Przyszło lato, a wraz z nim zmieniły się nasze gusty jeśli chodzi o napoje. To jesienią i zimą pijamy dużo herbaty parzonej na ciepło, w lecie natomiast na naszych stołach króluje ice tea. Nie zawsze jest to tradycyjna i mająca największe prawa do tej nazwy, zmrożona herbata czarna z lodem i cytryną, jaką wynaleziono w USA. Ice tea dzisiaj to w wielu przypadkach tak zwane cold brew czyli zimne parzenia. Herbata przygotowana w ten sposób nie zawsze ma smak identyczny jaki uzyskałaby przy zwykłym parzeniu. Parzenie zimne to tak na prawdę nie parzenie – jest to swego rodzaju ekstrakcja esencji herbacianej z liści za pomocą długiego moczenia ich w zimnej wodzie. Do naparu przedostają się zawarte w liściach substancje w nieco innej kompozycji niż normalnie. Zimne parzenie daje napar słodszy, pozbawiony większości goryczy i niestety także dużej części kofeiny. Jeśli jednak cenimy sobie orzeźwiające i tonizujące właściwości napoju, a zarazem prostotę przygotowania, jest to coś w sam raz dla nas.
Matcha
Dużą popularnością od pewnego czasu cieszy się mielona na gładki puder, zielona herbata matcha. Tradycyjnie przygotowuje się ją z delikatnych i młodych listków herbaty o wyjątkowo dużej zawartości aminokwasów, które roślina wytwarza dzięki częściowemu zacienieniu plantacji. Uważana jest za prawdziwy eliksir zdrowia, ponieważ poza dużą ilością kofeiny zawiera także liczne polifenole i wspomniane aminokwasy. Dzięki postaci drobnego proszku jej napar można nazwać koncentratem herbacianym, bo wszystkie dobroczynne substancje występują tam w większej ilości.
Przepisy na matchę
Istnieje wiele różnorodnych przepisów na wykorzystanie matchy do przygotowania napojów mniej lub bardziej zbliżonych do tradycyjnej formy jej podania. Oryginalnie przygotowuje się ją ubijając i spieniając proszek w niewielkiej ilości gorącej wody za pomocą specjalnej, bambusowej mątewki. Z powodzeniem można jednak użyć różnych alternatywnych sposobów zastępując gorącą wodę sokami, mlekiem lub wodą zimną. Sam proces spieniania można zaś przeprowadzić za pomocą spieniacza do mleka lub shakera do drinków.
Rozwiązanie takie jest wyjątkowo łatwą i praktyczną propozycją na letnie upały. Przygotowanie orzeźwiającego napoju z zimno parzonej matchy trwa chwilę, a smak i wygląd napoju zachwycają czyniąc z niej nie tylko bardzo zdrową ale także niezwykle estetyczną ice tea.
Do przygotowania najprostszej wersji potrzeba tak na prawdę jedynie:
- matchy,
- zimnej wody
- i kostek lodu.
Pasujące dodatki zaś podkreślą jej smak i tonizujące właściwości. Nasza propozycja to matcha z limonką i ogórkiem.
- Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody,
- dodajemy pół małej łyżeczki matchy i wciskamy nieco soku ze świeżej limonki.
- Do szklanki o pojemności około 400 ml wkładamy kostki lodu i plasterek zielonego ogórka. Z ogórkiem należy uważać by nie przesadzić, ponieważ jego intensywny smak może zdominować napój.
- Przygotowaną w shakerze matche wlewamy na lód i już możemy delektować się pyszną ice tea.
- Plasterek limonki i listek świeżej mięty doskonale dopełnią efektu.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
171 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
87 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Matcha, właściwości, parzenie, historia
Samo zaparzenie herbaty Matcha może być dużo prostsze. Do przygotowania naparu potrzebujemy specjalnej miski zwanej[...]
wrz
Czy warto pić zieloną kawę, czy kwas chlorogenowy odchudza?
Jedyną różnicą między zieloną kawą a tą, którą pijemy na co dzień, jest proces palenia.[...]
lis
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty
Jaką wodą parzyć herbatę, jaka woda jest najlepsza do parzenia herbaty. Z odcinka dowiecie się[...]
mar
Mrożona herbata z miętą na bazie arbuzowej
Jak zrobić pyszną, orzeźwiającą i chłodzącą herbatę owocową z lodem? Będziemy potrzebowali: 8 łyżeczek herbaty[...]
lip
Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]
sie
Herbata na ból brzucha, Yerba powoduje zgagę, sitko zmienia smak. Yerba czy herba #5
W piątym wydaniu Yerba czy herbata odpowiadamy m.in. na pytania Czy czerwoną herbate pu-erh trzeba[...]
mar
Jak zrobić herbatę ryżową, zieloną herbatę z ryżem Genmaicha
Jak zrobić samemu herbatę ryżową? Potrzebujemy zieloną herbatę typu Sencha (chińska lub japońska) oraz ryż,[...]
sie
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut