Herbatę należy parzyć czystą wodą, bez cukru czy mleka. Dodatki tego typu źle wpływają na jakość parzenia. Dodatek cukru – na przykład – zmienia gęstość wody sprawiając, że trudniej wsiąka w suche liście herbaciane i wydobywa z nich esencję. Może zatem nieco dziwić pomysł na herbatę parzoną za pomocą soku, ale okazuje się, że rozwiązanie to nie tylko jest możliwe i daje wyraźny i aromatyczny napar, ale również pozwala nam odkryć w herbacie nowe możliwości.
Tego typu napój można potraktować jako rodzinny, świąteczny poncz bezalkoholowy. Można nim także z powodzeniem zastąpić wigilijny kompot.
Przepis na świąteczną herbatę
- 1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu waniliowego lub cukru waniliowego), 3 goździki, kawałek gałki muszkatołowej (około 1/4), 3 laski cynamonu.
- Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut.
- Zdjąć z ognia, dodać łyżkę mocnej, czarnej herbaty i naparzać pod przykryciem 3-5 minut po czym odcedzić.
- Podawać w szklance z laską cynamonu, kawałkami jabłka (plastrami suchego lub świeżego według gustu). Ozdobić polecamy lizakiem w kształcie laski oraz rodzynkami.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
177 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Herbata Bio Chai Latte, opinie
Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]
lip
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Naczynia do Yerba Mate z owoców: Wyniki Konkursu
Dziękujemy Wszystkim za przesłane prace konkursowe, wszystkie trzymają naprawdę bardzo dobry poziom. Niestety nagroda główna[...]
cze
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Co pije Tatar? Herbata Tatarska
Herbata Tatarska. Zagotować mleko (100 ml) i wodę (100 ml) w różnych naczyniach. Do gotującej[...]
wrz
Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie
Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]
wrz
Skąd pochodzi herbata? Birma czy Chiny?
Skąd pochodzi herbata? Jej początki umiejscawia się w obrębie dzisiejszej Mjanmy, a niegdysiejszej Birmy, w[...]
kwi