Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się kawy i utraty związków aromatycznych, pomimo usilnych prób, jest niemożliwy do zatrzymania. Już na początku tego tekstu trzeba pokusić się o banał: jeśli zależy ci na świeżości, kupuj kawę w małych ilościach i zużyj ją jak najszybciej. Dość już zostało powiedziane, że przechowywanie ziaren w lodówce, ze względu na wysoką wilgotność w niej panującą, jest mało rozsądnym pomysłem, a jak to jest w przypadku zamrażalnika?

Z pomysłem mrożenia kawy można się już spotkać, gdy ziarno jest jeszcze zielone. W tym przypadku zamrażanie próbek zbiorów pozwala na porównanie ich z tymi, które dopiero mają nadejść w następnym roku. Nie jest to powszechną praktyką i traktuje się to bardziej jako ciekawostkę lub eksperyment. W takim przypadku, gdy ziarno jest jeszcze surowe nie ma ryzyka utraty aromatów, ponieważ cały zapach, który utożsamiamy z kawą, pojawi się w niej dopiero po procesie wypalania.

Jak przechowywać mieloną kawę?
Jak przechowywać mieloną kawę?

Temat mrożenia kawy stał się głośny kilka lat temu, gdy Maxwell Colonna-Dashwood wraz z grupą chemików Uniwersytetu w Bath, przeprowadzili badania mające określić wpływ mrożenia kawy na równość mielenia. Począwszy od 20C, doszli do –200C, wykazując, że im niższa temperatura, tym równiejsza wielkość zmielonych drobin kawy. Pozwala to na wyciągnięcie z kawy więcej smaku oraz wyższą kontrolę procesu zaparzania. Podobnymi wynikami podzielił się Dr. Chris Hendon z Amerykańskiego Instytutu Technologii w Massachusetts, który od lat we współpracy z baristami przeprowadza badania różnych zagadnień związanych z kawą wysokiej jakości. Skoro już wiemy, że mrożenie pozytywnie wpływa na mielenie kawy, pozostaje nam zmierzyć się z pytaniem: Czy kawa może być przechowywana w zamrażalniku, czy odnosi się do to mrożenia wyłącznie przed mieleniem?

Jak przechowywać mieloną kawę? W zamrażarce?
Jak przechowywać mieloną kawę? W zamrażarce?

Jednym z głównych wrogów kawy jest wilgoć. Ciągła zmiana temperatur może doprowadzić do zwiększenia poziomu wilgotności ziarna, a co za tym idzie – do destrukcji aromatów i przyspieszenia procesów starzenia. O ile mrożenie kawy znacząco wydłuża jej świeżość (nawet do 4-5 miesięcy) i nie wpływa destrukcyjnie na jej jakość, o tyle warto wykazać niezwykłą ostrożność i nie dopuszczać do ciągłego schładzania i ogrzewania się ziaren. Dobrym rozwiązaniem będzie mrożenie jedynie nadwyżki kawy, której nie jesteśmy w stanie wypić w przeciągu 2 tygodni lub w sytuacji, gdy wyjeżdżamy z domu na dłużej. Można też zaraz po otwarciu paczki podzielić ją na odpowiednie porcje, by następnie wyciągać jedynie potrzebną do zaparzenia ilość, nie dopuszczając do ogrzewania się pozostałych ziaren.

Wskazówka:

Kawę zmiel zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika. Jednak zanim zalejesz ją gorącą wodą, poczekaj aż się ogrzeje. W przeciwnym razie gorąca woda w kontakcie z kawą obniży swoją temperaturę, co wiąże się z dużym ryzykiem niedoparzenia.


Dodaj komentarz