ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często i chętnie zastępujemy cukier. Mowa o miodzie czyli bardzo naturalnym i aromatycznym produkcie pszczoły miodnej. Miód używany i ceniony jest od niepamiętnych czasów, a znany jest znacznie dłużej niż cukier. Wiele osób przedkłada jego aromat nad pozbawiony zapachu biały cukier.

Czy miód jest dobrym słodzikiem?

Cukier biały, czyli sacharoza jest dwucukrem. Miód zawiera zaś osobno glukozę i fruktozę. Ta pierwsza, zdrowsza i nieco mniej słodka występuje w miodzie w nieco mniejszej ilości. Miód nie powinien być słodszy od czystego cukru, co łatwo zrozumieć ponieważ poza cukrem, który stanowi jego większość posiada on także inne składniki. Pułapka znajduje się tu w jego wadze. Miód jest mniej kaloryczny od cukru jeśli porównamy taką samą ich masę. Jest jednak cięższy, a to oznacza, że łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru.

Herbata honeybush Miodowo-Cynamonowy 50g
Herbata honeybush Miodowo-Cynamonowy 50g

Cukier w jakiejkolwiek postaci nie jest zdrowy i nie powinien być polecany. Miód jest zdecydowanie zdrowszy niż cukier, lecz objadanie się nim tak samo nie jest dobrym pomysłem ponieważ nie do końca można go postrzegać jako substytut cukru. Jest to raczej inna jego postać.

Miód posiada wiele zalet i prozdrowotnych zastosowań

  • Zawiera witaminy i minerały,
  • podnosi odporność,
  • zwalcza bakterie,
  • pomaga przy infekcjach i przeziębieniu,
  • poprawia pracę mózgu.
  • Występuje w wielu postaciach co pozwala dobrać ulubiony. Pszczoła, gdy pierwszy raz opuszcza ul zbiera nektar z kwiatu i do końca życia zbierać będzie tylko z tego gatunku, co pozwala tworzyć miody rzepakowe, lipowe, wrzosowe itd. Istnieje też miód ze spadzi.

Z miodem trzeba obchodzić się ostrożnie

  • Z uwagi na większą masę łatwo przesadzić z ilością i dostarczyć sobie jeszcze więcej cukru niż słodząc samym cukrem.
  • Użyty w wysokiej temperaturze, w wypiekach czy w gorącej herbacie traci swe właściwości prozdrowotne i cieszyć możemy się jedynie jego aromatem i słodyczą.
  • Powinien być odpowiednio przechowywany, z wiekiem twardnieje, szkodzi mu też światło słoneczne, a najlepsza temperatura do jego przechowania nie przekracza 10 stopni Celsjusza.
  • Może wywołać alergię u osób uczulonych na pyłki.
  • Nie poleca się go także małym dzieciom.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt

Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]

Picie herbaty pomaga redukować masę ciała, wpływa dobrze na serce i spowalnia postępującego raka prostaty

Najnowsze badania wykazały, że herbata może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała (a także ją[...]

6 zasad jak prawidłowo przechowywać herbatę

Przechowywanie herbaty naprawdę może być bardzo proste. Jeśli trzymasz ją w hermetycznym pojemniku, który stoi[...]

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Oryginalna tajska herbata na lodzie. Przepis jak zrobić mrożoną herbatę z Tajlandii

Najpopularniejsza herbata w Tajlandii to słynna tajska odmiana ice tea. Można ją kupić nie tylko[...]

Jak przechowywać herbatę w domu?

Najczęściej herbata zakupiona w herbaciarni czy innym sklepie jest opakowana w papierowy lub foliowy woreczek.[...]

Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty

Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.