ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Napar z kwiatów hibiskusa jest dobrze nam znany choć zwykle jako główny składnik herbatek owocowych. Jego popularność wiąże się z apetycznym, czerwonym kolorem naparu oraz kwaśnym, dobrze komponującym się z owocami smakiem. Poza tymi cechami wiele osób wybiera go dla celów zdrowotnych, także w czystej postaci bez dodatków.

Na co może dobrze wpływać hibiskus? Właściwości herbaty z hibiskusa

  • Jego kwaśny smak przede wszystkim kojarzy się z witaminami. Zawiera witaminę C ale także B oraz magnez, potas i wapń.
  • Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, w tym antocyjany, z których słynie fioletowa herbata Purple Tea. Występują one w wielu owocach i warzywach o ciemnoczerwonym lub fioletowym kolorze.
  • Bogata lista przeciwutleniaczy zawartych w hibiskusie obniża stres oksydacyjny wiążąc wolne rodniki w ciele. Odpowiadają one za liczne choroby, uszkadzają komórki i wpływają na złe samopoczucie. Nie możemy gromadzić w ciele przeciwutleniaczy, dlatego ważna jest dieta bogata w ich źródła.
  • Pomaga redukować masę ciała i obniża poziom złego cholesterolu. Według niektórych badań nawet skuteczniej niż napary różnych herbat.
  • Hibiskus wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Szczególnie skuteczny jest przy zaburzeniach flory bakteryjnej jelit zapobiegając biegunce.
  • Działa dobrze na wątrobę. Badania wykazały, że hibiskus zmniejsza uszkodzenia wątroby oraz ogranicza jej stłuszczanie.
  • Obniża ciśnienie krwi, a tym samym zapobiega wielu chorobom układu krążenia.
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade 50g

Jak przygotować herbatę z hibiskusa?

Przede wszystkim należy wybrać produkt dobrej jakości. Aby zmaksymalizować zawartość prozdrowotnych składników w naparze należy kwiat hibiskusa zaparzyć mocno używając wrzątku i parząc conajmniej pięć minut. Można go nawet gotować. W krajach gdzie napar z hibiskusa jest popularny jako napój codzienny zwykło się go obficie słodzić z uwagi na kwaśno-cierpki smak przywodzący na myśl aronię lub świeżą żurawinę. Często podaje się go zmrożony z lodem i świeżymi owocami lub sokiem. W niektórych kulturach kojarzy się ze świętami. Tam przygotowuje się go z dodatkiem korzennych przypraw, z którymi także świetnie się komponuje.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czy można mieszać bombillą w Yerba Mate, jak wkładać bombillę do Yerba Mate

Jak poprawnie wkładać bombille do Yerba Mate i co zrobić, żeby rurka do picia Mate[...]

Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik

Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Gatunki i odmiany herbaty

Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Herbaciane masło

Smakowo herbata pasuje do masła, czego dowodzi długa ich przyjaźń w historii herbaty. Wystarczy wspomnieć[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii

Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.