Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Trwają prace serwisowe, strona może czasem zwalniać. Za utrudnienia przepraszamy.


Przepis na świąteczną kawę z kminkiem

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej kawy i wsłuchiwać się w delikatne tykanie ściennego zegara. W powietrzu unosi się zapach pieczonych pierników i skórki pomarańczy, który miesza się ze świeżym żywicznym aromatem drzewka choinkowego…

Od świątecznej kawy powinno wymagać się trzech rzeczy: powinna rozgrzewać, być kaloryczna i przenosić nas zapachem do lat, gdy jako dzieci oczekiwaliśmy z niecierpliwością pierwszej gwiazdy. Znajdą się więc w niej:

  • czekolada – która uzupełni kalorie po mroźnym dni spędzonym poza domem,
  • papryczka chilli – mimo iż nie kojarzy się ze świętami, pomoże się rozgrzać i nabrać rumieńców,
  • przyprawy – podręczny zapach świąt ukryty w sproszkowanej formie,
  • pomarańcza – złoty promyk owocowego odświeżenia dla całej kompozycji.

Do przygotowania potrzeba:

  • świeżo zaparzonej kawy,
  • płynnej czekolady (przygotowana wcześniej z czekolady i śmietanki),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta zmielonej papryczki chilli,
  • wywaru z suszonych plastrów pomarańczy,
  • świeżo startej skórki pomarańczy.

A jeżeli nie chcecie kalorycznej świątecznej kawy, polecamy przepis na zdrową kawę z dodatkiem prażonego kminku, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.


Dodaj komentarz