ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Przepis na Aeropress:

  • 17g kawy – drobinki wielkości drobnego cukru,
  • 220g wody – 90 stopni Celsjusza,
  • 1:30 – czas.

Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu?

  • Wygrzej urządzenie.
  • Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą wodą i zakręć na cylindrze.
  • Połóż cylinder na naczyniu o pojemności min. 250 ml i wsyp zmieloną kawę.
  • Wlej do cylindra 220 ml wody, starając się dokładnie rozmieszać kawę strumieniem, a następnie zamieszaj napar 3 razy.
  • Delikatnie włóż tłok i pociągnij do góry, żeby zahamować kapanie kawy przez filtr.
  • Po 50 sekundach od zalania kawy zamieszaj ponownie i rozpocznij przeciskanie.
  • Postaraj się zakończyć przeciskanie w 1:30′

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy w aeropressie

  1. Nieodpowiednie zmieszanie kawy na starcie. Podczas zalewania kawy w aeropressie trzeba zawsze sprawdzić czy cała kawa w nim umieszczona ma kontakt z wodą, a jeżeli nie – intensywnie zamieszać.
  2. Niedokładnie zakręcone sitko w aeropressie może spowodować, że kawa będzie przedostawać się do naparu – dając pylasty smak.
  3. Nieprecyzyjnie umieszczony papierowy filtr skutkuje przedostawaniem się drobinek kawy do naparu.
  4. W metodzie odwróconej należy pamiętać, aby zamieszać wodę z kawą, żeby nie pozostała przyklejona do gumy w środku aeropressu.
  5. Pamiętaj, żeby nie wieszać się na tłoku. Wystarczy stanowczo, ale powoli naciskać na aeropress, aby uzyskać najlepszą kawę.

Wiele lat temu rozpocząłem poszukiwania idealnego urządzenia do parzenia kawy. Zaczynałem jak większość kawowych pasjonatów od pierwszej kawiarki, którą dostałem w prezencie od bliskiej osoby. Fascynował mnie etap przygotowania naparu, rozkręcanie i składanie urządzenia oraz intensywne doznania podczas picia kawy. Nadszedł jednak moment, w którym poczułem, że mój horyzont jest mocno ograniczony, a ja sam potrzebuję większej kontroli i wpływu na proces parzenia swojej codziennej filiżanki kawy. W tym akcesorium zabrakło mi możliwości mieszania, decydowania o temperaturze i czasie ekstrakcji… Postanowiłem poszukać czegoś nowego.

Kawa Kafar Kenia
Kawa Kafar Kenia

Kiedy zaparzyłem swoją pierwszą kawę przelewową w V60, dziarsko machając czajnikiem o długiej smukłej szyjce wylewki, wiedziałem, że doświadczam kolejnego etapu wtajemniczenia w świadome parzenie kawy. Oto zalewam kawę! Władam temperaturą, siłą strumienia wody i stopniem zmielenia kawy… lub czasem. Pomimo tego, że ta technika pozwalała mi na dużo swobody i decyzyjności, zależność czasu do stopnia zmielenia i stopnia zmielenia do czasu nie dawała mi spokoju.

W końcu przyszedł czas na Aeropress i po raz pierwszy poczułem jak przytłacza mnie nadmiar wolności. Czas, temperatura, dynamiczne zaparzenie lub statyczne, stopień zmielenia a dodatkowo ciśnienie wytwarzane przez naciskanie tłoka, wszystko to podlega mojej decyzji… Minęły kolejne lata, na rynku pojawiło się mnóstwo nowych gadżetów do parzenia kawy, a ja w dalszym ciągu parzę kawę w swoim pierwszym Aeropressie. Zdarzają się również głosy krytyki względem tego urządzenia, że plastikowy, że za mały i zrobi na raz tylko jedną kawę. Dla mnie to jednak cena wolności i możliwości jakie przyniósł Aeropress wraz z pojawieniem się na rynku.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?

Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Herbata oolong Dancong – atlas herbaty

Góry Feniksa, czyli Fenghuang w prowincji Guandong to region słynący z produkcji oolongów zaraz obok[...]

Jak sprawić, żeby kawa zachowała świeżość. 7 porad jak dbać o kawę

W jaki sposób zachować jak najdłużej świeżość kawy ? Jak sprawić by każda filiżanka naszej[...]

Palo santo do yerba mate

Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]

Herbatka z chryzantemy

Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna.[...]

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Fotosy z planu Czajnikowy.pl

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z planu Czajnikowy.pl. Fotosy podczas nagrywania dwóch odcinków wykonała Jadwiga[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.