Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Dzień dobry! Informujemy, że działamy normalnie. Zamówienia są realizowane na bieżąco.


Badania herbaty 2020: picie herbaty przynajmniej 3 razy w tygodniu pozwala cieszyć się długim i zdrowym życiem

Jak wynika z badań opublikowanych 9 stycznia w czasopiśmie European Society of Cardiology, picie herbaty co najmniej 3 razy w tygodniu wiąże się z dłuższym i zdrowszym życiem. Regularne spożywanie herbaty (głównie zielonej) przed dłuższy czas wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z różnych przyczyn – twierdzi dr Xinyan Wang (Chińska Akademia Nauk Medycznych).

Badanie przeprowadzone na ponad 100 000 uczestników (którzy nie przechodzili zawału serca, udaru mózgu lub raka) przez okres średnio 7 lat, wykazało, że 50-letni badani pijący herbatę mają szansę na chorobę wieńcową, udar mózgu o ponad rok później, niż ci, którzy rzadko pili herbatę. Konsumujący herbatę regularnie mieli również o 20% mniejsze ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru mózgu, a o 15% mniejsze ryzyko zgonu z innych przyczyn.

Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong
Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong

Jak podkreśla dr Dongfeng Gu (Chińska Akademia Nauk Medycznych), badania sugerują, że główne bioaktywne związki w herbacie (polifenole), nie są długo przechowywane w organizmie, dlatego konieczne jest częste spożywanie herbaty przez dłuższy czas, by otrzymać efekt wspomagający pracę serca. Ważne jest, aby spożywać zieloną herbatę, ponieważ w badaniu 49% osób pijących herbatę najczęściej spożywało zieloną herbatę, a tylko 8% preferowało czarną herbatę. Po pierwsze, zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi i ich czynnikami ryzyka, w tym nadciśnieniem i dyslipidemią. Czarna herbata jest w pełni sfermentowana i podczas tego procesu polifenole są utleniane do pigmentów i mogą utracić swoje działanie przeciwutleniające. Po drugie, czarna herbata jest często podawana z mlekiem, co, jak wykazały wcześniejsze badania, może przeciwdziałać korzystnemu wpływowi herbaty na funkcje naczyniowe.

Witamina K w herbacie
Witamina K w herbacie

Źródło: Tea drinkers live longer 06/01/2020 European Society of Cardiology (ESC) (alphagalileo.org/en-gb/Item-Display/ItemId/187725)
Fot. główna: Jadwiga Janowska


Dodaj komentarz