ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Do suszu herbacianego możemy dodać wiele rzeczy. Lista w dzisiejszych czasach jest niemal niewyczerpana, poza wszelkiego rodzaju suszonymi owocowcami, a nawet warzywami, znajdziemy w herbacie korzennej przyprawy oraz zioła i kwiaty w najróżniejszych kombinacjach. Herbaciana oferta specjalistycznych sklepów co i rusz poszerza się o nowe, aromatyzowane mieszanki o fantazyjnych nazwach i zachęcającym wyglądzie. Wśród liści herbaty czarnej, zielonej, białej, a nawet oolong i Pu-Erh pysznią się obok kawałków papai, mango i pomarańczy, główki jaśminu i chryzantemy. Nie zawsze jednak tak było. Początków dodatków do suszu herbacianego poszukiwać musimy w Azji, ponieważ sięgają czasów na długo przed tym, gdy Europejczycy odkryli i pokochali herbaciany napar.

Herbata zielona jaśminowa chulan premium 150g
Herbata zielona jaśminowa chulan premium 150g

Jaśmin

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu zaznaczyć, że czym innym jest dodatek do herbaty kwiatów jaśminu, a czym innym przesycenie jej aromatem tego kwiatu. Możemy niejednokrotnie rozczarować się sięgając po herbatę z tym dodatkiem, gdy nie poczujemy jaśminowego aromatu. Jaśmin musi być dodany do herbaty w postaci świeżo zerwanych kwiatów, tylko taki bowiem, ma aromat, który może przekazać herbacianym listkom. Po wysuszeniu kwiat jaśminu pozostaje cennym surowcem zielarskim, lecz samego aromatu trudno w nim szukać. Tradycja herbaty jaśminowej liczy sobie już, według niektórych źródeł nawet tysiąc lat. Technika aromatyzowania herbaty, najczęściej zielonej, polega na przekładaniu warstwami świeżych kwiatów jaśminu z suchą herbatą. Wysuszone liście krzewu herbacianego absorbują wilgoć i aromat pochodzące ze świeżych kwiatów. Kwiaty zbiera się wcześnie rano gdy są zamknięte, następnie przechowuje się je w chłodzie do wieczora, kiedy się otwierają i oddają swój cenny aromat. Aromatyzowanie trwa kilka godzin i może być powtarzane kilkukrotnie w przypadku najlepszych herbat. Następnie herbatę znów należy wysuszyć.

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea: Suszone kwiatki złocienia
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea: Suszone kwiatki złocienia

Chryzantema

Innym popularnym w Chinach dodatkiem do herbaty jest chryzantema. Jest to kwiat niezwykle ceniony w kulturze Państwa Środka. Tradycyjnie kojarzy się z jesienią kiedy to piją się chryzantemową herbatkę. Możemy znaleźć ją także jako dodatek w suszu herbacianym. Nie tylko poprawia znacznie wygląd mieszanki, ale również wpływa pozytywnie na jej smak. Chryzantema ma przyjemny, lekko miodowy aromat, który doskonale komponuje się z herbatą.

Kwiat lotosu

Trudna do zdobycia w naszym kraju jest inna, popularna w Azji, a szczególnie w Wietnamie herbata aromatyzowana kwiatem lotosu. Pomysł ten wiąże się z herbatą, jaką przygotowywano co rano dla monarchy, zamykając w kwiatach rosnących w ogrodzie susz herbaciany na noc. Rano zbierano z kwiatów rosę i nią zaparzano liście herbaciane, które spędziły noc wewnątrz żywego kwiatu lotosu. Dziś spotkać możemy herbatę aromatyzowaną wielokrotnie na drodze żmudnego i pracochłonnego procesu, którego tajemnicę znają już nieliczni. Szczęściem jest to jedna z flagowych herbat Wietnamu toteż nie musimy się obawiać, że technika jej przygotowania zaginie.

Herbata ziołowa Kwiat lawendy
Herbata ziołowa Kwiat lawendy

Oryginalne dodatki kwiatowe do herbaty

Innymi, nieco mniej tradycyjnymi aczkolwiek, popularnymi w Europie dodatkami kwiatowymi do herbaty są kwiaty lawendy, róży, rumianku, kocanki piaskowej, malwy sudańskiej, ślazu, słonecznika a nawet krokoszu barwierskiego. Ten ostatni, zwany polskim szafranem, daje herbacie poza ciekawym wyglądem przyjemny, żółty kolor. Często dodatki kwiatowe poza poprawą wyglądu naparu, oraz oczywistym urozmaiceniem aromatu herbaty, mają także znaczenie zielarskie.

Nie powinniśmy się wahać przed przygotowywaniem samodzielnie kwiatowych mieszanek herbacianych, zwłaszcza, że zdobycie suszonych kwiatów jest czasem łatwiejsze niż zakup odpowiednio przygotowanych owoców nadających się do herbacianych mieszanek.

Herbata Artystyczna Rozwijająca się Bombonierka Gold
Herbata Artystyczna Rozwijająca się Bombonierka Gold

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o tradycyjnej herbacie kwitnącej, która jest specyficzną odmianą mieszanki herbaty i kwiatów. Mowa tutaj o kulach przygotowanych z liści herbaty białej skrywających wewnątrz misternie dobraną kompozycje kwiatów, które podczas parzenia rozwijają się w prawdziwy bukiet. Poza walorami artystycznymi herbata ta dostarcza bogatych aromatów kwiatowych, znajdziemy tam często dość egzotyczne kwiaty jak lilie czy kwiaty pomarańczy i osmantusa.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Taiping Houkui. Herbata zielona Tai Ping Houkui o wielkich liściach

Taiping Houkui to jedna z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W Chinach jest znana od[...]

Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?

Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]

6 Comments

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Teh Tarik, czyli herbata po Malezyjsku

Dosłownie nazwę teh tarik można przetłumaczyć jako "herbata ciągnięta". Co to oznacza? Chodzi tutaj o[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Zwiastun: Czajnikowy Kocha Gotować

Już wkrótce na kanale Kocham Gotować, który prowadzi Piotr Ogiński, znajdziecie odcinek: Jak zrobić owocowe[...]

Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?

Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]

Xu Ri Dong Sheng: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się

Po zaparzeniu Xu Ri Dong Sheng listki rozwijają się. Pokazuje się czerwony kwiat kwiecie amarantusa[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.