Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli, najprościej mówiąc mate parzona zimną, wręcz lodowatą wodą. Paragwaj jest krajem gorącym, zdecydowanie potrzeba tutaj orzeźwienia idącego w parze z pobudzeniem. Toteż, mimo że Paragwajczycy znają mate parzone ciepłą wodą wybierają swoje tereré, które towarzyszy im na każdym kroku.
Śmiało możemy powiedzieć, że jest to narodowy napój w tym kraju ponieważ gdzie nie spojrzymy zobaczymy osoby niosące, charakterystyczne, pękate termosy, często z kieszonką na guampe czyli naczynie do tereré. Zimna woda z lodem jest zaś dostępna wszędzie, toteż nie ma problemu by uzupełnić swój termos w sklepach, restauracjach czy stacjach benzynowych. tereré pija się tutaj z każdej okazji i bez okazji. Pije się w pracy, w domu i na ulicy, częstuje się gości jak i każdą napotkaną osobę.
Rytuał yerba mate
To tutaj najczęściej doszukiwać się należy przesłanek dotyczących słynnego rytuału związanego z mate. Ponieważ gdy spotkamy znajomych na ulicy lub na ławce pod drzewem, lub przed warsztatem czy sklepem, ktoś na pewno ma matero, susz, bombille oraz termos wody z lodem. Nie ma potrzeby zdobywania większej ilość sprzętu, nie trzeba też nosić wszędzie swojego zestawu. Zwyczajnie dosiadamy się do znajomych i wkrótce i w nasze ręce podana zostaje guampa uzupełniona zimną wodą. Wszyscy piją z tej samej rurki i porcji suszu, całe spotkanie obsługuje zaś właściciel sprzętu. Podobnie jak w innych częściach Ameryki Południowej także tu sypie się bardzo dużo mate, strząsa na ściankę naczynia by móc włożyć bombillę i zalewa wiele razy kolejnymi porcjami wody. Otrzymaną guampę należy wypić w trzech łykach i podać właścicielowi, który wlewa nową porcję wody i podaje innej osobie. Oczyszczenie bombilli jest niegrzeczne zaś podziękowanie za napój ma miejsce na końcu ponieważ znaczy, że już nie chcemy więcej. Dla kogoś z zewnątrz wszystko to faktycznie może przypominać rytuał, swego rodzaju ceremonię, ale jeśli przyjrzymy się bliżej zobaczymy że zebrani nie skupiają się na mate. Zwyczajnie ją piją, a rozmowa jak i forma spotkania są zupełnie swobodne. Jeśli więc chcielibyśmy porównać to do podniosłej atmosfery herbacianej ceremonii w Japonii to zauważymy, że picie mate ma się tak do cha-do jak indiańska fajka pokoju do grupy studentów palących dla oszczędności jednego papierosa rozmawiając o nudnych wykładach.
Yerba mate z ziołami
Jeśli przyjrzymy się bliżej mate produkowanej w Paragwaju rzuci nam się w oczy fakt, że jest ona często w wersji con herbas czyli z ziołami. Jest to szalenie popularne choć nie zawsze w postaci gotowego suszu. Jeśli Paragwajczycy maja dostęp do świeżych ziół, a starają się zwykle mieć, to wybierają mate czystą zaś zioła, zgniecione w moździerzu dodają do wody z lodem, służącej do zalewania mate. Takie gotowe pęczki ziół można powszechnie kupić na bazarach i nawet od razu dodać do swojego termosu. Miejscowe zioła mają liczne właściwości prozdrowotne, oraz smakowe, które ubogacają smak tereré. Zaleca się jednak nie dodawać do mate więcej niż trzech różnych ziół by nie obciążyć organizmu.
Czy moglibyśmy zatem podać przepis na najbardziej paragwajską mate?
- Do naczynia typu guampa wsypujemy mate, tyle ile lubimy choć powinno być ponad pół naczynia.
- Przechylamy naczynie na bok przykrywszy wlot dłonią i potrząsamy tak by susz przesypał się na ściankę tworząc kopczyk z boku naczynia.
- Ostrożnie przechylamy naczynie do pionu i umieszczamy w wolnym miejscu bombillę.
- Do dużego moździerza wkładamy nieco świeżych ziół, w zależności od preferencji wybieramy kompozycję maksymalnie trzech. Najbardziej popularne to mięta, cedron, boldo, moringa.
- Zioła dokładnie rozgniatamy i w moździerzu zalewamy zimną wodą po czym zlewamy do termosu. Chodzi o to by moździerz wypłukać i przenieść do termosu najmniejsze nawet drobiny ziół.
- Do termosu wsypujemy lód i wlewamy zimną wodę do pełna.
- Zalewamy mate i pijemy, czynność powtarzamy.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok. Fot. w nagłówku: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
88 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha
Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]
cze
Herbata na przeziębienie
Sezon przeziębieniowo-grypowy szaleje. Znowu wszyscy dookoła kichają, kaszlą i prychają. Wszędzie pełno reklam “super ekstra”[...]
paź
Ile łyżeczek herbaty parzyć, jaką ilością wody zaparzać herbatę?
Często zdarza się Wam parzyć herbatę, a efekty nie są zadowalające? Herbata jest słaba, wodnista[...]
1 Comment
sie
Jaką herbatę piją Polacy? Rynek herbaty w Polsce. Wyniki badania
Respondenci ankiety to przeważnie osoby młode, w większości posiadające jakąś wiedzę na temat herbaty, którą[...]
cze
Herbata a nadciśnienie
Wśród publikacji wydziału medycznego Uniwersytetu Harwarda znajdujemy informację, że badani, pijący herbatę czarną wykazali spadek[...]
lut
Przeciwnowotworowe działanie herbaty. Herbata a nowotwory
Ostatnio dużo słyszy się o przeciwnowotworowym działaniu herbaty. To, że herbata jest zdrowa wiedzą już[...]
lip
Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa
Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]
lut
Podróż herbaty z Hongkongu przez Japonię do Mongolii
Gdy herbata zadomowiła się w innych częściach Azji, wszędzie zdobyła jakieś typowe formy picia i[...]
kwi