Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze uprawy w tym rejonie zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Obecnie Camellia assamica jest tutaj uprawiana na powierzchni 300 tys hektarów a produkcja z tych upraw sięga 600 mln kg herbaty rocznie co stanowi ponad połowę produkcji w całych Indiach które szczycą się wynikiem 1100 mln kg rocznie.
Jak NASA pomaga w plantacji herbaty?
Trudno wyobrazić sobie, że tak intensywnie działający i znany na całym świecie region herbaciany musi zmierzyć się z problemami tak poważnymi, że zaangażować trzeba do ich rozwiązania agencję kosmiczną NASA.
![Herbata czarna Assam Mangalam BPS CL](https://www.czajnikowy.com.pl/wp-content/uploads/2014/06/herbata-czarna-assam-mangalam1-622x350.jpg.webp)
A jednak. Zmiany klimatyczne jakie w ostatnim czasie dotykają północne Indie powodująca liczne susze. Niezbędne okazuje się intensywne nawadnianie zagrożonych niedoborem wody plantacji oraz rozważniejsze niż dotychczas typowanie lokalizacji na kolejne herbaciane pola.
W celu ratowania zagrożonych upraw zjednoczyli się naukowcy z wielu krajów. Instytucje badawcze oraz eksperymentalne uprawy herbaty prowadzą badania w zakresie zmiany nawozów stosowanych na plantacjach na takie, które będą odpowiedniejsze w nowych warunkach. Jak się dowiadujemy planuje się odejście od tak dużej ilości nawozów sztucznych na rzecz nawozów pozyskiwanych z obornika.
Innym problemem jaki się pojawia wraz ze spadkiem wilgotności jest rozwój insektów, które zagrażają uprawą. Okazuje się, że wraz ze zmianą klimatu znacznym zmianą podlega także długa lista owadów i innych szkodników, które czyhają na herbaciany plon. Wymaga to zmian również w zestawie środków ochrony roślin.
Ze wsparciem śpieszą także naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy badają zawartość węgla w glebie. Obecność tego pierwiastka wiąże się ściśle z zawartością substancji odżywczych w glebie. Prace skupiają się nie tylko na zbadaniu poziomu węgla w glebie ale również na możliwościach podniesienia go.
Również plantatorzy z Kenii, którzy sami musieli zmagać się z niedoborami wody na plantacjach wspierają Assam swym doświadczeniem dobierając właściwe rozwiązania i technologie.
Wszystkie te wysiłki miałyby jednak znacznie mniejsze szanse na przyniesienie właściwych rezultatów gdyby nie wsparcie NASA. Wprowadzono w obrębie Assamu system monitorowania wilgotności gleby. NASA korzystając ze swych kosmicznych technologii może z orbity śledzić poziom wody w glebie do głębokości 5 cm. Dzięki temu powstają szczegółowe mapy i analizy. Na podstawie tych danych możliwe jest odpowiednie planowanie systemów nawadniania, które będą mogły dostarczyć wodę w najbardziej zagrożone suszą tereny. Satelitarne mapy wilgotności pomagają także dobierać właściwe miejsca pod nowe ogrody herbaciane.
Mamy nadzieje, że połączone wysiłki naukowców z różnych części świata wsparte kosmiczną technologią pozwolą nam w przyszłości wciąż cieszyć się herbatą assamską na całym świecie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
187 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
90 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie
Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]
sty
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3
Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]
sie
Jak poprawić smak yerba mate?
My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]
mar
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty
Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]
mar
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie
Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]
sty
Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie
W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]
lut