Liście w wygrzanym gaiwanie pięknie pachną, czuję, że mam do czynienia z wysokiej jakości zieloną herbatą. Przypomina trochę Gyokuro lub En Shi Yu Lu.
Parzenie herbaty zielonej Jeoncha Koreańska
Pierwsze parzenie zrobiłem wodą o temperaturze 70°C i parzyłem około 1,5 minuty. Napar jest przyjemnie zielono-żółty, słodki w smaku. To zdecydowanie przedsmak drugiego parzenia.
Temperatura parzenia 75°C, długość parzenia 2 minuty.
Napar pachnie słodko i orzechowo. Tak to jest to! Herbata ma bardzo wyrazisty smak, ale – ku mojemu zaskoczeniu – zupełnie nie przypomina japońskich zielonych herbat, na myśl przychodzi mi herbata Oolong. Napar jest orzechowy, orzeźwiający i przyjemnie energetyzujący.
Trzecie parzenie, 3 minuty, temperatura parzenia 75°C.
Trzecie parzenie to zdecydowanie ostatnie parzenie dla Jeonchy. Napar jest łagodny, wciąż przyjemny, ale zwiastuje, że kolejne parzenie nie ma sensu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zielona herbata na noc. Czy można pić przed snem?
Obawy przed piciem herbaty wieczorem są w pełni zrozumiałe. Przeprowadzono badania pod tym kątem i[...]
lip
Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą
Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]
lut
10 wielkich herbat chińskich
Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]
kwi
Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)
Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]
cze
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Herbata przed treningiem i po treningu
Wypicie herbaty przed treningiem pozwala zwiększyć spalanie tłuszczu. Przeprowadzono szereg badań na osobach podejmujących wysiłek[...]
lis
Czy kształt czarki do herbaty ma znaczenie?
Czy naczynie, z którego degustujemy herbatę ma znaczenie? Pytanie to można rozpatrywać na wiele sposobów.[...]
cze