Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w Korei, Chinach oraz w kuchni japońskiej. Jest również stosowana jako bezkofeinowy odpowiednik kawy w kuchni amerykańskiej (można zrobić na przykład pyszny chlebek bananowy z dodatkiem ziaren jęczmienia). Herbata Mugicha nazywana jest tak w języku japońskim, w mandaryńskim dàmàichá lub màichá lub boricha w języku koreańskim.
Właściwości herbaty Mugicha z prażonych ziaren jęczmienia:
- nie zawiera kofeiny: mogą ją pić dzieci oraz kobiety w ciąży, pomaga zasypiać,
- bakteriobójcza: świetnie działa na zęby, hamuje rozwój bakterii oraz zmniejsza ich przyczepność, dzięki temu zapobiega próchnicy,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udaru mózgu,
- antyoksydacyjna, zawiera przeciwutleniacze,
- poprawia trawienie (główny powód dla którego jest tak chętnie pita w Japonii),
- obniża lepkość krwi, dlatego jest wskazana dla osób, które chorują na nadciśnienie,
- nie zawiera cukru i gasi pragnienie.
Herbatę Mugicha powszechnie pije się jako napój chłodzący w czasie upałów w Japonii, cały rok pija ją się natomiast w Chinach i Korei – na zimno w lecie oraz na gorąco w zimie. W Korei wciąż dusi się ziarna jęczmienia w gorącej wodzie (jest to pierwotny sposób obróbki), natomiast w Japonii można znaleźć ją w postaci herbaty ekspresowej (w torebkach) przygotowane nowoczesną metodą, tj. prażeniem. Prażenie niełuskanego jęczmienia w Korei służy do przygotowania herbaty. Często łączy się jęczmień z pieczoną kukurydzą, której słodycz wspaniale współgra z lekko gorzkim smakiem jęczmienia.
Jak przygotować herbatę Mugicha?
3/4 szklanki przepłukanych ziaren prażonego jęczmienia umieścić w garnku i dolać 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, aż ziarna osiądą na dnie naczynia. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Można włożyć do lodówki i pić jako herbatę mrożoną! Do herbaty Mugicha można dodać cukier, najczęściej pija się ją z miódem lub cytryną.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata zielona Bancha
Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]
maj
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji
Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]
sie
Kopi luwak
Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]
lut
Herbata wyprodukowana w Szkocji
W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]
cze
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa
Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]
lut
Quiz o kawie
Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]
lis