ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

GABA w herbacie – właściwości, działanie, produkcja i wpływ na organizm

Czym jest słynne GABA? Kwas gamma-aminomasłowy (Gamma-Amino Butyric Acid) to naturalny neuroprzekaźnik, który działa uspokajająco, przeciwlękowo, poprawia sen, pamięć, odporność na stres, a nawet wspiera regenerację i przyrost mięśni. GABA wspomaga także leczenie chorób neurologicznych, takich jak Alzheimer, Parkinson czy stwardnienie rozsiane. Najlepszym źródłem GABA są: zielona herbata, soja i produkty mleczne.

Choć substancja ta została odkryta już w XIX wieku, jej rola neurologiczna została poznana dopiero w latach 50. XX wieku.

GABA w herbacie – co ją wyróżnia?

Herbata to jedno z najlepszych naturalnych źródeł GABA. Powstały nawet specjalne herbaty GABA, w których zawartość tego związku jest zwiększona dzięki unikalnemu procesowi obróbki liści. Najbardziej znana jest zielona herbata GABA Shizuoka Gabalong, ale na rynku znajdziemy również herbaty oolong oraz czarne typu GABA.

Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong
Herbata zielona japońska Shizuoka Gabalong

Jak powstaje herbata typu GABA?

Metoda została opracowana przez japońskiego naukowca Tojiro Tsushidę w latach 80. XX wieku. Proces polega na inkubacji liści herbaty w komorze beztlenowej wypełnionej azotem lub dwutlenkiem węgla przez ok. 6 godzin. To właśnie wtedy dochodzi do przekształcenia naturalnie występującego w herbacie kwasu glutaminowego w GABA. Najlepsze efekty daje użycie liści po więdnięciu i z zacienianych krzewów.

Herbata GABA – smak i popularność

Herbaty GABA najczęściej mają charakterystyczny maślany smak i aromat. Produkowane są głównie na Tajwanie i w Japonii, która jest największym rynkiem zbytu. GABA dodaje się również do innych produktów, takich jak kawa, kakao, jajka czy ryż. Mimo to to właśnie herbata, dzięki synergii z l-teaniną, pozostaje najskuteczniejszym i naturalnym źródłem tego neuroprzekaźnika.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Źródło: Production of a New Type Tea Containing a High Level of ϒ-Aminobutyric Acid, Tojiro Tsushida et al.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czajnik Sencor SWK-1900 z regulacją temperatury dla herbaciarzy, opinie

Dla kogo czajnik z regulacją temperatury? Dla osób pijących dużo herbat i to różnych herbat.[...]

Dziurawiec. Herbata z dziurawca

Często przechodzimy koło niego obojętnie. A niesłusznie, bo dziurawiec zwyczajny, to bardzo pożyteczne zioło, które[...]

1 Comments

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: woda do parzenia, przechowywanie, parzenie

Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce

Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]

Tea & Coffee World Cup 2016

Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]

Czym jest preinfuzja w kawie?

Stosowanie preinfuzji przez dokonaniem właściwego zaparzenia niewątpliwie przysłuży się stabilności i intensywności ekstrakcji kawy. Czym[...]

Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna

Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.