Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie

Pokrzywa kojarzy nam się najczęściej z poparzoną skórą i swędzącymi bąblami. Nie każdy wie, że jeszcze do niedawna jej liście jadano jak warzywo. Można by się zastanawiać jak to możliwe, przecież poparzylibyśmy usta. Nic z tych rzeczy. Pokrzywa parzy dzięki specjalnym włoskom parzącym, których kontakt ze skórą powoduje jej stan zapalny.

Właściwości te zanikają pod wpływem wysokiej temperatury toteż zupa z pokrzywy jest całkowicie bezpieczna. Poza składnikiem zupy roślina ta świetnie sprawdza się jako źródło włókna, a więc surowiec do wyrobu także tkanin. Przede wszystkim jednak jest to cenione zioło lecznicze.

Poza tym, że pokrzywa zawiera wiele cennych witamin ma także właściwości moczopędne. Dawna medycyna zaś przypisywała jej niezwykłe wręcz zdolności lecznicze. Międzyinnymi chłosta pokrzywą miała przeciwdziałać reumatyzmowi. Ponadto uważano ją za afrodyzjak oraz lek na gruźlicę i cholerę. Wysuszone liści używane zaś były do palenia niczym tytoń co miało przeciwdziałać astmie oraz bólom zębów.

Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna
Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych objawów alergii, a zwłaszcza alergii siennej. Okazuje się, że pokrzywa, czy to spożywana w postaci naparu, czy zmielonych, suchych liści, skutecznie i szybko zmniejsza podatność na alergie sienne. Niektóre badania dowodzą skuteczności już po tygodniu stosowania.

Wszystko to sprawia, że wato ten powszechny, parzący chwast wprowadzić do swojej diety nie tylko w porze nasilonych alergii.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz