Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób możemy podzielić je na dwie kategorie: klient otrzymuje gotowy napar zaparzony przez obsługę lub zestaw wymagający uwagi od klienta. Ten drugi to najczęściej pakiet “zrób to sam”, czyli naczynie pełne wrzątku, torebka i pokrywka. W lepszym przypadku trafimy na czajnik pełny doparzających się fusów wraz z informacją od obsługi, że należy wyjąć je po upływie odpowiedniego czasu. Bez względu na politykę firmy, warto zaopatrzyć się w naczynia, które umożliwią poprawne zaparzenie herbaty, dające esencjonalny, rozgrzewający i przede wszystkim smaczny napar.
Jak podawać herbatę? Zacznijmy od naczyń
Jeżeli stawiamy na czajnik i czarki lub małe filiżanki, pamiętajmy, aby wybrać taki z dużym sitkiem, w którym liście swobodnie mogą rozwinąć się podczas parzenia. Nie ma nic gorszego niż ogromny czajnik z mikroskopijnym sitkiem, którego dno często ledwo dotyka gorącą wodę, w której powinna parzyć się herbata. Dlatego czajnik nie powinien być zbyt wysoki, szukajmy raczej podłużnych rozwiązań. Dobrą praktyką będzie również spodek, na który można wyciągnąć sitko z fusami, aby herbata nie stała się gorzka.
Jak utrzymać temperaturę herbaty na dłużej?
Kubki i szklanki to dobra opcja, kiedy herbata zaparzona jest za barem, a jedynie dodatki zostały podane osobno. Duży kubek do herbaty kojarzy się z ciepłym napojem, dlatego warto pamiętać, aby wygrzać naczynie przed podaniem (przelanie herbaty do zimnego naczynia o grubych ściankach bardzo szybko ochłodzi herbatę). Na rynku dostępne są również szklanki o podwójnych ściankach, w których herbata nie parzy w dłonie i rewelacyjnie się prezentuje. Należy mieć jednak na uwadze, że szklanki będą się tłukły zdecydowanie częściej niż gruba ceramika.
Decydując się na podanie gotowego napoju, powinniśmy zaopatrzyć się w zaparzacz do herbaty, który możliwie najlepiej przefiltruje napar od liści. Tu nie ma znaczenia jego kształt, a objętość – powinna być wystarczająca dla rozwinięcia się liści. Tak naprawdę możemy zdecydować się na gęste sitko oraz dzbanek w którym luźno umieścimy liście, a następnie przecedzimy herbatę do naczynia podawanego na salę. Jeżeli zależy nam na efektownym podaniu herbaty, na rynku dostępny jest na przykład zaparzacz Tea Maker Magic II, który umożliwia zaparzenia herbaty do każdego naczynia, a jego działanie robi wrażenie na klientach.
Tekst powstał do czasopisma Sweets & Coffee
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata sosnowa – przepis
Aromatyzowanie tą metodą polega na podprażaniu sosnowych igieł pod liśćmi herbaty. Poza czarną herbatą i[...]
sty
Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test
W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]
maj
Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis
Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]
gru
Herbata czarna Cejlon, Ceylon (Sri Lanka)
Sri Lanka słynie z herbaty czarnej. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, kakao i chinowca[...]
sie
Parzenie herbaty w termosie. Jak zrobić herbatę w termosie?
W okresie jesienno zimowym często przypominamy sobie o wielce praktycznym wynalazku jakim jest termos. Możliwość[...]
2 Comments
sty
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kwi
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty