Od pewnego czasu o mlecznym napoju z mieloną herbatą matcha jest dość głośno. Stało się tak za sprawą popularnej sieci barów szybkiej obsługi, która taki produkt wprowadziła do oferty. Nie tylko zaowocowało to wzmożonym zainteresowaniem herbatą mieloną oraz jej alternatywnymi sposobami przygotowania, ale również kontrowersjami związanymi z faktem, że wspomniany napój nie spotkał się raczej z ciepłym przyjęciem.

Wiele osób uważa, że niezbyt udane Latte Matcha może zamiast zainteresować tą herbatą osoby, które dotąd jej nie znały, wręcz zniechęcić do jej spróbowania w innej postaci, w tym klasycznej. Uważamy, że na barkach entuzjastów herbaty spoczywa obowiązek poprawienia nieco wizerunku herbaty matcha, jak i jej wersji mlecznej po to, by każdy kto zachował po degustacji w swej pamięci raczej złe skojarzenia, mógł zweryfikować swoje podejście i przekonać się, że jest to herbata, której należy się druga szansa i której trzeba się dokładnie przyjrzeć i potraktować ją z nieco większą pieczołowitością.

Vanilla Matcha Latte z McDonalds, recenzja

Latte to nazwa włoskiego napoju kawowego składającego się z pienionego mleka i espresso. Pomysł zastąpienia kawy herbatą nie jest wbrew pozorom nowym wynalazkiem. Herbaciarze od dawna eksperymentują z takim napojem. W wielu lokalach znajduje się on w stałej ofercie i trudno powiedzieć, że jest to jego debiut. Zauważyć należy, że popularny teraz napój przygotowywany jest na zimno z dodatkiem wanilii. Połączenie takie uważamy za jak najbardziej udane.

Proponujemy zatem przepis, który pozwoli przygotować wyśmienite, zimne i waniliowe macha latte w domowych warunkach. Zwrócić uwagę należy jednak na kilka szczegółów. Po pierwsze w opinii wielu osób tego typu napoje są przesadnie posłodzone. Drugą sprawą jest użycie odpowiedniej herbaty. Matcha to herbata typowo japońska. Tam możemy znaleźć ją w różnych wersjach cenowych i z różnym przeznaczeniem. Najdroższa i najszlachetniejsza używana powinna być do przygotowania w sposób tradycyjny, za pomocą bambusowej mątewki i koniecznie bez dodatków. Niższej klasy herbata, zwana kulinarną, szeroko stosowana jest to wyrobu lodów, kremów, zielonych czekolad, ciast i właśnie napojów, często bazujących na mleku. Najtańsza wersja herbaty matcha produkowana jest w Chinach i niestety znacznie różni się od japońskiej. Oryginalnie, dobra matcha produkowana jest z herbaty zacienianej, mielonej na gładki puder. Musi być odpowiednio przechowywana, ponieważ – z uwagi na swoją postać – bardzo szybko traci na jakości i utlenia się co przede wszystkim widać w jej kolorze.

Zestaw japońskich puszek do herbaty Matcha Takato
Zestaw japońskich puszek do herbaty Matcha Takato

Ostatnią istotną kwestią jest odpowiednie jej przygotowanie. Choć można użyć jej na zimno – ponieważ jej istotą jest przygotowanie zawiesiny w wodzie – nie można zapomnieć, że jest to herbata, a więc napój, który pod wpływem gorącej wody parzy się tworząc napar. Matcha jest więc nie tylko rozmieszanym w wodzie proszkiem, ale także naparem. Jako, że jest to drobny proszek, niezwykle trudno jest ją odpowiednio rozprowadzić w napoju tak, by nie powstały zielonkawe, gorzkie grudki pływające w mleku. Nie musimy oczywiście posiadać bambusowego pędzla, wystarczy elektryczny spieniacz do mleka lub shaker barmański. Jednak wsypanie proszku do wody czy mleka i rozmieszanie go jest dalece niewystarczające.

Lista składników do przygotowania wzorowego Matcha Latte:

  • 300 ml mleka krowiego,
  • 50 ml śmietanki 30%,
  • laska wanilii,
  • 2g japońskiej herbaty matcha klasy kulinarnej lub wyższej,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego, według uznania, można z niego zrezygnować w ogóle,
  • szczypta soli,
  • kostki lodu.

Przepis na pyszne i zdrowe Matcha Latte:

  • Do przygotowanie potrzebny będzie nam garnek i kuchenka, chasen lub spieniacz do mleka na baterie, opcjonalnie shaker.
  • Mleko, śmietankę, sól i cukier umieszczamy w garnku, dodajemy posiekaną laskę wanilii. Dla wydobycia silniejszego aromatu można całość dokładnie zmiksować w blenderze i nie pozbywać się później wanilii.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 15 min. Następnie odcedzamy wanilię, jeśli nie zdecydowaliśmy się jej zmielić. Powstałe mleko waniliowe studzimy.
  • Przygotowujemy herbatę wsypując do osobnego naczynia matchę i zalewając ją wodą w temperaturze 80 st.C. Wody używamy niewiele. Około 70 ml.
  • Rozprowadzamy herbatę w wodzie za pomocą mątewki lub spieniacza. Napar mieszamy z wystudzonym mlekiem w shakerze lub używając po prostu łyżki. W tej postaci nie powinno być problemów z połączeniem składników. Całość wlewamy do szklanki z lodem. Jeśli chcemy by nasze latte miało piankę, możemy nieco spienić napój spieniaczem przed wlaniem na lód.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Poznaj produkty czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.