Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha, właściwości herbaty zielonej, produkcja herbaty zielonej

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do produkcji używa się tych samych plantacji, na których sadzi się Senchę, ale liście zbiera się dopiero przy drugim zbiorze. Jest to zbiór letni, jesienny, a nawet zimowy. Bancha uchodzi za herbatę gorszej jakości w porównanu z Senchą, ale jest ceniona za wiele swoich właściwości.

Zielona herbata Bancha składa się z większych, bardziej mięsistych liści, a więc daje troszkę mniej aromatyczny i uboższy w kofeinę napar, ale ma bardzo przyjemny smak.

Zielona herbata Bancha posiada odczyn lekko zasadowy, dzięki czemu poprawia pracę jelit i odkwasza organizm. Jest też świetna na ukąszenia. Podobno w Japonii używa jej się do łagodzenia po oparzeniu meduzą. U nas warto spróbować po ukąszeniu komarów.

Zielona herbata Bancha ogranicza również wydzielanie kwasu żołądkowego oraz neutralizuje go. Dlatego warto ją pić przy zgadze albo nadkwasocie. Dodatkowo nie zawiera za dużo kofeiny, dlatego może być pita przez dzieci.

Herbata zielona Bancha Arashiyama
Herbata zielona Bancha Arashiyama

Zielona herbata Bancha ma postać podłużnych igiełek, są to listki zwinięte wzdłuż, spłaszczone.


Dodaj komentarz