Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”. Skąd ten pomysł? Jest to efekt pytań, jakie słyszałem na temat możliwości łączenia yerba mate z alkoholem. Wszystkim zainteresowanym mówię, że nie ma problemu, żeby to zrobić. Jedyne o czym musimy pamiętać to, że łatwo przesadzić z ilością alkoholu, gdy mieszamy go z napojami zawierającymi kofeinę. Ta ostatnia ma bowiem zdolność do tłumienia uczucia upojenia alkoholowego sprawiając, że moglibyśmy wypić więcej niż trzeba. Jako, że nie polecam i nie promuję picia alkoholu, przestrzegam: potraktujmy ten przepis jak herbatę po góralsku, czyli sposób na rozgrzewkę zimą, gdy zmarznięci wreszcie możemy usiąść przy ciepłym kominku.

Yerba mate mango bananowa
Yerba mate mango bananowa

Składniki potrzebne do przygotowania rozgrzewającej yerba mate:

  • 2 łyżki czystej yerba mate, świetnie nada się także smakowa z aromatem cytrusów
  • kieliszek rumu
  • łyżka miodu
  • kilka suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, żurawina itp.)
  • woda w temperaturze 80*C

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z rumem:

  • Mate wsypujemy do naczynia ceramicznego. Dodajemy posiekane owoce, rum oraz miód.
  • Przygotowujemy termos gorącej wody do kolejnych zalań.
  • Pijemy używając bombilli dzięki czemu owoce mogą pozostać w naparze.

Wskazówka: Jeśli posiadamy twardy miód, można go rozpuścić w wodzie w termosie zamiast w naczyniu z mate. Mieszanina liści i suszonych owoców zyska na estetyce jeśli użyjemy naczynia przeźroczystego.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Zdjęcie główne: Jadwiga Janowska


Dodaj komentarz