem. Może ktoś miał nadzieję, że w ten sposób zdrowa sama z siebie herbata oraz dodatkowe prozdrowotne właściwości pozostałych elementów stworzą mieszankę idealną, która natychmiast nas odmłodzi, ozdrowi a na dodatek dobrze się sprzeda. Prawdopodobnie oczekiwano też że smak będzie o wiele lepszy.
Poszczególne składniki osobno od dawna są stosowane jako surowiec zielarski do przygotowywania naparów lub jako dodatki do herbat aromatyzowanych. I tak w skrócie: róża to naturalne źródło witaminy C, nagietek wspomoże nas w problemach z żołądkiem a azahar nas uspokoi. Listki oliwki są dobre między innymi na nadciśnienie oraz problemy cholesterolowe. O zielonej herbacie nie muszę chyba wspominać.

Jednak według mnie połączenie wszystkiego w całość było pomysłem dość nietrafionym. W zasadzie każdy składnik tej mieszanki ma inny czas i temperaturę parzenia. Listki oliwki według niektórych powinny być wręcz gotowane około 10 minut. Dzika róża również wymaga 5-10 minut parzenia, lecz w wodzie która ma temperaturę poniżej wrzenia. Co do kwiatów azaharu, to doszukałam się co najmniej 3 różnych wersji przygotowania: od gotowania po pozostawienie w letniej wodzie. No i jeszcze nagietek który również zaleca się parzyć wrzątkiem. O prawidłowym zaparzeniu wszystkiego więc nie ma mowy. Jeden wielki bałagan.
Parzenie herbaty śródziemnomorskiej według producenta
Parzenie wrzącą wodą w czasie 3-5 minut. I tu kolejny bonus- torebki piramidki można zaparzać w mikrofalówce. Rezultat? Smak jest dość hmm… kontrowersyjny, gorzko-słodki, z przewagą gorzkiego. Herbaty nie da się wyczuć, może nieco hibiskusa, trochę też pachnie truskawką. Kolor według mnie mało apetyczny, czerwonawy. Niestety zaparzenie wodą o niższej temperaturze, krótsze lub dłuższe niewiele pomagają.
I na koniec cena. Za 12 piramidek czyli 36 gramów mieszanki zapłacimy około 10 zł czyli za kilogram zapłacimy około 270 zł.

Podsumowując
Wydaje mi się, że takie mieszanki nie są dobrym rozwiązaniem. Według mnie herbata powinna być herbatą, ewentualnie aromatyzowaną, a napary ziołowe naparami ziołowymi. Muszę przyznać, że to jedna z najmniej smacznych “herbat” jakie do tej pory piłam.
Jestem ciekawa czy i Wy trafiliście kiedyś na jakąś taką zupełnie nietrafioną mieszankę, albo na dość dziwny składnik (w moim prywatnym rankingu listki oliwki na razie są na pierwszym miejscu)?
Ps. Gdy przygotowywałam ten tekst, herbata była dostępna u producenta, jednak od paru dni, nie ma jej już w ofercie. W sumie to chyba dobrze. Ciekawe czy powróci?
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]
paź
Second Flash (SF), oznaczenie jakości herbaty
Second Flash to oznaczenie jakości herbaty odnoszące się do kolejności zbiorów. W kodzie literowym oznaczane[...]
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis
Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady
Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady Lód, soki, mleko: co najlepiej wybrać? Lód – lato w[...]
lip
Kalebasa: Yerba Mate
Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]
lip
Herbata zielona Hojicha Isecha, opinie
Prażenie liści zielonej herbaty za każdym razem daje zaskakujące efekt. Nawet zagorzali przeciwnicy zielonej herbaty[...]
lis
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut