Może się wydawać, że w miejscu tak wysuniętym na północ jak Szkocja nie da się produkować przemysłowo herbaty. Tymczasem okazuje się, że klimat na szkockim wybrzeżu bywa cieplejszy niż w słynącym z herbaty regionie Darjeeling w Indiach. Fakt ten zauważono w 2011 roku. Wtedy to trzy pierwsze rośliny dały początek plantacji, w której powodzenie niewiele osób wierzyło. Uprawy założono na zaadoptowanym pastwisku dla owiec w północno-zachodniej części Wielkiej Brytanii. Do dziś są to najbardziej wysunięte na północ uprawy herbaty.
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z powodu niewielkiej produkcji oraz swego rodzaju ekskluzywności towaru. Jej cena wynosiła wtedy około 10000 zł za kilogram.

Producenci herbaty szkockiej postanowili przekuć swoje słabe strony na mocne. Klimat Szkocji nie jest mimo wszystko idealny do uprawy herbaty. Krzewy rosną tutaj wolno, są nieco pokraczne i rachityczne, a plon jest znikomy. Przyznać jednak trzeba, że smak herbaty cechuje wyraźna słodycz oraz, jak twierdzą plantatorzy, zawiera więcej dobroczynnych polifenoli. Z tego też powodu pewnie postanowiono szczególnie wylansować produkowaną w Szkocji herbatę białą, która ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wyprodukowano kilka odmian i nadano jednej z nich dymny aromat tworząc charakterystyczny produkt.
Warto wspomnieć, że herbata ta zdobyła uznanie, a nawet była nagradzana w Paryżu. Brytyjczycy dumni ze swej rodzimej herbaty szybko uczynili ją jeszcze bardziej ekskluzywną wprowadzając ją do oferty drogich hoteli.

To nie była pierwsza uprawa herbaty na brytyjskich ziemiach
Pamiętajmy jednak, że nie jest to pierwsza herbata wyprodukowana na brytyjskiej ziemi jak szczyci się producent. W czasach kolonialnych bowiem, w licznych zdobytych przez Imperium Brytyjskie ziemiach zakładano plantacje istniejące do dziś, choć już dawno nie będące we władzy Korony. Pamięć o tych czasach chyba jednak jest jeszcze w Anglikach żywa skoro wpadli na tak karkołomny pomysł jak uprawa herbaty w Szkocji i co więcej doprowadzili go do skutku z sukcesem przechodzącym ich własne marzenia.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata po Hassańsku. Przepis na herbatę po Hassańsku
Do przygotowania herbaty po Hassańsku potrzebujemy cukier, który musimy karmelizować. Da nam on rewelacyjny, słodki[...]
wrz
Rooibos herbata z Afryki, jaka najlepsza, wszystkie właściwości
Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]
wrz
Czarna herbata Assam Hattialli
Herbaty Assam wykorzystywane są w mieszankach śniadaniowych ze względu na swój wyraźny smak. Często dodaje[...]
lut
Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki
Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]
1 Comments
sie
Herbata ziołowa na alergię: melisa, parzenie
Melisa to zioło, które znamy głównie dzięki jego właściwościom relaksacyjnym i ułatwiającym zasypianie. Wręcz przysłowiowo[...]
1 Comments
kwi
Czy herbata to roślina?
Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]
wrz
Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie
Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]
sie
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze