ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w Korei, Chinach oraz w kuchni japońskiej. Jest również stosowana jako bezkofeinowy odpowiednik kawy w kuchni amerykańskiej (można zrobić na przykład pyszny chlebek bananowy z dodatkiem ziaren jęczmienia). Herbata Mugicha nazywana jest tak w języku japońskim, w mandaryńskim dàmàichá lub màichá lub boricha w języku koreańskim.

Właściwości herbaty Mugicha z prażonych ziaren jęczmienia:

  • nie zawiera kofeiny: mogą ją pić dzieci oraz kobiety w ciąży, pomaga zasypiać,
  • bakteriobójcza: świetnie działa na zęby, hamuje rozwój bakterii oraz zmniejsza ich przyczepność, dzięki temu zapobiega próchnicy,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca lub udaru mózgu,
  • antyoksydacyjna, zawiera przeciwutleniacze,
  • poprawia trawienie (główny powód dla którego jest tak chętnie pita w Japonii),
  • obniża lepkość krwi, dlatego jest wskazana dla osób, które chorują na nadciśnienie,
  • nie zawiera cukru i gasi pragnienie.

Herbatę Mugicha powszechnie pije się jako napój chłodzący w czasie upałów w Japonii, cały rok pija ją się natomiast w Chinach i Korei – na zimno w lecie oraz na gorąco w zimie. W Korei wciąż dusi się ziarna jęczmienia w gorącej wodzie (jest to pierwotny sposób obróbki), natomiast w Japonii można znaleźć ją w postaci herbaty ekspresowej (w torebkach) przygotowane nowoczesną metodą, tj. prażeniem. Prażenie niełuskanego jęczmienia w Korei służy do przygotowania herbaty. Często łączy się jęczmień z pieczoną kukurydzą, której słodycz wspaniale współgra z lekko gorzkim smakiem jęczmienia.

Jak przygotować herbatę Mugicha?

3/4 szklanki przepłukanych ziaren prażonego jęczmienia umieścić w garnku i dolać 2 litry wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 20 minut, aż ziarna osiądą na dnie naczynia. Następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia w temperaturze pokojowej. Można włożyć do lodówki i pić jako herbatę mrożoną! Do herbaty Mugicha można dodać cukier, najczęściej pija się ją z miódem lub cytryną.

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Bancha

Bancha to tradycyjna japońska herbata zielona wytwarzana z liści camelia sinensis głównie na plantacjach zajmujących[...]

Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie

Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]

Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji

Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]

Kopi luwak

Nazwa kopi luwak odnosi się do łaskuna, którego miejscowe ludy zwykły nazywać luwakiem. Natomiast słowo[...]

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z[...]

VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?

W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]

Tea & Coffee World Cup Europe 2014 Warsaw. Warszawa

Zobacz relację z największych światowych targów kawy i herbaty, które odbyły się po raz pierwszy[...]

Quiz o kawie

Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.