ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata Goishicha

Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której nazwa nawiązuje do kamieni służących do gry w słynną japońską grę Go, kawałki herbaty jakoby miały przypominać te pionki. Herbata Goishi cha różni się od innych produkowanych w Japonii herbat tym, że przechodzi proces fermentacji, który przypomina kiszenie. Liście herbaty zostają poddane parowaniu, a następnie przykryte mata i ściśnięte by następnie zostać ułożone w specjalnym dzbanie gdzie fermentują przyciśnięte ciężarem. Po wyciągnięciu herbata pocięta zostaje na kawałki, często kwadratowe i poddana suszeniu na słońcu.

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Porównuje się te rzadką herbatę do herbat typu Pu-Erh pochodzących z Chin z Yunnanu ponieważ i one przechodzą fermentację beztlenową. Wspomina się także o podobieństwie do herbat z Birmy, które są kiszone i zjadane jako sałatka. Przyznać trzeba, że ta nietypowa herbata jest mało popularna nawet w Japonii. Jej smak jest dość trudny, sam smak jest słodko-kwaśny, a aromat przywodzi na myśl śliwki, lub śliwkowe wino.

Kombucha z Japonii

Na początek należy rozróżnić różne rodzaje kombucha. Problem wynika z tego, że „ludzie zachodu” czyli my Europejczycy oraz Amerykanie nazywamy kombucha napój przygotowany z herbaty czarnej poddanej działaniu grzyba herbacianego, tymczasem w Japonii, kombucha pochodzi od nazwy glonów kombu i nie ma nic wspólnego z grzybami, ani nawet z herbatą. W Japonii również zna się grzybowy napój lecz tam nazywa się go po prostu „mushroom read tea” czyli bardziej opisowo po to by nie myliło się z miejscową kombucha.

Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii

Co to zatem jest kombucha w Japonii? Nic innego jak zmielone na proszek glony kombu, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Znany jest od okresu Edo czyli od XVII wieku. Popularne są z powodu swojego intensywnego smaku umami, tak kochanego przez Japończyków. Kombucha to zatem napar z glonowego proszku. Susz czasem przypomina mieloną herbatę matcha i ma postać gładkiego proszku, a czasem jest to coś co przypomina bardziej makaronową herbatę kokeicha. Proszek ze zmielonych glonów jest poddany parowaniu i maszynowo formowany w granulki przypominające drobno połamany cieniutki makaron.

Przygotowany napar jest mętny, ponieważ kombucha rozpuszcza się i nadaje mu zielonkawy kolor i specyficzny aromat. Taka „herbata” przypomina w smaku rosół, a zwłaszcza rosół z kostki. Jest słony i cechuje się intensywnym umami. Poza przygotowanie napoju można użyć go jako przyprawy. Jest to także cene źródło jodu.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata, herbatka: co jest herbatą a co nią nie jest?

Herbatą jest wszystko co zawiera w składzie liście herbaty pochodzące z rośliny Camellia sinensis. Możemy[...]

Czerwona herbata odchudzanie: Piłam czerwoną herbatę i schudłam, czyli efekty łączenia: Yerba Mate i czerwona herbata

Wiele osób zastanawia się jak pić czerwoną herbatę, żeby schudnąć i co jest lepsze na[...]

Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku

Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]

Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym

Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]

Czystek hamuje starzenie. Herbata z Czystka na wysoki cholesterol

Czystek zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które wyłapując wolne rodniki hamują procesy starzenia komórek w naszym[...]

Herbata miętowa, mięta egipska Nana

Herbata miętowa, mięta egipska Nana parzenie. Parzenie: 1 łyżka mięty na 200 ml wody, woda[...]

1 Comments

Na co wpływa terroir w kawie?

Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]

Jak Zrobić Owocowe Yerba Mate w Owocach (i Orzechach)

Jak zrobić matero do Yerba Mate z kokosa, jabłka, grejpfruta, ananasa i melona? Zobacz jak[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.