ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Szerbet nie powinien być mylony z sorbetem, choć oba te przysmaki mają wiele wspólnego. Szerbet to napój popularny w Turcji i Iranie. Podobno pochodzi z Persji i pijany jest szczególnie chętnie podczas Ramadanu. Mówi się też, że zastępuje alkohol u ortodoksyjnych muzułmanów. Stąd tradycja każe go pić z okazji urodzenia się dziecka. Jest też specjalny szerbet zaręczynowy.

Z czego składa się szerbet?

Pomysłów i przepisów na szerbet znaleźć można wiele. Jest to napój bazujący na owocowych sokach, wodach kwiatowych, cukrze i korzennych przyprawach. Znajdziemy więc szerbety różane, wiśniowe, cytrynowe i przede wszystkim z granatu. Legenda głosi, że Sulejman Wspaniały gdy cierpiał z pragnienia w upalny dzień został poczęstowany szklaneczką szerbetu. Napój przyniósł mu takie ukojenie i przyjemność, że opróżnioną szklaneczkę zwrócił wypełniwszy ją złotem w podzięce.

Herbata ziołowa Hibiskus Karkade
Herbata ziołowa Hibiskus Karkade

Jak zrobić szerbet?

Jak przygotować sobie samodzielnie szerbet na upalne dni? Zważywszy na ogromną gamę różnych szerbetów nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i wymyślić swoją własną recepturę. Dość powiedzieć, że przeszukując meandry internetu trudno trafić na dwa takie same przepisy.

Najsmaczniejszy szerbet jaki udało się nam przygotować bazuje na hibiskusie, który to – sam nie będąc herbatą – często zaliczany jest w poczet herbacianych napojów. Hibiskus jest popularny w krajach muzułmańskich, gdzie serwuje się go w postaci napoju zwanego karkade z dużą ilością cukru. Wśród składników szerbetu często pojawiają się korzenne dodatki takie jak kardamon i cynamon. Najwięcej smaku wydobyć można z nich podczas gotowania. Zabieg ten kojarzy się z indyjską masala chai i tak też postanowiliśmy go potraktować. O ile masalę przygotowuje się gotując w mleku korzenie oraz czarną herbatę, o tyle nasz szerbet przygotujemy bez mleka, a herbatę zastąpimy hibiskusem. Polecamy w tym celu użyć już gotowej mieszanki do masala chai lub samemu zaopatrzyć się w kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbić je w moździerzu.

Przepis na szerbet

  • Kardamon i cynamon oraz inne ulubione przyprawy i rozbijamy w moździerzu.
  • Łyżkę takiej mikstury gotujemy w pół litrze wody z łyżką hibiskusa.
  • Po dziesięciu minutach przecedzamy odwar do dzbanka. Dodajemy sok z połowy cytryny i szklankę soku z granatu.
  • Całość słodzimy miodem lub zwykłym cukrem. Dodajemy także wodę różaną w ilości około 100ml.
  • Powstałą miksturę chłodzimy i serwujemy z lodem.

Warto ją także rozcieńczyć wodą dla uzyskania odpowiednio orzeźwiającej proporcji. Osobiście uważamy nierozcieńczony szerbet za trochę zbyt ciężki jak na tonizujący napój na upały. Zamiast wody można użyć ogromnej ilości lodu. Wystarczy szklankę wypełnić kostkami i zalać je szerbetem. Napój taki zdecydowanie sprawdzi się w upalne dni, a gdy jeszcze podamy go z typowymi tureckimi słodkościami takimi jak chałwa, pismaniye czy lokum, z pewnością poczujemy się jak w Turcji.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Selecta. Opinie

Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]

Herbata miętowa – jak zrobić, ile można pić?

Najczęściej mówi się o tym, że miętowy napar poprawia apetyt, jest żółciopędny, poprawia trawienie, rozkurcza[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Herbata zielona Shincha

Shincha to nazwa pierwszego wiosennego zbioru herbat w Japonii, a jednocześnie nazwa herbaty pochodzącej z[...]

Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?

Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]

Anhui, prowincja w Chinach

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach w dorzeczu Jangcy i Huang He. Ważne miejsce uprawy[...]

Jaki wybrać cybuch do fajki wodnej?

Na rynku jest duży wybór różnego rodzaju cybuchów, a kiedyś na pewno nadejdzie taki dzień[...]

Portugalska herbata. Herbata z Azorów

Pierwsze swoje własne plantacje herbaciane Portugalczycy założyli jednak nie na Azorach lecz w Brazylii, w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.