WYDAJ 65 PLN, ZA DARMO.

Może się wydawać, że w miejscu tak wysuniętym na północ jak Szkocja nie da się produkować przemysłowo herbaty. Tymczasem okazuje się, że klimat na szkockim wybrzeżu bywa cieplejszy niż w słynącym z herbaty regionie Darjeeling w Indiach. Fakt ten zauważono w 2011 roku. Wtedy to trzy pierwsze rośliny dały początek plantacji, w której powodzenie niewiele osób wierzyło. Uprawy założono na zaadoptowanym pastwisku dla owiec w północno-zachodniej części Wielkiej Brytanii. Do dziś są to najbardziej wysunięte na północ uprawy herbaty.

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z powodu niewielkiej produkcji oraz swego rodzaju ekskluzywności towaru. Jej cena wynosiła wtedy około 10000 zł za kilogram.

Herbata wyprodukowana w Szkocji: liście białej herbaty
Herbata wyprodukowana w Szkocji: liście białej herbaty

Producenci herbaty szkockiej postanowili przekuć swoje słabe strony na mocne. Klimat Szkocji nie jest mimo wszystko idealny do uprawy herbaty. Krzewy rosną tutaj wolno, są nieco pokraczne i rachityczne, a plon jest znikomy. Przyznać jednak trzeba, że smak herbaty cechuje wyraźna słodycz oraz, jak twierdzą plantatorzy, zawiera więcej dobroczynnych polifenoli. Z tego też powodu pewnie postanowiono szczególnie wylansować produkowaną w Szkocji herbatę białą, która ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wyprodukowano kilka odmian i nadano jednej z nich dymny aromat tworząc charakterystyczny produkt.

Warto wspomnieć, że herbata ta zdobyła uznanie, a nawet była nagradzana w Paryżu. Brytyjczycy dumni ze swej rodzimej herbaty szybko uczynili ją jeszcze bardziej ekskluzywną wprowadzając ją do oferty drogich hoteli.

Herbata wyprodukowana w Szkocji: parzenie w gaiwanie
Herbata wyprodukowana w Szkocji: parzenie w gaiwanie

To nie była pierwsza uprawa herbaty na brytyjskich ziemiach

Pamiętajmy jednak, że nie jest to pierwsza herbata wyprodukowana na brytyjskiej ziemi jak szczyci się producent. W czasach kolonialnych bowiem, w licznych zdobytych przez Imperium Brytyjskie ziemiach zakładano plantacje istniejące do dziś, choć już dawno nie będące we władzy Korony. Pamięć o tych czasach chyba jednak jest jeszcze w Anglikach żywa skoro wpadli na tak karkołomny pomysł jak uprawa herbaty w Szkocji i co więcej doprowadzili go do skutku z sukcesem przechodzącym ich własne marzenia.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata relaksująca i odprężająca

Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]

Relaksująca biała herbata

Herbata biała uchodzi za odprężającą i wiele osób potwierdza to działanie. Za odprężające działanie herbaty[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Nakhla Cardamon test, opinie

Jestem wielkim fanem Nakhli, jest to dla mnie jeden z najlepszych producentów melas. Darzę go[...]

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.