Powiadom mnie! Wpisz swój email, a my damy Ci znać, kiedy produkt będzie dostępny.
Email Ilość Twój e-mail zostanie wykorzystany tylko do powiadomienia Cię o dostępności.
Zamów książkę "Yerba mate w tydzień" samą lub w zestawie i użyj kuponu na darmową wysyłkę kurierem: 100%mate

Archiwum kategorii: Czajnikowy TV

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa zbożowa - najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar z wypalonych ziaren kawowca, lecz bogata gama różnego rodzaju kaw, które możemy zbiorczo nazwać „zbożowymi”. Trzeba

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go stać, a naciąganiem turystów i skupieniu wyłącznie na pieniądzach.

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza?

Ranking kawy ze stacji benzynowych: która jest najlepsza i najgorsza? Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się jedynym miejscem, w którym możemy sięgnąć po kubek aromatycznej kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy test, aby sprawdzić jakość serwowanych naparów oraz odpowiedzieć na pytanie, które stacje szczególnie zasługują na to, […]

Jak opisać smak herbaty? Porady – analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady - analiza sensoryczna (część 3)

Jak opisać smak herbaty? Porady (część 3) Pierwsze ocenie poddane zostają suche liście. Po pierwsze ocenia się jakość herbaty opisując stan liści. Jeśli opisujemy herbatę o wysokiej i znanej jakości powinniśmy mimo to kilka słów poświęcić na opis ich kształtu i ogólnego wyglądu. Tutaj zwrócić trzeba uwagę na kilka cech świadczących o wysokiej jakości herbaty. […]

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Analiza sensoryczna: jak degustować herbatę? (część 2)

Napar niezbędny do degustacji przygotować należy w specjalnym, standaryzowanym naczyniu które z angielskiego nazywa się cuptasterem. Napar danej herbaty musi zostać przygotowany dwukrotnie.

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim

Przepis na baton energetyczny z ostrokrzewem paragwajskim

Power baton to słodka przekąska, która ma nas postawić na nogi i dodać nam energii. Nie musimy być sportowcami by pozwolić sobie na takiego batonika. Jest to świetne rozwiązanie na mały głód, który dopada nas niespodzianie w trakcie dnia.

Portugalska herbata. Herbata z Azorów

Portugalska herbata. Herbata z Azorów

Pierwsze swoje własne plantacje herbaciane Portugalczycy założyli jednak nie na Azorach lecz w Brazylii, w Rio de Janeiro, gdzie mieścił się ówczesny dwór króla Portugalii.

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Herbata z Tunezji - przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na zachód i samo słowo maghreb oznacza właśnie zachód.

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem

Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w smaku od normalnego intensywnego zaparzenia

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Po czym poznać, że matero i yerba mate jest spleśniałe? Test

Wiele osób pyta i zastanawia się po jakim czasie matero pełne liści ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate) pleśnieje. Poddaliśmy 7 dniowemu testowi matero wykonane z owocu tykwy.

Test herbaty ze Starbucksa (Teavana)

Test herbaty ze Starbucksa

Na Wasze życzenie sprawdziliśmy jak smakują herbaty z kawiarni Starbucks Coffee (Teavana). Czy herbata w Starbucksie jest smaczna i wysokiej jakości? Jak podają herbatę w Starbucksie?

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty? Czy drugie, trzecie parzenie można zrobić po całodniowej przerwie? Często pytacie również: czy raz zaparzona herbata wieczorem nadaje się do kolejnego parzenia następnego dnia rano?

Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)

Degustator herbaty - analiza sensoryczna (część 1)

Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą sprawę, każdy kto w sposób świadomy pije herbatę i delektuje się nią jest amatorem sensorystą.

Herbata wyprodukowana w Szkocji

Herbata wyprodukowana w Szkocji

W 2014 roku na rynek trafiła pierwsza herbata wyprodukowana w Szkocji. Była dość droga z powodu niewielkiej produkcji oraz swego rodzaju ekskluzywności towaru. Jej cena wynosiła wtedy około 10000 zł za kilogram.

Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia. Najlepszym materiałem będzie szkło, dające łatwą możliwość umycia i wyparzenia. Przelanie wrzątkiem naczynia, jest bardzo ważnym procesem, od którego zawsze należy zaczynać przygotowanie cold brew.