ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Assam to region Indii słynący z wyjątkowej herbaty dającej intensywny i charakterystycznie słodowy napar. Pierwsze uprawy w tym rejonie zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w 1930 roku. Obecnie Camellia assamica jest tutaj uprawiana na powierzchni 300 tys hektarów a produkcja z tych upraw sięga 600 mln kg herbaty rocznie co stanowi ponad połowę produkcji w całych Indiach które szczycą się wynikiem 1100 mln kg rocznie.

Jak NASA pomaga w plantacji herbaty?

Trudno wyobrazić sobie, że tak intensywnie działający i znany na całym świecie region herbaciany musi zmierzyć się z problemami tak poważnymi, że zaangażować trzeba do ich rozwiązania agencję kosmiczną NASA.

Herbata czarna Assam Mangalam BPS CL
Herbata czarna Assam Mangalam BPS CL

A jednak. Zmiany klimatyczne jakie w ostatnim czasie dotykają północne Indie powodująca liczne susze. Niezbędne okazuje się intensywne nawadnianie zagrożonych niedoborem wody plantacji oraz rozważniejsze niż dotychczas typowanie lokalizacji na kolejne herbaciane pola.

W celu ratowania zagrożonych upraw zjednoczyli się naukowcy z wielu krajów. Instytucje badawcze oraz eksperymentalne uprawy herbaty prowadzą badania w zakresie zmiany nawozów stosowanych na plantacjach na takie, które będą odpowiedniejsze w nowych warunkach. Jak się dowiadujemy planuje się odejście od tak dużej ilości nawozów sztucznych na rzecz nawozów pozyskiwanych z obornika.

Innym problemem jaki się pojawia wraz ze spadkiem wilgotności jest rozwój insektów, które zagrażają uprawą. Okazuje się, że wraz ze zmianą klimatu znacznym zmianą podlega także długa lista owadów i innych szkodników, które czyhają na herbaciany plon. Wymaga to zmian również w zestawie środków ochrony roślin.

Ze wsparciem śpieszą także naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy badają zawartość węgla w glebie. Obecność tego pierwiastka wiąże się ściśle z zawartością substancji odżywczych w glebie. Prace skupiają się nie tylko na zbadaniu poziomu węgla w glebie ale również na możliwościach podniesienia go.

NASA w służbie ogrodów herbacianych w Assam
NASA w służbie ogrodów herbacianych w Assam

Również plantatorzy z Kenii, którzy sami musieli zmagać się z niedoborami wody na plantacjach wspierają Assam swym doświadczeniem dobierając właściwe rozwiązania i technologie.

Wszystkie te wysiłki miałyby jednak znacznie mniejsze szanse na przyniesienie właściwych rezultatów gdyby nie wsparcie NASA. Wprowadzono w obrębie Assamu system monitorowania wilgotności gleby. NASA korzystając ze swych kosmicznych technologii może z orbity śledzić poziom wody w glebie do głębokości 5 cm. Dzięki temu powstają szczegółowe mapy i analizy. Na podstawie tych danych możliwe jest odpowiednie planowanie systemów nawadniania, które będą mogły dostarczyć wodę w najbardziej zagrożone suszą tereny. Satelitarne mapy wilgotności pomagają także dobierać właściwe miejsca pod nowe ogrody herbaciane.

Mamy nadzieje, że połączone wysiłki naukowców z różnych części świata wsparte kosmiczną technologią pozwolą nam w przyszłości wciąż cieszyć się herbatą assamską na całym świecie.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zawartość cukru w popularnych herbatach Ice Tea: Lipton, Nestea, Tymbark. Zestawienie

Ile cukru ma butelkowana herbata mrożona? Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym przedstawiamy zawartość cukru[...]

Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3

Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!

15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]

Jak parzyć niebieską, turkusową, herbatę Oolong, Wulong: parzenie herbaty

Herbata niebieska nie jest specjalnie znana u nas. Mowa tu o oolongach, wulongach, olongach, ulongach,[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

5 powodów dla których warto pić herbatę w zimie

Kiedy na zewnątrz zimno i mroźno, najchętniej zawinęlibyśmy się w koc i siedzieli cały czas[...]

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.