ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Pokrzywa kojarzy nam się najczęściej z poparzoną skórą i swędzącymi bąblami. Nie każdy wie, że jeszcze do niedawna jej liście jadano jak warzywo. Można by się zastanawiać jak to możliwe, przecież poparzylibyśmy usta. Nic z tych rzeczy. Pokrzywa parzy dzięki specjalnym włoskom parzącym, których kontakt ze skórą powoduje jej stan zapalny.

Właściwości te zanikają pod wpływem wysokiej temperatury toteż zupa z pokrzywy jest całkowicie bezpieczna. Poza składnikiem zupy roślina ta świetnie sprawdza się jako źródło włókna, a więc surowiec do wyrobu także tkanin. Przede wszystkim jednak jest to cenione zioło lecznicze.

Właściwości zdrowotne pokrzywy

Poza tym, że pokrzywa zawiera wiele cennych witamin ma także właściwości moczopędne. Dawna medycyna zaś przypisywała jej niezwykłe wręcz zdolności lecznicze. Międzyinnymi chłosta pokrzywą miała przeciwdziałać reumatyzmowi. Ponadto uważano ją za afrodyzjak oraz lek na gruźlicę i cholerę. Wysuszone liści używane zaś były do palenia niczym tytoń co miało przeciwdziałać astmie oraz bólom zębów.

Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna
Herbata ziołowa Pokrzywa Zwyczajna

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych objawów alergii, a zwłaszcza alergii siennej. Okazuje się, że pokrzywa, czy to spożywana w postaci naparu, czy zmielonych, suchych liści, skutecznie i szybko zmniejsza podatność na alergie sienne. Niektóre badania dowodzą skuteczności już po tygodniu stosowania.

Wszystko to sprawia, że wato ten powszechny, parzący chwast wprowadzić do swojej diety nie tylko w porze nasilonych alergii.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku[...]

5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle

Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]

Kanapka z herbatą. Do czego można użyć fusów z herbaty?

Najlepsze będą młode i miękkie, japońskie. Zwłaszcza wysokojakościowa herbata gyokuro oraz wiosenna shincha nadają się[...]

Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!

Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]

2 Comments

Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?

Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]

Czarka energetycznej herbaty

Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]

Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha

Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]

Czy herbata to roślina?

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.