Parzenie herbaty zielonej na zimno. Czym jest shinobicha?
Shinobicha jest to sposób parzenia szlachetnych i wysokogatunkowych herbat w Japonii polegający na zasypaniu suszu herbacianego lodem. Niekiedy praktykuje się przeprowadzenie pierwszego parzenia herbaty w normalny sposób, a dopiero drugie parzenie robi się sposobem shinobicha. Również samo parzenie herbaty lodem może odbywać się rozmaicie w zależności od okoliczności i preferencji. Można zasypać lodem susz w gaiwanie lub shiboridashi i zlewać do czarki lub spijać wprost z naczynia wszystko co się rozpuściło.
Można także zasypać lodem herbatę w czajniczku i zaczekać do całkowitego roztopienia się lodu, a następnie rozlać do czarek powstały napar. Istotą przygotowania herbaty za pomocą lodu jest wydobycie z niej innej kompozycji składników. W herbacie obecne są substancje, które wydobyć z liści można jedynie w wysokiej temperaturze. Napar przygotowany w niskiej temperaturze cechuje się większą słodyczą i zawartością umami.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
214 Produkty
Herbata aromatyzowana
78 Produkty
Herbata zielona matcha
21 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
5 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
98 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
37 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czarna Hawajski Koktajl, opinie
Hawajski Koktajl pachnie bardzo słodko. Czuję papaję i troszkę ananasa, ale takiego zdecydowanie słodkiego. Kolor[...]
cze
Jak zrobić mrożoną herbatę w pół minuty
Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]
lip
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj
Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji
W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]
1 Comments
paź
Dong Ding, Tung-ting
Herbata niebieska (turkusowa) oolong produkowana na Tajwanie. Uznana za jedną z lepszych tajwańskich herbat. Pierwsze[...]
mar
Czerwona herbata: właściwości i odchudzanie
W praktyce jako pogromca tłuszczu herbata czerwona, co dowiedziono naukowo, pozwala w ciągu miesiąca regularnego[...]
4 Comments
mar
Rodzaje Yerba Mate
Samą yerba mate można obecnie spotkać nie tylko w wielu markach ale również w wielu[...]
wrz