ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba mate w kokosie to świetny pomysł na imprezę i letni czas spędzany na łonie przyrody. Kokos przy odrobinie wyobraźni przypomina kalebasę do picia mate. Jest to twarda i szczelna skorupa, która zręcznie otwarta może pomieścić odpowiednią porcję mate i wody. Funkcjonujący w popkulturze obraz kokosowego drinka z parasolką i słomką stał się niemalże ikoną tropikalnych wakacji. Ten przepis bez problemu możecie wykonać również jesienią (zalewając yerba mate gorącą, zamiast zimnej wody).

Składniki do yerba mate w kokosie:

  • 2 łyżki czystej yerba mate,
  • spory kokos,
  • plastrowany ananas w syropie z puszki,
  • kokosowy syrop barmański (opcjonalnie woda wylana z kokosa nieco osłodzona),
  • termos lodowatej wody oraz kostki lodu,
  • niewielka miseczka oraz papierowa parasolka do drinków.

Przepis na yerba mate w kokosie:

  • Kokosa należy otworzyć, by mógł funkcjonować jako naczynie. Niezbędne będzie użycie piłki, żeby odciąć górną część orzecha tworząc okrągły otwór, który należy poszerzyć nożem wycinając nieco białego miąższu.
  • Do umieszczonego w miseczce kokosa (dzięki temu możliwe będzie postawienie go) wsypujemy mate i wlewamy słodki syrop, wkładamy bombille, wsypujemy kostki lodu i wkładamy pół plastra ananasa, żeby wystawał z orzecha (jeśli kokos jest duży można dać dwie połówki plastra).
  • Wlewamy dwie łyżki syropu ananasowego z puszki i zalewamy zimną lub gorącą wodą. W wystającego ananasa wbijamy parasolkę.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak dobrze zaparzyć herbatę? Ile waży łyżeczka herbaty

4 najważniejsze zasady podczas parzenia herbaty: cytrynę dodajemy do herbaty po odcedzeniu liści, herbatę słodzimy[...]

Czy warto pić herbatę podczas pandemii?

Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia,[...]

Przepis na Szerbet, tradycyjny turecki przysmak

Czym jest szerbet? Najprościej można go opisać jako podawany na zimno owocowo-kwiatowo-korzenny napój pochodzący z[...]

Mojito z herbaty

Do koktajlowej szklanki dodajemy cukrowy syrop oraz herbatę, następnie dwie ćwiartki limonki (można je lekko[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Parzenie i właściwości herbata Milk Oolong, mleczny oolong legenda. Jak powstaje milky oolong?

Jak aromatyzuje się herbatę mlekiem? Najpowszechniejsza metoda polega na przetrzymaniu liści herbacianych nad parą gotującego[...]

Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu[...]

Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.