Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Herbata Long Jing (Lung Ching) jest jedną z bardziej znanych chińskich herbat zielonych. Jej nazwa oznacza smoczą studnię. Sama Long Jing wywodzi się z jednej ze wsi o tej samej nazwie, położonej w pięknej okolicy Hangzhou i Jeziora Zachodniego.
Charakterystyczny jest wygląd tej herbaty (listki są spłaszczone), jej smak z wyraźną nutką pieczonych kasztanów oraz to, że podczas parzenia można zaobserwować “smoczy taniec”, czyli ruch pojedynczych listków. Smak herbaty jest bardzo przyjemny i jest to jedna z moich ulubionych herbat, dlatego dzisiaj postanowiłam trochę z nią poeksperymentować.

Składniki do przygotowania herbaty na zimno:
- zielona herbata Longjing w ilości nieco większej niż zwykle, na przykład 2 łyżeczki na kubek
- pół laski cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel Angostury (alkohol)
Oryginalny przepis mówi o zagotowaniu kilku łyżeczek herbaty wraz z laską cynamonu oraz dodaniu kilku kropel Angostury (aromatycznego alkoholu, którego nie posiadam, więc tym razem obyło się bez niego). Nie jestem przekonana co do gotowania zielonej herbaty, więc dodałam laskę cynamonu do parzącej się herbaty. Gdy napar nieco przestygł, dodałam łyżeczkę miodu oraz łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko to zostawiłam na jakiś czas w lodówce, żeby się ładnie schłodziło.

Herbata zielona Long Jing jako herbata izotoniczna
Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny (czyli taki, który pomaga nawadniać organizm i wyrównywać poziom elektrolitów) postanowiłam przygotować właśnie na jej bazie. Taki napój bardzo dobrze gasi pragnienie i przyczynia się do prawidłowego nawodnienia, co jest ważne zwłaszcza podczas upałów, wysiłku fizycznego czy zwiększonego obciążenia organizmu. Świetnie nadaje się na letnie wędrówki lub wypady na plażę.
Składniki do przygotowania herbaty izotonicznej:
- zielona herbata Long Jing w ilości 2 łyżeczek na kubek
- 1-2 łyżeczki miodu
- kilka kropel soku z cytryny
- listek świeżej mięty

Herbatę przygotowujemy jak zwykle (80 stopni, 3-4 minuty). Po zaparzeniu dodajemy miód oraz sok z cytryny, pozostawiamy do wystygnięcia i chłodzimy.

Oba przepisy są bardzo proste oraz szybkie w wykonaniu, smaczne i orzeźwiające. Herbata Longjing ma smak który według mnie bardzo fajnie uzupełnia się cynamonem, cytryną lub miodem- w sam raz na lato.

Od autorki: Oryginalne przepisy pochodzą z książki “Herbata. Eliksir młodości, smaku i dobrego samopoczucia”, jednak zostały przeze mnie zmodyfikowane.
Poznaj produkty czajnikowy.pl
Herbata czysta
189 Produkty
Herbata aromatyzowana
82 Produkty
Herbata zielona Matcha
16 Produkty
Herbata czerwona
10 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
91 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
38 Produkty
Przeczytaj również
Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia
W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]
gru
Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie
Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]
cze
Ile ekstraktu z herbaty jest w filiżance herbaty?
Ekstrakt, czyli wyciąg może być płynny, gęsty lub suchy. Do potrzeb przemysłu używa się suchego,[...]
2 Comments
kw.
Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?
Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]
lip
Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę
Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]
cze
Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee
Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]
kw.
Herbata relaksująca i odprężająca
Wielu z nas zmaga się ze stresem, o który w ostatnich czasach nietrudno. Stres natomiast[...]
lis
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj