Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tę roślinę zna bardzo wielu z nas. Moje najszybsze skojarzenie to oliwki i oliwa. O tym, że z listków drzewa oliwnego można zrobić pyszny napar dowiedziałam się niedawno. Zapraszam!
Drzewo oliwne
Znane jest także pod takimi nazwami jak oliwnik europejski, oliwka europejska i oliwka uprawna. Łacińska nazwa to Olea europaea. Jest rośliną należącą do rodziny oliwkowatych. Zawsze kojarzyła mi się z ciepłymi obszarami Ziemi. Najstarsze ślady drzewa oliwnego pochodzą już z 12 000 roku p.n.e. (we Włoszech odnaleziono odciski drzewa oliwnego pochodzące z pliocenu). Według mitów to Atena wbijając swoją włócznię w skałę stworzyła pierwsze drzewo oliwne, wygrywając tym samym zakład z Posejdonem o to czyim imieniem zostanie nazwane nowe miasto. W ten sposób powstały Ateny, w których ponoć po dziś dzień rośnie ta pierwsza oliwka.
Drzewo oliwne może pochodzić z Azji Mniejszej, gdzie w stanie dzikim można spotkać lasy oliwkowe lub według innych teorii z Egiptu, Etiopii lub niektórych obszarów Europy. W stanie naturalnym możemy ją spotkać dzisiaj w Afryce, Południowej Europie (między innymi w Grecji, Włochach, Hiszpanii), na Półwyspie Arabskim oraz w Turcji, Jordanii, Izraelu i Cyprze. Udało się też oliwkę wprowadzić w innych rejonach geograficznych na przykład w Amerykach czy Australii. Obecnie drzewo oliwne najbardziej jest znane ze swojej uprawnej formy. Jest drzewem długowiecznym, dożywającym nawet do tysiąca lat. Co ważne dla osób uprawiających oliwki, zaczyna owocować wcześnie, bo nawet już od czwartego roku. Najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z tego drzewa jest oliwa oraz oliwki. Użytkuje się także drewno oliwne. Nie można też zapominać o dużym udziale w tworzeniu krajobrazu w krajach w których występuje. Obecnie sadzi się drzewa oliwne również dla dekoracji, lub jeśli kto woli można uprawiać je w formie bonsai.
Liść oliwny: właściwości i działanie
Surowcem zielarskim pozyskiwanym z drzewa oliwnego jest liść – Oleae folium. Liście są małe i wąskie, z wierzchu ciemno zielone, pod spodem zaś srebrzyste pokryte woskami. W kulturach śródziemnomorskich była używana od dawna w medycynie naturalnej. Jej pozytywne właściwości pochodzą między innymi z antyoksydantów, polifenoli, flawonoidów czy oleuropeiny zawartych w liściach.
Do najważniejszych pozytywnych efektów działania liści oliwki można zaliczyć:
- efekt antyutleniający,
- wspomaganie systemu immunologicznego,
- ochronę systemu krążenia,
- działanie antybakteryjne,
- wspomaganie regulowania poziomu cholesterolu.
Określa się je mianem bezpiecznych ziół, mogą jednak wystąpić reakcje alergiczne, dlatego jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości najlepiej jest skonsultować się z lekarzem.
Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można też zebrać samemu jeśli mamy taką możliwość. Należy szukać zdrowych, niepryskanych liści, które następnie poleca się suszyć w temperaturze około 65 stopni Celsjusza.
Herbata z liści oliwnych
Napar, który przygotowałam, to mieszanka liści oliwki z upraw ekologicznych z kawałkami jabłka, trawą cytrynową oraz naturalnym aromatem. Już sam zapach jest bardzo ciekawy – świeży i rześki. Napar przygotowałam według zaleceń: 3g suszu. Użyłam jednak nieco więcej wody bo około 220 ml. Temperatura 96 stopni i parzenie 5 minut.
Napar wyszedł jasny żółto-zielonkawy nieco mętny. Pachniał podobnie jak susz jednak nieco delikatniej. W smaku wyczuć można było goryczkę, słodycz i taki żywiczny aromat. Bardzo ciekawy napar.
Oliwce warto poświęcić chociażby chwilę. Jeśli nie dla właściwości zdrowotnych i ciekawego smaku to chociażby dla efektu wizualnego w szklance.
Źródła:
- www.mondoliva.com/el_aceite_de_oliva-el_origen_del_olivo.htm
- www.botanical-online.com/medicinalsoliveracastella.htm
- www.plantas-medicinales.es/hojas-de-olivo-propiedades-medicinales-y-beneficios-para-la-salud/
- www.about-olive-leaf-extract.com/olive-leaf-tea.html
- www.healthyandnaturalworld.com/health-benefits-of-olive-leaf-extract/
- www.herbwisdom.com/herb-olive-leaf.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!
3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]
lip
Herbata z lipy
Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]
lip
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Herbata kukicha, bocha, czy karigane
Herbata produkowana z samych patyczków to coś niecodziennego. Wielu herbacianych entuzjastów widząc ją po raz[...]
wrz
Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?
Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]
wrz
Herbata w Hiszpanii
Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]
mar
Żółta herbata: właściwości i parzenie
Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]
maj
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4
Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!
kwi