Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na zachód i samo słowo maghreb oznacza właśnie zachód. Kraje te, czyli Maroko, Algieria, Mauretania i Tunezja, słyną z bardzo charakterystycznej herbaty miętowej. Herbata ta najczęściej znana jest pod nazwą herbaty po Marokańsku, czyli prezentowanej już przez nas wcześniej herbaty zielonej gunpowder z dodatkiem mięty i cukru. Zwróćmy uwagę, że czasem herbata taka nazywana jest właśnie Maghrebi co pozwala sądzić iż jest ona wspólna dla wszystkich krajów północno-zachodniej Afryki. Rzeczywiście tak jest.
Picie gorącej herbaty w upalne dni
Rola herbaty w tych krajach jest szeroka. Nie tylko jest to coś co pozwala cementować międzyludzkie więzi, i nie chodzi tylko o rodzinę i przyjaciół ale także o nawiązywanie znajomości z obcymi ludźmi. Picie herbaty, czasochłonne i powolne jest czasem odpoczynku i relaksu, orzeźwienia. Sama zaś herbata, mimo bezlitosnych upałów, serwowana jest gorąca co tylko pozornie wydaje nam się być katorgą. Picie gorących napojów przy wysokiej temperaturze pozwala lepiej gospodarować wodą w naszym ciele i unikać skoków temperatury. Herbata ciepła zwyczajnie lepiej nas nawadnia i orzeźwia niż zimna, która daje orzeźwienie jedynie pozorne.
Jeśli przyjrzymy się bliżej miętowej herbacie w różnych krajach maghrebu okaże się, że tylko pozornie jest to jedna i ta sama herbata.
Herbata w Tunezji
Wybierzemy się w podróż do Tunezji. Tutaj możemy wyraźnie zobaczyć, że miętowa herbata nie zawsze jest taka sama. Przypomnijmy, herbata po marokańsku jest to mocny napar herbaty gunpowder będącej tradycyjną herbatą zieloną z Chin. Do naparu dodaje się liści mięty oraz sporo cukru. Herbatę taką serwuje się w charakterystycznym, srebrnym czajniczku z bogato malowanymi szklaneczkami. Herbata tradycyjnie jest nalewana z wysoka by jej powierzchnia się spieniła tworząc tak zwany turban. Tymczasem w Tunezji jako podstawy i bazy herbacianej napoju używa się nie tylko zielonej herbaty ale także czarnej. Okazuje się, że równolegle funkcjonują dwa różne napoje bardzo do siebie podobne. Inna różnica jaką możemy spotkać to metoda słodzenia. W Tunezji może to być miód, a nie cukier. Kolejna bardzo ważna różnica, wręcz najbardziej zauważalna to dodatek orzeszków piniowych, które wsypane na koniec do szklaneczki powinny wraz z miętą utworzyć warstwę na powierzchni.
Możemy zatem stwierdzić, że nie ma jednolitego przepisu na herbatę po Tunezyjsku ponieważ ta będąc mniej lub bardziej wspólna dla całego Maghrebu różni się w detalach. Skoro tak, to znaczy, że moglibyśmy przygotować herbatę tak, by możliwie maksymalnie różniła się od Marokańskiej kuzynki i co za tym idzie była bardziej regionalna dla samej Tunezji.
Przepis na miętową herbatę z orzeszkami piniowymi
Polecamy herbatę po Tunezyjsku przygotować następująco. Zaparzamy intensywny napar herbaty czarnej. Dla konsekwencji powinna być chińska skoro wersja zielona jest z Chin. Gdy uzyskamy intensywny napar osładzamy go intensywnie miodem lecz unikamy mieszania łyżką lecz łączymy miód z herbatą w typowy dla północnej Afryki sposób czyli poprzez wielokrotne przelanie naparu z czajniczka do szklanki i z powrotem. Następnie umieszczamy w szklaneczkach świeże liście mięty i zalewamy je herbatą. Pozostawiamy następnie na kilka minut by aromat mięty przeszedł do naparu. Na koniec ozdabiamy herbatę kilkoma orzeszkami piniowymi.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
171 Produkty
Herbata aromatyzowana
74 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
87 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
33 Produkty
Przeczytaj również
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis
Dzika biała herbata Yunnan Wild Tea Buds
Yunnan Wild Buds zaskakuje smakiem, nie jest podobna do białych herbat, które piłam wcześniej. Doskonale[...]
paź
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar
Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis
Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]
gru
Herbata czarna Indyjski Specjał, opinie
W smaku Indyjski specjał jest przede wszystkim herbaciany, zdecydowanie na pierwszy plan wybija się lekka[...]
cze
Lawenda. Napar z lawendy. Przepis na lemoniadę z lawendy
Lato to czas wypoczynku, ładowania baterii i relaksu. Dlatego dzisiaj zapraszam na napar lawendowy -[...]
2 Comments
lip
Jak zrobić dobrą kawę? 5 porad i wskazówek
Istotne jest jednak zrozumienie, że parzenie kawy to umiejętność wydobycia z ziarna odpowiedniej ilości substancji.[...]
1 Comment
kwi