ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Chłodne zimowe wieczory i zbliżające się Święta Bożego narodzenia, nastrajają do tego, usiąść przy kominku z kubkiem gorącej kawy i wsłuchiwać się w delikatne tykanie ściennego zegara. W powietrzu unosi się zapach pieczonych pierników i skórki pomarańczy, który miesza się ze świeżym żywicznym aromatem drzewka choinkowego…

Przepis na świąteczną kawę

Od świątecznej kawy powinno wymagać się trzech rzeczy: powinna rozgrzewać, być kaloryczna i przenosić nas zapachem do lat, gdy jako dzieci oczekiwaliśmy z niecierpliwością pierwszej gwiazdy. Znajdą się więc w niej:

  • czekolada – która uzupełni kalorie po mroźnym dni spędzonym poza domem,
  • papryczka chilli – mimo iż nie kojarzy się ze świętami, pomoże się rozgrzać i nabrać rumieńców,
  • przyprawy – podręczny zapach świąt ukryty w sproszkowanej formie,
  • pomarańcza – złoty promyk owocowego odświeżenia dla całej kompozycji.

Do przygotowania potrzeba:

  • świeżo zaparzonej kawy,
  • płynnej czekolady (przygotowana wcześniej z czekolady i śmietanki),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta zmielonej papryczki chilli,
  • wywaru z suszonych plastrów pomarańczy,
  • świeżo startej skórki pomarańczy.

A jeżeli nie chcecie kalorycznej świątecznej kawy, polecamy przepis na zdrową kawę z dodatkiem prażonego kminku, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Sztuka herbaciana a filozofia

Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]

Kompost z torebek herbaty

Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]

Czym różni się parzenie herbaty po turecku a herbata z samowara?

Technik parzenia herbaty jest wiele i trudno się spierać co do tego czy są poprawne[...]

Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela

Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]

2 Comments

Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh

Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]

Mrożona Herbata Ice Tea z Yerba Mate jak Piwo

Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Yerba Mate, dodajemy lód i zalewamy zimną wodą. Czekamy[...]

Yerba mate guampa

Guampa to naczynie do picia yerba mate w wersji tereré czyli zaparzonej na zimno. Wykonane[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.