Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Trwają prace serwisowe, strona może czasem zwalniać. Za utrudnienia przepraszamy.


Herbata świąteczna z jabłkiem, wanilią i gałką muszkatołową

Herbatę należy parzyć czystą wodą, bez cukru czy mleka. Dodatki tego typu źle wpływają na jakość parzenia. Dodatek cukru – na przykład – zmienia gęstość wody sprawiając, że trudniej wsiąka w suche liście herbaciane i wydobywa z nich esencję. Może zatem nieco dziwić pomysł na herbatę parzoną za pomocą soku, ale okazuje się, że rozwiązanie to nie tylko jest możliwe i daje wyraźny i aromatyczny napar, ale również pozwala nam odkryć w herbacie nowe możliwości.

Tego typu napój można potraktować jako rodzinny, świąteczny poncz bezalkoholowy. Można nim także z powodzeniem zastąpić wigilijny kompot.

Przepis na świąteczną herbatę

  • 1/2 litra klarownego soku jabłkowego wlać do garnka, wrzucić otwartą laskę wanilii (można użyć syropu waniliowego lub cukru waniliowego), 3 goździki, kawałek gałki muszkatołowej (około 1/4), 3 laski cynamonu.
  • Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 – 10 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać łyżkę mocnej, czarnej herbaty i naparzać pod przykryciem 3-5 minut po czym odcedzić.
  • Podawać w szklance z laską cynamonu, kawałkami jabłka (plastrami suchego lub świeżego według gustu). Ozdobić polecamy lizakiem w kształcie laski oraz rodzynkami.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok


Dodaj komentarz