Zwolenników białej kawy zapewnie ucieszy to , że cały odcinek poświęcimy metodom spieniania mleka. Prześledzimy cały proces krok po kroku, wskazując najczęściej popełniane błędy. Na początku zadajmy sobie pytanie w jakim celu spienia się mleko. Obecność powietrza w mleku pozwala na pełniejsze doznania smakowe i ułatwia transport aromatów do receptorów. To właśnie dlatego, zanim wpojono nam powszechnie panujące normy społeczne, lubiliśmy siorbać i mlaskać. Spienianie mleka poprawia również fizyczne doznania podczas picia – kawa staje się gęsta, dłużej utrzymuje się na języku.
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu. Najłatwiej jednak będzie nam spienić mleko 3,2 % a obecność tłuszczu korzystne wpłynie na odczucie pełni smaku.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Ekspres ciśnieniowy
Zajmijmy się najpierw profesjonalnym sposobem spieniania przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Bardzo ważna jest dbałość o czystość dyszy i dzbanków. Mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu. Resztki mleka wpłyną również niekorzystnie na smak kawy. Wlewając mleko do dzbanka zadbajmy o to aby nie zrobić bąbli ponieważ ich nadmiar będzie trudny do usunięcia. Mleka nie powinno być zbyt dużo ani zbyt mało, warto znaleźć „złoty środek” aby nie marnować nadmiaru a ilość umożliwiała swobodny ruch mleka w dzbanku. Dyszę zanurzamy tylko na centymetr i ustawiamy pod kątem aby od razu nadać mleku ruch wirujący. Uruchamiając parę napowietrzamy mleko tylko przez chwilę a następnie wprawiamy mleko w ruch aby rozbić bąbelki powietrza. Gdy dzbanek zaczyna nas parzyć w palce, świadczy to o temperaturze bliskiej 65 stopni i jest to odpowiedni moment aby przerwać spienianie przed przegrzaniem się mleka. Teraz pozostaje nam wystukać nadmiar bąbli wyrównać teksturę mleka i wykonać latteart.
French Press
Sięgnijmy po bardziej domowe sposoby. Wielu z was ma w domu frenchpress, który ma kilka zastosowań, można go również użyć do spienienia mleka. Przesuwając tłoczek w górę i w dół napowietrzamy je, następnie wystarczy je przelać do dzbanka, wystukać bąble oraz mocno wypolerować aby wyrównać teksturę mleka. Możecie użyć również spieniacza elektrycznego, który przy odrobinie wprawy pozwoli osiągnąć równie zadowalające efekty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar
lut
Gdzie kupować dobrą kawę? Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie?
Etykietka kawy powinna zawierać kilka istotnych informacji, aby móc świadomie wybrać ziarno dla siebie. Najważniejszą[...]
lut
Ile kofeiny ma Yerba Mate w porównaniu do kawy i herbaty?
100 g suszu Yerba Mate może zawierać w zależności od producenta (a więc od sposobu[...]
1 Comments
sie
Big Active: biała herbata z płatkami róży, opinie
W pięknym podróżniczym pudełku od Bioactive'a, oklejonym całą masą informacji o sposobach parzenia, pochodzeniu i[...]
lut
Chanoyu: Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty
Tradycyjny japoński rytuał picia herbaty nazywa się chanoyu co w języku polskim oznacza „woda na[...]
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Herbata czerwona Pu-Erh Varadero, opinie
Napar czerwonej herbaty Pu-Erh Varadero to jeden z najjaśniejszych Pu-Erhów aromatyzowanych, jakie miałem okazję testować.[...]
maj
Herbata pu-erh – jak parzyć?
Pu-Erhy to herbaty nadające się do wielokrotnego parzenia. Poza pierwszą preinfuzją możemy przeprowadzić kilka parzeń[...]
sie