Do suszu herbacianego możemy dodać wiele rzeczy. Lista w dzisiejszych czasach jest niemal niewyczerpana, poza wszelkiego rodzaju suszonymi owocowcami, a nawet warzywami, znajdziemy w herbacie korzennej przyprawy oraz zioła i kwiaty w najróżniejszych kombinacjach. Herbaciana oferta specjalistycznych sklepów co i rusz poszerza się o nowe, aromatyzowane mieszanki o fantazyjnych nazwach i zachęcającym wyglądzie. Wśród liści herbaty czarnej, zielonej, białej, a nawet oolong i Pu-Erh pysznią się obok kawałków papai, mango i pomarańczy, główki jaśminu i chryzantemy. Nie zawsze jednak tak było. Początków dodatków do suszu herbacianego poszukiwać musimy w Azji, ponieważ sięgają czasów na długo przed tym, gdy Europejczycy odkryli i pokochali herbaciany napar.
Jaśmin
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu zaznaczyć, że czym innym jest dodatek do herbaty kwiatów jaśminu, a czym innym przesycenie jej aromatem tego kwiatu. Możemy niejednokrotnie rozczarować się sięgając po herbatę z tym dodatkiem, gdy nie poczujemy jaśminowego aromatu. Jaśmin musi być dodany do herbaty w postaci świeżo zerwanych kwiatów, tylko taki bowiem, ma aromat, który może przekazać herbacianym listkom. Po wysuszeniu kwiat jaśminu pozostaje cennym surowcem zielarskim, lecz samego aromatu trudno w nim szukać. Tradycja herbaty jaśminowej liczy sobie już, według niektórych źródeł nawet tysiąc lat. Technika aromatyzowania herbaty, najczęściej zielonej, polega na przekładaniu warstwami świeżych kwiatów jaśminu z suchą herbatą. Wysuszone liście krzewu herbacianego absorbują wilgoć i aromat pochodzące ze świeżych kwiatów. Kwiaty zbiera się wcześnie rano gdy są zamknięte, następnie przechowuje się je w chłodzie do wieczora, kiedy się otwierają i oddają swój cenny aromat. Aromatyzowanie trwa kilka godzin i może być powtarzane kilkukrotnie w przypadku najlepszych herbat. Następnie herbatę znów należy wysuszyć.
Chryzantema
Innym popularnym w Chinach dodatkiem do herbaty jest chryzantema. Jest to kwiat niezwykle ceniony w kulturze Państwa Środka. Tradycyjnie kojarzy się z jesienią kiedy to piją się chryzantemową herbatkę. Możemy znaleźć ją także jako dodatek w suszu herbacianym. Nie tylko poprawia znacznie wygląd mieszanki, ale również wpływa pozytywnie na jej smak. Chryzantema ma przyjemny, lekko miodowy aromat, który doskonale komponuje się z herbatą.
Kwiat lotosu
Trudna do zdobycia w naszym kraju jest inna, popularna w Azji, a szczególnie w Wietnamie herbata aromatyzowana kwiatem lotosu. Pomysł ten wiąże się z herbatą, jaką przygotowywano co rano dla monarchy, zamykając w kwiatach rosnących w ogrodzie susz herbaciany na noc. Rano zbierano z kwiatów rosę i nią zaparzano liście herbaciane, które spędziły noc wewnątrz żywego kwiatu lotosu. Dziś spotkać możemy herbatę aromatyzowaną wielokrotnie na drodze żmudnego i pracochłonnego procesu, którego tajemnicę znają już nieliczni. Szczęściem jest to jedna z flagowych herbat Wietnamu toteż nie musimy się obawiać, że technika jej przygotowania zaginie.
Oryginalne dodatki kwiatowe do herbaty
Innymi, nieco mniej tradycyjnymi aczkolwiek, popularnymi w Europie dodatkami kwiatowymi do herbaty są kwiaty lawendy, róży, rumianku, kocanki piaskowej, malwy sudańskiej, ślazu, słonecznika a nawet krokoszu barwierskiego. Ten ostatni, zwany polskim szafranem, daje herbacie poza ciekawym wyglądem przyjemny, żółty kolor. Często dodatki kwiatowe poza poprawą wyglądu naparu, oraz oczywistym urozmaiceniem aromatu herbaty, mają także znaczenie zielarskie.
Nie powinniśmy się wahać przed przygotowywaniem samodzielnie kwiatowych mieszanek herbacianych, zwłaszcza, że zdobycie suszonych kwiatów jest czasem łatwiejsze niż zakup odpowiednio przygotowanych owoców nadających się do herbacianych mieszanek.
Na koniec warto wspomnieć jeszcze o tradycyjnej herbacie kwitnącej, która jest specyficzną odmianą mieszanki herbaty i kwiatów. Mowa tutaj o kulach przygotowanych z liści herbaty białej skrywających wewnątrz misternie dobraną kompozycje kwiatów, które podczas parzenia rozwijają się w prawdziwy bukiet. Poza walorami artystycznymi herbata ta dostarcza bogatych aromatów kwiatowych, znajdziemy tam często dość egzotyczne kwiaty jak lilie czy kwiaty pomarańczy i osmantusa.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
88 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę
Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]
lut
Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]
sie
Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie
Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]
sie
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie
Kawa Peaberry – co musisz wiedzieć
Peaberry, PB, ziarno perłowe czy caracol - wszystkie te nazwy odnoszą się do specyficznej, okrągłej[...]
sty
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]
Herbata z mlekiem i kakao, przepis
Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]
kwi
Yerba Mate dla początkujących
W specjalnym wydaniu Czajnikowego znajdziecie dużo przydatnych informacji o Yerba Mate w szczególności dla początkujących.[...]
wrz