Do suszu herbacianego możemy dodać wiele rzeczy. Lista w dzisiejszych czasach jest niemal niewyczerpana, poza wszelkiego rodzaju suszonymi owocowcami, a nawet warzywami, znajdziemy w herbacie korzennej przyprawy oraz zioła i kwiaty w najróżniejszych kombinacjach. Herbaciana oferta specjalistycznych sklepów co i rusz poszerza się o nowe, aromatyzowane mieszanki o fantazyjnych nazwach i zachęcającym wyglądzie. Wśród liści herbaty czarnej, zielonej, białej, a nawet oolong i Pu-Erh pysznią się obok kawałków papai, mango i pomarańczy, główki jaśminu i chryzantemy. Nie zawsze jednak tak było. Początków dodatków do suszu herbacianego poszukiwać musimy w Azji, ponieważ sięgają czasów na długo przed tym, gdy Europejczycy odkryli i pokochali herbaciany napar.
Jaśmin
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu zaznaczyć, że czym innym jest dodatek do herbaty kwiatów jaśminu, a czym innym przesycenie jej aromatem tego kwiatu. Możemy niejednokrotnie rozczarować się sięgając po herbatę z tym dodatkiem, gdy nie poczujemy jaśminowego aromatu. Jaśmin musi być dodany do herbaty w postaci świeżo zerwanych kwiatów, tylko taki bowiem, ma aromat, który może przekazać herbacianym listkom. Po wysuszeniu kwiat jaśminu pozostaje cennym surowcem zielarskim, lecz samego aromatu trudno w nim szukać. Tradycja herbaty jaśminowej liczy sobie już, według niektórych źródeł nawet tysiąc lat. Technika aromatyzowania herbaty, najczęściej zielonej, polega na przekładaniu warstwami świeżych kwiatów jaśminu z suchą herbatą. Wysuszone liście krzewu herbacianego absorbują wilgoć i aromat pochodzące ze świeżych kwiatów. Kwiaty zbiera się wcześnie rano gdy są zamknięte, następnie przechowuje się je w chłodzie do wieczora, kiedy się otwierają i oddają swój cenny aromat. Aromatyzowanie trwa kilka godzin i może być powtarzane kilkukrotnie w przypadku najlepszych herbat. Następnie herbatę znów należy wysuszyć.
Chryzantema
Innym popularnym w Chinach dodatkiem do herbaty jest chryzantema. Jest to kwiat niezwykle ceniony w kulturze Państwa Środka. Tradycyjnie kojarzy się z jesienią kiedy to piją się chryzantemową herbatkę. Możemy znaleźć ją także jako dodatek w suszu herbacianym. Nie tylko poprawia znacznie wygląd mieszanki, ale również wpływa pozytywnie na jej smak. Chryzantema ma przyjemny, lekko miodowy aromat, który doskonale komponuje się z herbatą.
Kwiat lotosu
Trudna do zdobycia w naszym kraju jest inna, popularna w Azji, a szczególnie w Wietnamie herbata aromatyzowana kwiatem lotosu. Pomysł ten wiąże się z herbatą, jaką przygotowywano co rano dla monarchy, zamykając w kwiatach rosnących w ogrodzie susz herbaciany na noc. Rano zbierano z kwiatów rosę i nią zaparzano liście herbaciane, które spędziły noc wewnątrz żywego kwiatu lotosu. Dziś spotkać możemy herbatę aromatyzowaną wielokrotnie na drodze żmudnego i pracochłonnego procesu, którego tajemnicę znają już nieliczni. Szczęściem jest to jedna z flagowych herbat Wietnamu toteż nie musimy się obawiać, że technika jej przygotowania zaginie.
Oryginalne dodatki kwiatowe do herbaty
Innymi, nieco mniej tradycyjnymi aczkolwiek, popularnymi w Europie dodatkami kwiatowymi do herbaty są kwiaty lawendy, róży, rumianku, kocanki piaskowej, malwy sudańskiej, ślazu, słonecznika a nawet krokoszu barwierskiego. Ten ostatni, zwany polskim szafranem, daje herbacie poza ciekawym wyglądem przyjemny, żółty kolor. Często dodatki kwiatowe poza poprawą wyglądu naparu, oraz oczywistym urozmaiceniem aromatu herbaty, mają także znaczenie zielarskie.
Nie powinniśmy się wahać przed przygotowywaniem samodzielnie kwiatowych mieszanek herbacianych, zwłaszcza, że zdobycie suszonych kwiatów jest czasem łatwiejsze niż zakup odpowiednio przygotowanych owoców nadających się do herbacianych mieszanek.
Na koniec warto wspomnieć jeszcze o tradycyjnej herbacie kwitnącej, która jest specyficzną odmianą mieszanki herbaty i kwiatów. Mowa tutaj o kulach przygotowanych z liści herbaty białej skrywających wewnątrz misternie dobraną kompozycje kwiatów, które podczas parzenia rozwijają się w prawdziwy bukiet. Poza walorami artystycznymi herbata ta dostarcza bogatych aromatów kwiatowych, znajdziemy tam często dość egzotyczne kwiaty jak lilie czy kwiaty pomarańczy i osmantusa.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
93 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Tao Chińskiej Herbaty: recenzja książki, opinie
Tao Chińskiej Herbaty, przewodnik praktyczny i kulturalny, autorstwa Ling Yun (wydawnictwo Olesiejuk) to książka o[...]
lip
Herbata zielona Hojicha
Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]
sty
Herbata czarna Lapsang Souchong
Herbata lapsang, czyli oryginalnie po Chińsku Zengshang Xiaozong. Jest to herbata czarna wędzona. Do wędzenia[...]
mar
Ile można pić herbaty dziennie
Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]
lis
Yerba Mate dla początkujących: sposoby parzenia Yerby, rodzaje Yerba Mate
lut
Test yerba mate ekspresowa ze marketu: astra, loyd, pajarito, yer-vita
Przygotowaliśmy ślepy test 8 smaków yerba mate różnych producentów, dostępnych w sklepach. Przetestowaliśmy: Yerba mate[...]
cze
Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]
Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale[...]
mar
Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog
Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]
lis