ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz

Jak sprawić by każda filiżanka naszej ulubionej małej czarnej miała zawsze bogaty aromat i pełny smak? Warto poznać kilka sposobów i ich uzasadnienie.

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy?

1. Kupuj kawę ziarnistą

Kawa w ziarnie wolniej uwalnia olejki eteryczne i dwutlenek węgla, będące nośnikiem aromatu i smaku. Kawa w ziarnie ma mniejsza powierzchnię parowania niż kawa zmielona.

2. Kupuj kawę w opakowaniach dostosowanych do własnych potrzeb

Praktycznym pomysłem w domu są opakowania 250 gramowe. Taka ilość kawy starczy na około 20 do 30 filiżanek.

3. Kupuj świeżo wypaloną kawę

Każde opakowanie kawy powinno być oznaczone dokładną datą palenia. Najlepiej spożyć kawę do 3 miesięcy po jej wypaleniu i zapakowaniu.

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę
Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

4. Miel tylko tyle kawy, ile potrzebujesz w danym momencie

Kawa zmielona traci szybciej aromat i smak. Przeprowadź eksperyment w domu i sprawdź smak kawy po tygodniu od jej otwarcia w ziarnie i takiej samej kawy zmielonej – o różnicy przekonasz się na własnym podniebieniu.

5. Po otwarciu paczkę zamykaj szczelnie i odpowiednio przechowuj

Zamknij paczkę kawy klipsem lub przesyp do pojemnika szczelnie zamykanego z uszczelką. Kawę przechowuj w szafce w temperaturze pokojowej bez dostępu słońca czy innego źródła ciepła. Kawa ma w sobie tłuszcze i olejki, które pod wpływem ciepła starzeją się. Jełczeją i psują jej smak.

Kawa Etiopia Adado Coffee Proficiency
Kawa Etiopia Adado Coffee Proficiency

6. Nie przechowuj kawy w lodówce

Wilgoć, która się w niej zbiera szybko wchłaniana jest przez ziarna kawy co powoduje przyspieszenie procesu jej starzenia. Ponad to kawa bardzo szybko chłonie obce zapachy np. warzyw czy mięsa.

7. Pamiętaj o złotej zasadzie: świeża kawa smakuje lepiej!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na letni odżywczy koktajl z herbatą Matcha

Matcha – czyli mielona na mąkę zielona herbata japońska – jest powszechnie wykorzystywana w azjatyckich[...]

Herbata w Wielkiej Brytanii

Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Oznaczenie zbiorów herbaty

Oznaczenia związane są ze zbiorami herbaty FF First Flush Herbata pochodząca z pierwszego zbioru, który[...]

Gotowanie herbaty

Niektórzy z nas mogą pamiętać z dzieciństwa przygotowywany na rosyjską modłę czaj, czyli bardzo mocną[...]

Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem, z Żurawiną test, opinie, z przymrużeniem oka

Przetestowaliśmy herbatę: Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Ananasem oraz Bastek Herbata Zielona Gunpowder z Żurawiną.

Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady

Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.