Herbatę należy parzyć czystą wodą, bez cukru czy mleka. Dodatki tego typu źle wpływają na jakość parzenia. Dodatek cukru – na przykład – zmienia gęstość wody sprawiając, że trudniej wsiąka w suche liście herbaciane i wydobywa z nich esencję. Może zatem nieco dziwić pomysł na herbatę parzoną za pomocą soku, ale okazuje się, że rozwiązanie to nie tylko jest możliwe i daje wyraźny i aromatyczny napar, ale również pozwala nam odkryć w herbacie nowe możliwości.
Tego typu napój można potraktować jako rodzinny, świąteczny poncz bezalkoholowy. Można nim także z powodzeniem zastąpić wigilijny kompot.
Przepis na świąteczną herbatę
- 1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu waniliowego lub cukru waniliowego), 3 goździki, kawałek gałki muszkatołowej (około 1/4), 3 laski cynamonu.
- Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać łyżkę mocnej, czarnej herbaty i naparzać pod przykryciem 3-5 minut po czym odcedzić.
- Podawać w szklance z laską cynamonu, kawałkami jabłka (plastrami suchego lub świeżego według gustu). Ozdobić polecamy lizakiem w kształcie laski oraz rodzynkami.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
226 Produkty
Herbata aromatyzowana
80 Produkty
Herbata zielona matcha
23 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
105 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea
Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]
kwi
Yerba Mate Yer-Vita: co ja piję
Ostatnio wpadło mi w ręce opakowanie ekspresowej Yerba Mate Yer-Vita. Jako ciekawostkę przedstawiam Wam opis[...]
cze
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę – przewodnik
Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę – przewodnik Yerba Mate na zimno (Terere) Terere to klasyczny[...]
kwi
Czarna herbata: właściwości negatywne
Ogólnie rzecz ujmując herbata, jak i wszystko co jemy czy pijemy, może mieć negatywne skutki[...]
sie
Chakin
Chakin to mały, prostokątny ręczniczek wykonany zwykle z bawełny służący do przecierania naczyń i akcesoriów[...]
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Leczenie herbatą. Naturalne remedia tradycyjnej medycyny chińskiej. Recenzja książki
Sto sześćdziesiąt stron podzielono na dwie części. W pierwszej możemy poczytać co nieco o samej[...]
1 Comments
sie
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz