ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja” co oznacza po prostu, że cukier maskuje smak herbaty. Koneserzy parzą często drogie herbaty w tradycyjny sposób i nie do pomyślenia byłoby dla nich stracić coś z bukietu za sprawą dodatków. Inna sprawa to fakt, że dobrze zaparzona herbata nie jest gorzka i nie potrzeba jej słodzić.

Co do samego cukru to także wiemy, że podnosi on kaloryczność napoju co może się okazać niekorzystne nie tylko dla diabetyków ale także dla osób zdrowych. O szkodliwości zbyt bogatej w cukier diety nie ma sensu mówić, bo powiedziano już wiele. Ważniejsza jest obawa, że cukier w herbacie może ograniczyć jej właściwości prozdrowotne. Jest to istotna kwestia dla wielu osób, które traktują herbatę funkcyjnie i piją ją dla zdrowia.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Co mówią na temat słodzenia herbaty cukrem uczeni? Przeprowadzono badania nad aktywnością i dostępnością przeciwutleniaczy w herbacie czarnej przed i po dodaniu do niej cukru. Okazuje się, że spadek dostępności związków fenolowych i aktywności przeciwutleniaczy był znaczny. Wnioskujemy z tych badań, że słodzenie herbaty nie ma korzystnego wpływu na jej właściwości prozdrowotne.

Mamy zatem kolejny głos za tym by herbaty nie słodzić i sięgać ewentualnie po alternatywne metody słodzenia. Pamiętajmy jednak, że zarówno miód jak i różne syropy z klonu, daktyli czy agawy nie załatwią sprawy.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Antioxidant activity of health tea infusions and effect of sugar and milk on in-vitro availability of phenolics in tea, coffee and cocoa drinks. – Israel Olusegun Otemuyiwa, Mary Funmilayo Williams, Steve Adeniyi Adewusi

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Sztuka herbaciana a filozofia

Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]

Kombucha – jak zrobić grzyb herbaciany?

Przygotowujemy napar z naszej ulubionej herbaty. Może to być dowolna mieszanka lub herbata czysta w[...]

Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna

Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]

Herbata zielona Shincha z pierwszego zbioru

“Shincha” to nazwa japońskiej herbaty sencha (煎茶) pochodzącej z pierwszych wiosennych zbiorów. Podobnie jak to[...]

Herbata zielona z miętą. Herbata z Maroka – właściwości

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroku, lecz także w[...]

Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong

Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Herbaty dobre na trawienie po świętach

Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.