Herbata Goishicha
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której nazwa nawiązuje do kamieni służących do gry w słynną japońską grę Go, kawałki herbaty jakoby miały przypominać te pionki. Herbata Goishi cha różni się od innych produkowanych w Japonii herbat tym, że przechodzi proces fermentacji, który przypomina kiszenie. Liście herbaty zostają poddane parowaniu, a następnie przykryte mata i ściśnięte by następnie zostać ułożone w specjalnym dzbanie gdzie fermentują przyciśnięte ciężarem. Po wyciągnięciu herbata pocięta zostaje na kawałki, często kwadratowe i poddana suszeniu na słońcu.

Porównuje się te rzadką herbatę do herbat typu Pu-Erh pochodzących z Chin z Yunnanu ponieważ i one przechodzą fermentację beztlenową. Wspomina się także o podobieństwie do herbat z Birmy, które są kiszone i zjadane jako sałatka. Przyznać trzeba, że ta nietypowa herbata jest mało popularna nawet w Japonii. Jej smak jest dość trudny, sam smak jest słodko-kwaśny, a aromat przywodzi na myśl śliwki, lub śliwkowe wino.
Kombucha z Japonii
Na początek należy rozróżnić różne rodzaje kombucha. Problem wynika z tego, że „ludzie zachodu” czyli my Europejczycy oraz Amerykanie nazywamy kombucha napój przygotowany z herbaty czarnej poddanej działaniu grzyba herbacianego, tymczasem w Japonii, kombucha pochodzi od nazwy glonów kombu i nie ma nic wspólnego z grzybami, ani nawet z herbatą. W Japonii również zna się grzybowy napój lecz tam nazywa się go po prostu „mushroom read tea” czyli bardziej opisowo po to by nie myliło się z miejscową kombucha.

Co to zatem jest kombucha w Japonii? Nic innego jak zmielone na proszek glony kombu, które znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Znany jest od okresu Edo czyli od XVII wieku. Popularne są z powodu swojego intensywnego smaku umami, tak kochanego przez Japończyków. Kombucha to zatem napar z glonowego proszku. Susz czasem przypomina mieloną herbatę matcha i ma postać gładkiego proszku, a czasem jest to coś co przypomina bardziej makaronową herbatę kokeicha. Proszek ze zmielonych glonów jest poddany parowaniu i maszynowo formowany w granulki przypominające drobno połamany cieniutki makaron.
Przygotowany napar jest mętny, ponieważ kombucha rozpuszcza się i nadaje mu zielonkawy kolor i specyficzny aromat. Taka „herbata” przypomina w smaku rosół, a zwłaszcza rosół z kostki. Jest słony i cechuje się intensywnym umami. Poza przygotowanie napoju można użyć go jako przyprawy. Jest to także cene źródło jodu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
226 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
23 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
105 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]
lut
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
lut
Herbata owocowa na wiosnę
Herbatki owocowe polecane są chyba wszystkim. Nie zawierają liści herbaty, więc nie ma żadnych problemów[...]
mar
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comments
mar
Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze
Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]
4 Comments
cze
Dlaczego nie powinno się popijać posiłków herbatą? Zaskakujące wyniki badań
Nie ma powodu do paniki. Jak zwykle w takich przypadkach mowa jest o nawykach i[...]
lut
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]
sie