Matero: Yerba Mate
Specjalne naczynie do picia yerba mate występujące w różnych rodzajach i kształtach. Najbardziej tradycyjne matero powinno być wykonane z palo Santo lub innego drewna jak choćby lapacho. Takie naczynia mają często kształt kubeczków i bywają okute metalem. Popularne jest także matero wykonane z tykwy kalebasy. Jest to podobny do gruszki owoc dzbaniwa kalebasowego, którego wysuszona skorupa służy za naczynie do picia.
Odmianą matero z kalebasy jest porongo czyli specjalna kalebasa rozszerzająca się ku górze i często posiadająca metalowe nóżki aby równo stała. Takie naczynie używane jest do parzenia chimarao czyli specjalnej, drobnej mate argentyńskiej. Powszechnie stosuje się także matera ceramiczne nawiązujące często kształtem do matero drewnianego lub do kalebasy. Osobną grupą matero są guampa czyli matero wykonane z rogu lub kopyta wołu i przeznaczone do picia yerba mate na zimno czyli terere.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
193 Produkty
Herbata aromatyzowana
83 Produkty
Herbata zielona Matcha
17 Produkty
Herbata czerwona
11 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
95 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
39 Produkty
Przeczytaj również
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź
Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking
Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]
lis
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3
Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]
sie
Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3
W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]
sie
Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent
Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]
sie
Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?
Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]
lis
Czarna kawa czy czarna herbata?
Dziennie wypija się na całym świecie około 3 miliardy filiżanek herbaty. Jest to drugi najpopularniejszy[...]
sty
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja: część 1
Pu-erh czerwona herbata historia, pochodzenie, produkcja.[...]
kw.