Zwolenników białej kawy zapewnie ucieszy to , że cały odcinek poświęcimy metodom spieniania mleka. Prześledzimy cały proces krok po kroku, wskazując najczęściej popełniane błędy. Na początku zadajmy sobie pytanie w jakim celu spienia się mleko. Obecność powietrza w mleku pozwala na pełniejsze doznania smakowe i ułatwia transport aromatów do receptorów. To właśnie dlatego, zanim wpojono nam powszechnie panujące normy społeczne, lubiliśmy siorbać i mlaskać. Spienianie mleka poprawia również fizyczne doznania podczas picia – kawa staje się gęsta, dłużej utrzymuje się na języku.
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu. Najłatwiej jednak będzie nam spienić mleko 3,2 % a obecność tłuszczu korzystne wpłynie na odczucie pełni smaku.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Ekspres ciśnieniowy
Zajmijmy się najpierw profesjonalnym sposobem spieniania przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Bardzo ważna jest dbałość o czystość dyszy i dzbanków. Mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu. Resztki mleka wpłyną również niekorzystnie na smak kawy. Wlewając mleko do dzbanka zadbajmy o to aby nie zrobić bąbli ponieważ ich nadmiar będzie trudny do usunięcia. Mleka nie powinno być zbyt dużo ani zbyt mało, warto znaleźć „złoty środek” aby nie marnować nadmiaru a ilość umożliwiała swobodny ruch mleka w dzbanku. Dyszę zanurzamy tylko na centymetr i ustawiamy pod kątem aby od razu nadać mleku ruch wirujący. Uruchamiając parę napowietrzamy mleko tylko przez chwilę a następnie wprawiamy mleko w ruch aby rozbić bąbelki powietrza. Gdy dzbanek zaczyna nas parzyć w palce, świadczy to o temperaturze bliskiej 65 stopni i jest to odpowiedni moment aby przerwać spienianie przed przegrzaniem się mleka. Teraz pozostaje nam wystukać nadmiar bąbli wyrównać teksturę mleka i wykonać latteart.
French Press
Sięgnijmy po bardziej domowe sposoby. Wielu z was ma w domu frenchpress, który ma kilka zastosowań, można go również użyć do spienienia mleka. Przesuwając tłoczek w górę i w dół napowietrzamy je, następnie wystarczy je przelać do dzbanka, wystukać bąble oraz mocno wypolerować aby wyrównać teksturę mleka. Możecie użyć również spieniacza elektrycznego, który przy odrobinie wprawy pozwoli osiągnąć równie zadowalające efekty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Test najpopularniejszej kawy z marketu
Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]
1 Comments
maj
Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii
Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]
lut
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Jak gruzińska herbata pomagała w PRL-u?
W 1964 roku grupa dziewcząt z Technikum Handlowego w Szczecinie podbiła Polskę piosenką o gruzińskim[...]
lut
Jaka jest najlepsza woda do parzenia kawy i herbaty?
Z roli jakości wody do parzenia herbaty zdawali sobie sprawę nawet dawni mistrzowie herbaciani, jak[...]
kwi
Przepis na świąteczną herbatę z pomarańczą i goździkami
W tym roku wraz ze świątecznymi życzeniami od całego zespołu czajnikowy.pl składamy na Wasze ręce[...]
gru
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz