Herbatę należy parzyć czystą wodą, bez cukru czy mleka. Dodatki tego typu źle wpływają na jakość parzenia. Dodatek cukru – na przykład – zmienia gęstość wody sprawiając, że trudniej wsiąka w suche liście herbaciane i wydobywa z nich esencję. Może zatem nieco dziwić pomysł na herbatę parzoną za pomocą soku, ale okazuje się, że rozwiązanie to nie tylko jest możliwe i daje wyraźny i aromatyczny napar, ale również pozwala nam odkryć w herbacie nowe możliwości.
Tego typu napój można potraktować jako rodzinny, świąteczny poncz bezalkoholowy. Można nim także z powodzeniem zastąpić wigilijny kompot.
Przepis na świąteczną herbatę
- 1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu waniliowego lub cukru waniliowego), 3 goździki, kawałek gałki muszkatołowej (około 1/4), 3 laski cynamonu.
- Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać łyżkę mocnej, czarnej herbaty i naparzać pod przykryciem 3-5 minut po czym odcedzić.
- Podawać w szklance z laską cynamonu, kawałkami jabłka (plastrami suchego lub świeżego według gustu). Ozdobić polecamy lizakiem w kształcie laski oraz rodzynkami.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Porównanie japońskiej i chińskiej Senchy
Wizualne porównanie zielonej herbaty: japońskiej (z lewej) i chińskiej (z prawej) Senchy.
lut
Ekologiczne uprawy herbaty a klimat
Herbata lubi wilgoć, dobrze się czuje porastając mgliste wzgórza i tam też daje najbardziej ceniony[...]
cze
Gatunki i odmiany herbaty
Często możemy spotkać na opakowaniu herbaty (zwłaszcza indyjskiej) przy jej nazwie oznaczenia CL lub Ch.[...]
maj
Narzędzia do gongfu cha, ceremonii herbaty. Do czego służą akcesoria?
Technika parzenia zwana z chińskiego gongfu cha to sposób parzenia herbaty zaliczany do technik wschodnich.[...]
kwi
Herbata sprzed Światła, Herbata sprzed Czystej Jasności, Herbata sprzed Ognia
Herbaty zebrane przed 4-5 kwietnia (w zależności od roku: 105 dzień po przesileniu zimowym) są[...]
lip
Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie
Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]
gru
Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?
Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]
maj
Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha
Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]
cze