Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na zachód i samo słowo maghreb oznacza właśnie zachód. Kraje te, czyli Maroko, Algieria, Mauretania i Tunezja, słyną z bardzo charakterystycznej herbaty miętowej. Herbata ta najczęściej znana jest pod nazwą herbaty po Marokańsku, czyli prezentowanej już przez nas wcześniej herbaty zielonej gunpowder z dodatkiem mięty i cukru. Zwróćmy uwagę, że czasem herbata taka nazywana jest właśnie Maghrebi co pozwala sądzić iż jest ona wspólna dla wszystkich krajów północno-zachodniej Afryki. Rzeczywiście tak jest.
Picie gorącej herbaty w upalne dni
Rola herbaty w tych krajach jest szeroka. Nie tylko jest to coś co pozwala cementować międzyludzkie więzi, i nie chodzi tylko o rodzinę i przyjaciół ale także o nawiązywanie znajomości z obcymi ludźmi. Picie herbaty, czasochłonne i powolne jest czasem odpoczynku i relaksu, orzeźwienia. Sama zaś herbata, mimo bezlitosnych upałów, serwowana jest gorąca co tylko pozornie wydaje nam się być katorgą. Picie gorących napojów przy wysokiej temperaturze pozwala lepiej gospodarować wodą w naszym ciele i unikać skoków temperatury. Herbata ciepła zwyczajnie lepiej nas nawadnia i orzeźwia niż zimna, która daje orzeźwienie jedynie pozorne.
Jeśli przyjrzymy się bliżej miętowej herbacie w różnych krajach maghrebu okaże się, że tylko pozornie jest to jedna i ta sama herbata.
Herbata w Tunezji
Wybierzemy się w podróż do Tunezji. Tutaj możemy wyraźnie zobaczyć, że miętowa herbata nie zawsze jest taka sama. Przypomnijmy, herbata po marokańsku jest to mocny napar herbaty gunpowder będącej tradycyjną herbatą zieloną z Chin. Do naparu dodaje się liści mięty oraz sporo cukru. Herbatę taką serwuje się w charakterystycznym, srebrnym czajniczku z bogato malowanymi szklaneczkami. Herbata tradycyjnie jest nalewana z wysoka by jej powierzchnia się spieniła tworząc tak zwany turban. Tymczasem w Tunezji jako podstawy i bazy herbacianej napoju używa się nie tylko zielonej herbaty ale także czarnej. Okazuje się, że równolegle funkcjonują dwa różne napoje bardzo do siebie podobne. Inna różnica jaką możemy spotkać to metoda słodzenia. W Tunezji może to być miód, a nie cukier. Kolejna bardzo ważna różnica, wręcz najbardziej zauważalna to dodatek orzeszków piniowych, które wsypane na koniec do szklaneczki powinny wraz z miętą utworzyć warstwę na powierzchni.
Możemy zatem stwierdzić, że nie ma jednolitego przepisu na herbatę po Tunezyjsku ponieważ ta będąc mniej lub bardziej wspólna dla całego Maghrebu różni się w detalach. Skoro tak, to znaczy, że moglibyśmy przygotować herbatę tak, by możliwie maksymalnie różniła się od Marokańskiej kuzynki i co za tym idzie była bardziej regionalna dla samej Tunezji.
Przepis na miętową herbatę z orzeszkami piniowymi
Polecamy herbatę po Tunezyjsku przygotować następująco. Zaparzamy intensywny napar herbaty czarnej. Dla konsekwencji powinna być chińska skoro wersja zielona jest z Chin. Gdy uzyskamy intensywny napar osładzamy go intensywnie miodem lecz unikamy mieszania łyżką lecz łączymy miód z herbatą w typowy dla północnej Afryki sposób czyli poprzez wielokrotne przelanie naparu z czajniczka do szklanki i z powrotem. Następnie umieszczamy w szklaneczkach świeże liście mięty i zalewamy je herbatą. Pozostawiamy następnie na kilka minut by aromat mięty przeszedł do naparu. Na koniec ozdabiamy herbatę kilkoma orzeszkami piniowymi.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]
lut
Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy
Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]
sie
Nestea Lemon Light: opinie, recenzja
Nestea Light Lemon ma przyjemny lekko brązowy kolor… niestety na tym kończą się przyjemności. Chyba,[...]
kwi
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte: Test Argentyńskich Yerba Mate
Cruz De Malta, Amanda, Rosamonte - Test Yerba Mate. Porównanie trzech najpopularniejszych na polskim rynku[...]
mar
Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]
Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale[...]
mar
Herbata jaśminowa
Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]
cze
Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)
Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się[...]
sie
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz