Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate


Herbata wyprodukowana w Szkocji

Może się wydawać, że w miejscu tak wysuniętym na północ jak Szkocja nie da się produkować przemysłowo herbaty. Tymczasem okazuje się, że klimat na szkockim wybrzeżu bywa cieplejszy niż w słynącym z herbaty regionie Darjeeling w Indiach. Fakt ten zauważono w 2011 roku. Wtedy to trzy pierwsze rośliny dały początek plantacji, w której powodzenie niewiele osób wierzyło. Uprawy założono na zaadoptowanym pastwisku dla owiec w północno-zachodniej części Wielkiej Brytanii. Do dziś są to najbardziej wysunięte na północ uprawy herbaty.

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z powodu niewielkiej produkcji oraz swego rodzaju ekskluzywności towaru. Jej cena wynosiła wtedy około 10000 zł za kilogram.

Herbata wyprodukowana w Szkocji: liście białej herbaty
Herbata wyprodukowana w Szkocji: liście białej herbaty

Producenci herbaty szkockiej postanowili przekuć swoje słabe strony na mocne. Klimat Szkocji nie jest mimo wszystko idealny do uprawy herbaty. Krzewy rosną tutaj wolno, są nieco pokraczne i rachityczne, a plon jest znikomy. Przyznać jednak trzeba, że smak herbaty cechuje wyraźna słodycz oraz, jak twierdzą plantatorzy, zawiera więcej dobroczynnych polifenoli. Z tego też powodu pewnie postanowiono szczególnie wylansować produkowaną w Szkocji herbatę białą, która ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wyprodukowano kilka odmian i nadano jednej z nich dymny aromat tworząc charakterystyczny produkt.

Warto wspomnieć, że herbata ta zdobyła uznanie, a nawet była nagradzana w Paryżu. Brytyjczycy dumni ze swej rodzimej herbaty szybko uczynili ją jeszcze bardziej ekskluzywną wprowadzając ją do oferty drogich hoteli.

Herbata wyprodukowana w Szkocji: parzenie w gaiwanie
Herbata wyprodukowana w Szkocji: parzenie w gaiwanie

Pamiętajmy jednak, że nie jest to pierwsza herbata wyprodukowana na brytyjskiej ziemi jak szczyci się producent. W czasach kolonialnych bowiem, w licznych zdobytych przez Imperium Brytyjskie ziemiach zakładano plantacje istniejące do dziś, choć już dawno nie będące we władzy Korony. Pamięć o tych czasach chyba jednak jest jeszcze w Anglikach żywa skoro wpadli na tak karkołomny pomysł jak uprawa herbaty w Szkocji i co więcej doprowadzili go do skutku z sukcesem przechodzącym ich własne marzenia.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz