Żółta herbata: właściwości i parzenie

Jak parzyć herbatę żółtą?

Generalnie parzenie żółtej herbaty przeprowadza się podobnie do zielonej. Napar przygotowujemy w standardowej proporcji 2-3 gramy suszu na około 120 ml. Temperatura parzenia wynosi 80-85°C. Czas parzenia to najczęściej 3 minuty choć tutaj jak zawsze jest miejsce na prywatne preferencje. Herbata żółta nadaje się do wielokrotnego parzenia choć nie jest tak cierpliwa jak herbaty niebieskie. Często do parzenia używa się szklanych naczyń ale nie jest to zasada.

Napar herbaty żółtej ma wyjątkową cechę, która choć trudna do zaobserwowania pozwala ją odróżnić od innych herbat. Wlana do białego naczynia, przy odpowiednim świetle sprawia, że odbite na jej powierzchni krawędzie czarki wydają się mieć lekko łososiowe zabarwienie.

Herbata żółta Kekecha
Herbata żółta Kekecha

Herbata żółta: właściwości zdrowotne

W dawnych czasach zdrowotne właściwości herbaty żółtej uczyniły z niej lek cesarski. Była do tego stopnia wyjątkowa, że jedynie cesarz mógł ją pić. Każdy inny, kto się na to poważył karany był śmiercią ponieważ uważano, że daje ona nieśmiertelność, której godny był jedynie cesarz.

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej 1% dzięki czemu pijana jest chętnie w godzinach wieczornych. Dzięki niewielkiej zawartości garbników działa tonizująco i odświeżająco. Poprawia również trawienie nie podrażniając żołądka. Podobnie jak herbata czerwona ma dowiedzione działanie oczyszczające. Potrafi wychwytywać toksyny i zbędne substancje z ciała lecz w odróżnieniu od niej nie jest tak odchudzająca, jej działanie jest łagodniejsze.

Herbata żółta Huang Da Cha
Herbata żółta Huang Da Cha

Żółta herbata to najmniej znana odmiana herbaty. Podobnie jak jej biała kuzynka boryka się z opiniami niektórych herbaciarzy głoszącymi, że jako osobny rodzaj w ogóle nie powinna istnieć. Niektórzy chcieliby zaliczać ją do herbat białych inni do zielonych. Przyznać trzeba, że nawet Ci którzy są zwolennikami wyodrębnienia żółtego rodzaju herbaty czasem mogą się pomylić klasyfikując ją do zielonych. Dowodzi to ich pozornego podobieństwa.

Historia żółtej herbaty nie jest całkiem jasna

Legenda głosi, że była to herbata zarezerwowana jedynie dla cesarskiego dworu, lub nawet jedynie dla cesarskich ust. Nie jest jednak pewne czy to była herbata żółta jaką znamy dziś. W dawnych czasach kolor żółty uważany był za cesarski i nazywano nim rzeczy przeznaczone dla dworu cechujące się najwyższą jakością. Można więc przypuszczać, że herbatą żółtą była nazywana każda herbata, która była dość dobra by zaszczycić cesarskie stoły. W dawnych czasach dwór cesarza miał prawo wybrać czy chce ściągać podatki od konkretnych obywateli w formie pieniędzy czy w postaci daniny składającej się z wyrobów i płodów rolnych. Każdemu zatem producentowi zależało aby cesarscy wysłannicy wybrali jako podatek jego herbatę, a nie jego pieniądze. Produkowano zatem szczególnej jakości herbaty by zachwyciły cesarza. Te właśnie nazywane były żółtymi. Przepis produkcji i przygotowania herbaty żółtej który powstał w XVII wieku w prowincji Anhui jako odrębnego rodzaju zaginął i został odtworzony w latach 80 ubiegłego wieku. Nie wiadomo jednak jak dokładnie udało się ów proces odtworzyć i jak bardzo dzisiejsze żółte herbaty przypominają te cesarskie.

Herbata żółta Huang Xiao
Herbata żółta Huang Xiao

Liście herbaty żółtej w zależności od tego, które zostały wykorzystane do produkcji suszu są zielone i mają lekko żółtawy odcień zwłaszcza widoczny na wewnętrznej stronie liścia gdy wykonano je z liści krzewu herbacianego, lub zielono-złocisto-żółte jeśli użyto tylko najszlachetniejszych pączków liściowych napar natomiast jest słomiano żółty. Smak herbaty można opisać jako lekko owocowy i słodowy, pozostawia słodkawy posmak, a zapach ma intensywny i bardzo charakterystyczny lekko orzeźwiający. Pojawić się w jej smaku mogą różne nuty, niektóre mają posmak czekolady, kwiatów lub nawet kawy.

Produkcja herbaty żółtej

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny herbacianej odmiany chińskiej. Produkcją tej wyjątkowej herbaty zajmują się wyłącznie Chińczycy w nielicznych prowincjach takich jak Hunan, Anhui, Sichuan, Guangdong i Zhejiang . Od innych herbat herbatę żółtą odróżnia przede wszystkim proces produkcji, a ściślej proces fermentacji. Początkowo produkuje się ją tak jak herbatę zieloną. Najpierw zbiera, później poddaje więdnięciu na słońcu by wreszcie termicznie zniszczyć enzymy mogące doprowadzić do zmiany jej koloru. Później jednak pojawiają się różnice. Podczas gdy inne herbaty fermentowane w różnym stopniu od herbat niebieskich po czarne poddane są procesowi fermentacji enzymatycznej, herbata żółta przechodzi fermentację nieenzymatyczną lecz również nie taką samą jak herbaty Pu-Erh. Polega ona przede wszystkim na tym, że liście jeszcze gorące poddane są procesowi podobnemu nieco do kiszenia nazywanego po chińsku men dui lub men huan czyli żółknięciu gdzie zachodzi fermentacja we własnych sokach, która zmienia ich właściwości i kolor.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.