Zwolenników białej kawy zapewnie ucieszy to , że cały odcinek poświęcimy metodom spieniania mleka. Prześledzimy cały proces krok po kroku, wskazując najczęściej popełniane błędy. Na początku zadajmy sobie pytanie w jakim celu spienia się mleko. Obecność powietrza w mleku pozwala na pełniejsze doznania smakowe i ułatwia transport aromatów do receptorów. To właśnie dlatego, zanim wpojono nam powszechnie panujące normy społeczne, lubiliśmy siorbać i mlaskać. Spienianie mleka poprawia również fizyczne doznania podczas picia – kawa staje się gęsta, dłużej utrzymuje się na języku.
Dobór mleka zależy od upodobań, możemy sięgnąć po zwierzęce lub roślinne, tłuste lub o obniżonej zawartości tłuszczu. Najłatwiej jednak będzie nam spienić mleko 3,2 % a obecność tłuszczu korzystne wpłynie na odczucie pełni smaku.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Ekspres ciśnieniowy
Zajmijmy się najpierw profesjonalnym sposobem spieniania przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Bardzo ważna jest dbałość o czystość dyszy i dzbanków. Mleko jest doskonałą pożywką dla bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu. Resztki mleka wpłyną również niekorzystnie na smak kawy. Wlewając mleko do dzbanka zadbajmy o to aby nie zrobić bąbli ponieważ ich nadmiar będzie trudny do usunięcia. Mleka nie powinno być zbyt dużo ani zbyt mało, warto znaleźć „złoty środek” aby nie marnować nadmiaru a ilość umożliwiała swobodny ruch mleka w dzbanku. Dyszę zanurzamy tylko na centymetr i ustawiamy pod kątem aby od razu nadać mleku ruch wirujący. Uruchamiając parę napowietrzamy mleko tylko przez chwilę a następnie wprawiamy mleko w ruch aby rozbić bąbelki powietrza. Gdy dzbanek zaczyna nas parzyć w palce, świadczy to o temperaturze bliskiej 65 stopni i jest to odpowiedni moment aby przerwać spienianie przed przegrzaniem się mleka. Teraz pozostaje nam wystukać nadmiar bąbli wyrównać teksturę mleka i wykonać latteart.
French Press
Sięgnijmy po bardziej domowe sposoby. Wielu z was ma w domu frenchpress, który ma kilka zastosowań, można go również użyć do spienienia mleka. Przesuwając tłoczek w górę i w dół napowietrzamy je, następnie wystarczy je przelać do dzbanka, wystukać bąble oraz mocno wypolerować aby wyrównać teksturę mleka. Możecie użyć również spieniacza elektrycznego, który przy odrobinie wprawy pozwoli osiągnąć równie zadowalające efekty.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate de leche
Yerba mate de leche to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate z dodatkiem mleka lub[...]
15 książek o herbacie, które warto przeczytać + bonus
Ogólnie o herbacie traktuje wiele pozycji, lecz szybko zorientujemy się, że wiele z tych książek[...]
mar
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Earl grey
Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]
wrz
Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?
Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]
lut
Przepis na colę z herbaty i przypraw
Napoje typu cola, choć kojarzą się z jedną, dwiema wiodącymi markami, są popularne na całym[...]
cze
Zalety zielonej herbaty, zielona herbata właściwości lecznicze
Zielona herbata wzmaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie. Jej odkażające właściwości sprawiają, że może także być[...]
mar