Herbata Goishicha
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której nazwa nawiązuje do kamieni służących do gry w słynną japońską grę Go, kawałki herbaty jakoby miały przypominać te pionki. Herbata Goishi cha różni się od innych produkowanych w Japonii herbat tym, że przechodzi proces fermentacji, który przypomina kiszenie. Liście herbaty zostają poddane parowaniu, a następnie przykryte mata i ściśnięte by następnie zostać ułożone w specjalnym dzbanie gdzie fermentują przyciśnięte ciężarem. Po wyciągnięciu herbata pocięta zostaje na kawałki, często kwadratowe i poddana suszeniu na słońcu.
![Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2017/03/goishicha-kombucha-z-japonii-herbaty-02.jpg.webp)
Porównuje się te rzadką herbatę do herbat typu Pu-Erh pochodzących z Chin z Yunnanu ponieważ i one przechodzą fermentację beztlenową. Wspomina się także o podobieństwie do herbat z Birmy, które są kiszone i zjadane jako sałatka. Przyznać trzeba, że ta nietypowa herbata jest mało popularna nawet w Japonii. Jej smak jest dość trudny, sam smak jest słodko-kwaśny, a aromat przywodzi na myśl śliwki, lub śliwkowe wino.
Kombucha z Japonii
Na początek należy rozróżnić różne rodzaje kombucha. Problem wynika z tego, że „ludzie zachodu” czyli my Europejczycy oraz Amerykanie nazywamy kombucha napój przygotowany z herbaty czarnej poddanej działaniu grzyba herbacianego, tymczasem w Japonii, kombucha pochodzi od nazwy glonów kombu i nie ma nic wspólnego z grzybami, ani nawet z herbatą. W Japonii również zna się grzybowy napój lecz tam nazywa się go po prostu „mushroom read tea” czyli bardziej opisowo po to by nie myliło się z miejscową kombucha.
Co to zatem jest kombucha w Japonii? Nic innego jak zmielone na proszek glony kombu, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Znany jest od okresu Edo czyli od XVII wieku. Popularne są z powodu swojego intensywnego smaku umami, tak kochanego przez Japończyków. Kombucha to zatem napar z glonowego proszku. Susz czasem przypomina mieloną herbatę matcha i ma postać gładkiego proszku, a czasem jest to coś co przypomina bardziej makaronową herbatę kokeicha. Proszek ze zmielonych glonów jest poddany parowaniu i maszynowo formowany w granulki przypominające drobno połamany cieniutki makaron.
Przygotowany napar jest mętny, ponieważ kombucha rozpuszcza się i nadaje mu zielonkawy kolor i specyficzny aromat. Taka „herbata” przypomina w smaku rosół, a zwłaszcza rosół z kostki. Jest słony i cechuje się intensywnym umami. Poza przygotowanie napoju można użyć go jako przyprawy. Jest to także cene źródło jodu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę
Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]
maj
Dobry młynek do kawy. Młynek żarnowy?
Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej[...]
mar
Czy herbata owocowa jest zdrowa?
Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe[...]
lip
Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne
Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]
lis
Kiedy herbata pobudza? Jak parzyć herbatę, żeby miała najwięcej kofeiny?
Kofeina to powód dla którego człowiek zainteresował się herbatą w ogóle. Jest to substancja pobudzająca[...]
kwi
Fannings, oznaczenie jakości herbaty
Fannings to oznaczenie jakości herbaty. Często stosowane z innymi literowymi kodami. Grupa ta wtedy określana[...]
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem
Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi[...]
sty