Przepis na Aeropress:
- 17g kawy – drobinki wielkości drobnego cukru,
- 220g wody – 90 stopni Celsjusza,
- 1:30 – czas.
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu?
- Wygrzej urządzenie.
- Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą wodą i zakręć na cylindrze.
- Połóż cylinder na naczyniu o pojemności min. 250 ml i wsyp zmieloną kawę.
- Wlej do cylindra 220 ml wody, starając się dokładnie rozmieszać kawę strumieniem, a następnie zamieszaj napar 3 razy.
- Delikatnie włóż tłok i pociągnij do góry, żeby zahamować kapanie kawy przez filtr.
- Po 50 sekundach od zalania kawy zamieszaj ponownie i rozpocznij przeciskanie.
- Postaraj się zakończyć przeciskanie w 1:30′
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Najczęstsze błędy podczas parzenia kawy w aeropressie
- Nieodpowiednie zmieszanie kawy na starcie. Podczas zalewania kawy w aeropressie trzeba zawsze sprawdzić czy cała kawa w nim umieszczona ma kontakt z wodą, a jeżeli nie – intensywnie zamieszać.
- Niedokładnie zakręcone sitko w aeropressie może spowodować, że kawa będzie przedostawać się do naparu – dając pylasty smak.
- Nieprecyzyjnie umieszczony papierowy filtr skutkuje przedostawaniem się drobinek kawy do naparu.
- W metodzie odwróconej należy pamiętać, aby zamieszać wodę z kawą, żeby nie pozostała przyklejona do gumy w środku aeropressu.
- Pamiętaj, żeby nie wieszać się na tłoku. Wystarczy stanowczo, ale powoli naciskać na aeropress, aby uzyskać najlepszą kawę.
Wiele lat temu rozpocząłem poszukiwania idealnego urządzenia do parzenia kawy. Zaczynałem jak większość kawowych pasjonatów od pierwszej kawiarki, którą dostałem w prezencie od bliskiej osoby. Fascynował mnie etap przygotowania naparu, rozkręcanie i składanie urządzenia oraz intensywne doznania podczas picia kawy. Nadszedł jednak moment, w którym poczułem, że mój horyzont jest mocno ograniczony, a ja sam potrzebuję większej kontroli i wpływu na proces parzenia swojej codziennej filiżanki kawy. W tym akcesorium zabrakło mi możliwości mieszania, decydowania o temperaturze i czasie ekstrakcji… Postanowiłem poszukać czegoś nowego.
Kiedy zaparzyłem swoją pierwszą kawę przelewową w V60, dziarsko machając czajnikiem o długiej smukłej szyjce wylewki, wiedziałem, że doświadczam kolejnego etapu wtajemniczenia w świadome parzenie kawy. Oto zalewam kawę! Władam temperaturą, siłą strumienia wody i stopniem zmielenia kawy… lub czasem. Pomimo tego, że ta technika pozwalała mi na dużo swobody i decyzyjności, zależność czasu do stopnia zmielenia i stopnia zmielenia do czasu nie dawała mi spokoju.
W końcu przyszedł czas na Aeropress i po raz pierwszy poczułem jak przytłacza mnie nadmiar wolności. Czas, temperatura, dynamiczne zaparzenie lub statyczne, stopień zmielenia a dodatkowo ciśnienie wytwarzane przez naciskanie tłoka, wszystko to podlega mojej decyzji… Minęły kolejne lata, na rynku pojawiło się mnóstwo nowych gadżetów do parzenia kawy, a ja w dalszym ciągu parzę kawę w swoim pierwszym Aeropressie. Zdarzają się również głosy krytyki względem tego urządzenia, że plastikowy, że za mały i zrobi na raz tylko jedną kawę. Dla mnie to jednak cena wolności i możliwości jakie przyniósł Aeropress wraz z pojawieniem się na rynku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Miód – substytut cukru
Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]
wrz
Herbaty o nazwach, których nie znacie. Poradnik
Potrafimy nazwać kolory herbaty, choć nie zawsze jest to takie oczywiste i jednoznaczne. Nie sprawia[...]
sty
Jakie herbaty pić na odchudzanie? Jakie herbatki przy odchudzaniu działają?
Kiedy staramy się schudnąć, wskazane jest dużo pić. Nawodniony organizm to zdrowy organizm. Oprócz zbilansowanej[...]
wrz
Najstarsze herbaciane drzewo świata
Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]
sie
Herbata rozgrzewająca na przeziębienie
Sezon grypy i przeziębień powoli się rozpoczyna. Znów wraz z długimi wieczorami i kolorowymi liśćmi[...]
paź
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Ice Tea ze sklepu Lipton, Nestea opinie, recenzje
Wzięliśmy pod lupę mrożone herbaty, które stoją w sklepowych lodówkach. Napoje te są ogólnie smaczne,[...]
kwi
Herbata z bambusa właściwości, herbata bambusowa parzenie liści
Liście bambusa mogą być przetworzone, żeby pomagać w leczeniu wielu chorób. Świeże liście bambusa są[...]
kwi