Parzenie herbaty zielonej na zimno. Shinobicha

Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu herbacianego lodem. Niekiedy praktykuje się przeprowadzenie pierwszego parzenia herbaty w normalny sposób, a dopiero drugie parzenie robi się sposobem shinobicha. Również samo parzenie herbaty lodem może odbywać się rozmaicie w zależności od okoliczności i preferencji. Można zasypać lodem susz w gaiwanie lub shiboridashi i zlewać do czarki lub spijać wprost z naczynia wszystko co się rozpuściło.

Można także zasypać lodem herbatę w czajniczku i zaczekać do całkowitego roztopienia się lodu, a następnie rozlać do czarek powstały napar. Istotą przygotowania herbaty za pomocą lodu jest wydobycie z niej innej kompozycji składników. W herbacie obecne są substancje, które wydobyć z liści można jedynie w wysokiej temperaturze. Napar przygotowany w niskiej temperaturze cechuje się większą słodyczą i zawartością umami.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu oraz ilość potrzebnych sztuk.