GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm
Czym jest słynne GABA? Kwas gamma-aminomasłowy (Gamma-Amino Butyric Acid) to naturalny neuroprzekaźnik, który działa uspokajająco, przeciwlękowo, poprawia sen, pamięć, odporność na stres, a nawet wspiera regenerację i przyrost mięśni. GABA wspomaga także leczenie chorób neurologicznych, takich jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Najlepszym źródłem GABA są: zielona herbata, soja i produkty mleczne.
Choć substancja ta została odkryta już w XIX wieku, jej rola neurologiczna została poznana dopiero w latach 50. XX wieku.
GABA w herbacie – co ją wyróżnia?
Herbata to jedno z najlepszych naturalnych źródeł GABA. Powstały nawet specjalne herbaty GABA, w których zawartość tego związku jest zwiększona dzięki unikalnemu procesowi obróbki liści. Najbardziej znana jest zielona herbata GABA Shizuoka Gabalong, ale na rynku znajdziemy również herbaty oolong oraz czarne typu GABA.

Jak powstaje herbata typu GABA?
Metoda została opracowana przez japońskiego naukowca Tojiro Tsushidę w latach 80. XX wieku. Proces polega na inkubacji liści herbaty w komorze beztlenowej wypełnionej azotem lub dwutlenkiem węgla przez ok. 6 godzin. To właśnie wtedy dochodzi do przekształcenia naturalnie występującego w herbacie kwasu glutaminowego w GABA. Najlepsze efekty daje użycie liści po więdnięciu i z zacienianych krzewów.
Herbata GABA – smak i popularność
Herbaty GABA najczęściej mają charakterystyczny maślany smak i aromat. Produkowane są głównie na Tajwanie i w Japonii, która jest największym rynkiem zbytu. GABA dodaje się również do innych produktów, takich jak kawa, kakao, jajka czy ryż. Mimo to to właśnie herbata, dzięki synergii z l-teaniną, pozostaje najskuteczniejszym i naturalnym źródłem tego neuroprzekaźnika.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródło: Production of a New Type Tea Containing a High Level of ϒ-Aminobutyric Acid, Tojiro Tsushida et al.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata Kafar rooibos z pomarańczą 50g – cytrusowa świeżość i relaks bez kofeiny
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos Eggnog 50g – świąteczna mieszanka z jabłkiem, przyprawami i nutą likieru
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos korzenne ciasteczko 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
217 Produkty
Herbata aromatyzowana
75 Produkty
Herbata zielona matcha
22 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
103 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
Yerba Mate dla początkujących: sposoby parzenia Yerby, rodzaje Yerba Mate
lut
Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie
Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]
lip
Dziurawiec. Herbata z dziurawca
Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]
1 Comments
lip
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie
lut
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Czym jest preinfuzja w kawie?
Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]
cze
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip